Η αντίδραση που έψαχνε η ΑΕΚ στα Γιάννινα ήρθε με τον πλέον πειστικό τρόπο. Η Ενωση, στο πιο οριακό ματς της μέχρι στιγμής στη σεζόν, παρουσίασε το καλύτερο φετινό της πρόσωπο, πετυχαίνοντας μια πολύ σημαντική και συνάμα εντυπωσιακή νίκη. Αυτό το 4-0 επί του ΠΑΣ δίνει πέρα από βαθμούς ψυχολογία στους Κιτρινόμαυρους, που έδειχναν εδώ και αρκετό καιρό άδειοι από κουράγια και δυνάμεις.

Οπως φάνηκε όμως στο παιχνίδι των Ζωσιμάδων, το λάδι στο καντήλι της ΑΕΚ δεν σώθηκε ακόμα. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι παίκτες του δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν μία ακόμα τελευταία «ζαριά» στα παιχνίδια που έχουν μπροστά τους έως και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να μπουν ξανά στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Που προς το παρόν φαντάζει… μακριά.

Τα πράγματα για την Ενωση δεν είναι πάντως σε καμία περίπτωση εύκολα. Καθώς τα στραβοπατήματα που είχαν προηγηθεί καθιστούν τα ματς που έρχονται «ζωής ή θανάτου». Παιχνίδια ιδιαίτερα δύσκολα και παράλληλα κολλητά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου, η ΑΕΚ έχει μπροστά της έξι αναμετρήσεις (πέντε για πρωτάθλημα, μία για Κύπελλο)! Που θα πρέπει να κερδίσει, για να μπει και πάλι σε… τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Γολγοθάς του Δικεφάλου που ξεκίνησε τη Δευτέρα από τους Ζωσιμάδες περιλαμβάνει ως συνέχεια τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Μια ομάδα που παραδοσιακά δυσκολεύει την ΑΕΚ και που θα έρθει στην Αθήνα κυνηγώντας βαθμό ή βαθμούς, για να πλησιάσει στην πρώτη πεντάδα. Την Τετάρτη υπάρχει η ρεβάνς Κυπέλλου με τον Κισσαμικό, που θυμίζουμε ότι πήρε ισοπαλία από τους Κιτρινόμαυρους στην Κρήτη, ενώ ακολουθεί η επικίνδυνη έξοδος στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο.

Ο Ιανουάριος κλείνει για την ΑΕΚ με την εξ αναβολής αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ, στις 30 του μήνα, ενώ τέσσερις μέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου, έρχεται το εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Που ανάλογα με τα πεπραγμένα της Ενωσης στις αναμετρήσεις που προαναφέραμε, είναι πιθανό να έχει ξεχωριστή σημασία για τη συνέχεια της Ενωσης στη σεζόν.

Κέρδισε πόντους το 3-5-2

Απέναντι στον ΠΑΣ ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε για πρώτη φορά φέτος ένα σχήμα με τριάδα στην άμυνα. Ο έλληνας τεχνικός άφησε στην άκρη το 4-4-2 που εφάρμοζε σχεδόν… ευλαβικά από το ξεκίνημα της σεζόν, προσαρμόζοντας τα πλάνα του στις λύσεις που είχε στα χέρια του. Κάτι που φάνηκε να αποδίδει.Η μεγαλύτερη διαφορά στον τρόπο που αγωνίστηκε η ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες σε σχέση με τα άλλα ματς της σεζόν δεν ήταν τόσο στην αμυντική της γραμμή, αλλά στον άξονα. Εκεί όπου βρέθηκαν για πρώτη φορά οι Μάνταλος και Μπακασέτας, με τους δύο παίκτες να… φεύγουν από τη γραμμή. Παρότι κανένας εκ των δύο άσων δεν είναι εξτρέμ, στην ΑΕΚ έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα σε πιο κεντρικούς ρόλους. Μιας και οι ελλείψεις της Ενωσης στα άκρα είχαν μονιμοποιήσει τους δύο έλληνες διεθνείς στα πλάγια.

Απέναντι στον ΠΑΣ ωστόσο αυτό άλλαξε. Ο Ουζουνίδης έδωσε περισσότερη ελευθερία κινήσεων σε Μπακασέτα και Μάνταλο, που ανέλαβαν την οργάνωση του παιχνιδιού του Δικεφάλου. Με τον Αλεφ να βρίσκεται στην πλάτη τους, ως κλασικός αμυντικός μέσος.

Το παραπάνω «τρικ» του προπονητή των Κιτρινόμαυρων απέδωσε και φαίνεται να κερδίζει πόντους ενόψει συνέχειας. Μιας και δεν αποκλείεται να το δούμε ξανά και μάλιστα σύντομα, ειδικά σε παιχνίδια αντίστοιχα με εκείνο των Ζωσιμάδων. Οπου η ΑΕΚ θα κληθεί να γεμίσει το κέντρο της και να κρατήσει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της.