Θρίαμβος της υποκρισίας ή λάκτισμα εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ενα αδιάφορο μέχρι πρόσφατα παιχνίδι, το Supercoppa Italiana, το Σούπερ Καπ της Ιταλίας, έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με αφορμή την απόφαση της Λίγκας να φιλοξενηθεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η αναμέτρηση ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους και τη φιναλίστ του Κυπέλλου Μίλαν (η Γηραιά Κυρία είναι κάτοχος και του Coppa Italia) είναι προγραμματισμένη για σήμερα (19.30) στο King Abdullah Sports City. Την ίδια ώρα αναμένεται κορύφωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Θρυαλλίδα για τις αντιδράσεις αποτέλεσε ο τρόπος πώλησης των εισιτηρίων καθώς οι Ιταλοί πληροφορήθηκαν πως οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε όλο το γήπεδο αλλά μόνο στην «οικογενειακή εξέδρα» και θα πρέπει να μεταβούν συνοδευόμενες.

Ο κατάλογος με τις αιτίες για διαμαρτυρία άρχισε να μεγαλώνει όταν προστέθηκαν η δολοφονία του Κασόγκι, η Υεμένη, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τον Ιούνιο

Η απόφαση ωστόσο να διεξαχθεί ο αγώνας στην Τζέντα λήφθηκε τον Ιούνιο, ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε η Λίγκα, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση. Η Σαουδική Αραβία προσέφερε 20 εκατ. ευρώ για να φιλοξενήσει τα τρία από τα πέντε επόμενα Supercoppa Italiana, με σκοπό να αυξήσει τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στη χώρα. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα θα λαμβάνει από 35 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα «στράβωσε» από την ημέρα διάθεσης των εισιτηρίων και τις έντονες αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών και δεύτερου ισχυρότερου άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, από τους πιο γνωστούς οπαδούς της Μίλαν.

Την ώρα που διατηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές των οπαδών, όπως συνέβη με την υπόθεση του αμυντικού της Νάπολι Κουλιμπαλί, και προτρέπει να μη διακόπτονται τα ματς, ο Σαλβίνι αποδοκιμάζει τους εμπνευστές της αλλαγής της έδρας του Σούπερ Κυπέλλου στην Τζέντα. Μάλλον του διαφεύγει πως ο σημερινός αγώνας του Σούπερ Κυπέλλου είναι ο 10ος που θα διεξαχθεί εκτός συνόρων, ενώ ο πιο πρόσφατος που διεξήχθη στη Μέση Ανατολή ήταν στο Κατάρ, το οποίο επίσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να μεταδοθεί από την κρατική RAI, αλλά το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων της χαρακτήρισε «ακατανόητο» και «απαράδεκτο» να διεξαχθεί το ματς στην Τζέντα τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.

Η ένωση των δημοσιογράφων της RAI προγραμματίζει για σήμερα διαμαρτυρία ενώπιον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στη Ρώμη σε συνεργασία με άλλες ενώσεις δημοσιογράφων και τη Διεθνή Αμνηστία, υπό το σλόγκαν «Ενα λάκτισμα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η ιταλική Λίγκα, η Γιουβέντους και η Μίλαν δίνουν ένα λάκτισμα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα με την απόφασή τους να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Και όποιος επιλέγει να σιωπά είναι συνεργάτης τους» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Επτά εκατομμύρια ευρώ. Τόσο αξίζει η σιωπή μπροστά στις βόμβες με τις οποίες σφαγιάζονται πολίτες στην Υεμένη για τέσσερα χρόνια».

Στις γυναίκες επετράπη η είσοδος στα γήπεδα στη Σαουδική Αραβία μόλις πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο κάθονται σε ξεχωριστές κερκίδες, στην «οικογενειακή εξέδρα», μακριά από τους άνδρες.

Το γεγονός αυτό απέτρεψε αρκετές Ιταλίδες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον σημερινό αγώνα, να ταξιδέψουν στην Τζέντα. Μία εξ αυτών είναι η 49χρονη δικηγόρος Μαρία Λουίζα Γκαράτι, πιστή οπαδός της Μίλαν. «Μπορούν τελικά οι γυναίκες να πάνε μόνες τους στο παιχνίδι, αλλά το γεγονός πως πρέπει να καθίσω σε συγκεκριμένο μέρος, μακριά από τους φίλους μου, με τους οποίους μπορώ να τραγουδήσω, να δείξω τη συμπαράστασή μου και να σηκώσω το πανό της ομάδας μου, παραμένει» δήλωσε η Γκαράτι στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

«Αυτός ο διαχωρισμός σε διαφορετικές εξέδρες με πληγώνει, και με πληγώνει που το αποδέχτηκε το ιταλικό ποδόσφαιρο».

Παρά τους περιορισμούς και τις αντιδράσεις, το παιχνίδι θα είναι sold out και τα πρώτα 50.000 εισιτήρια πουλήθηκαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Η Γιουβέντους και η Μίλαν προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από το ζήτημα που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες πολιτικές διαστάσεις.

«Η ιταλική Λίγκα υπέγραψε το συμβόλαιο και πρέπει να πάμε» δήλωσε την Παρασκευή ο προπονητής της Γηραιάς Κυρίας Μάσιμο Αλέγκρι. «Γίνεται επίσης ένα μικρό βήμα μπροστά αφού οι γυναίκες μπορούν να πάνε στο γήπεδο. Ας κοιτάξουμε τη θετική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως η Ιταλία έχει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Μας είπαν να παίξουμε εκεί και θα πάμε».

«Υποκρισία»

Για θρίαμβο της υποκρισίας μιλά ο επικεφαλής της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής (CONI) Τζοβάνι Μαλαγκό.

«Στην περίπτωση του Σούπερ Κυπέλλου υπάρχει ο θρίαμβος της υποκρισίας από την πλευρά πολλών ανθρώπων» δήλωσε στο ιταλικό ραδιόφωνο. Και πρόσθεσε: «Η ιταλική Λίγκα ζήτησε προσφορές και η καλύτερη ήταν της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιούλιο του 2018 γνώριζαν όλοι πως ήταν η καλύτερη προσφορά. Τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα ανέκυψε γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να εισέλθουν σε όλες τις εξέδρες του σταδίου της Τζέντα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως μόλις πρόσφατα δεν μπορούσαν να μπουν καθόλου. Ο,τι συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία δεν με βρίσκει σύμφωνο και το αποδοκιμάζω. Αν ήταν όμως αυτό το θέμα για να μη διεξαχθεί εκεί ο αγώνας, έπρεπε να το πούμε από πριν. Επίσης θυμάμαι πως η χώρα μας έχει πολλές εμπορικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να θεωρείται το γεγονός σκάνδαλο».

Ολοκληρώνοντας, ο Μαλαγκό θύμισε πως η Ιταλία χορεύει τον χορό της βροχής για να καταφέρει να προκριθεί στο επόμενο Μουντιάλ που θα γίνει στο Κατάρ, μια χώρα που έχει ακόμα πιο αυστηρούς νόμους από τη Σαουδική Αραβία.

Μάχη για το γόητρο και τους αριθμούς

Τον τίτλο του πολυνίκη της διοργάνωσης διεκδικούν ουσιαστικά σήμερα η Γιουβέντους και η Μίλαν στο 31ο Supercoppa Italiana.

Μπιανκονέρι και Ροσονέρι είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο από επτά φορές. Οι δύο γίγαντες του ιταλικού ποδοσφαίρου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο παρελθόν για την ίδια διοργάνωση άλλες δύο φορές, επίσης εκτός συνόρων. Οι νίκες είναι μοιρασμένες και μάλιστα κρίθηκαν και τις δύο φορές στα πέναλτι. Το 2003 στο Στάδιο Τζάιαντς στο Νιου Τζέρσι η Γιουβέντους επικράτησε με 5-3 από τα 11 μέτρα (το ματς έληξε ισόπαλο 1-1). Το 2016 στον αγώνα που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ η Μίλαν πήρε ρεβάνς. Το ματς έληξε επίσης ισόπαλο 1-1 και στα πέναλτι οι Ροσονέρι επικράτησαν με 4-3.

Ο σημερινός αγώνας θα διεξαχθεί στη σκιά των διαπραγματεύσεων της μεταγραφής του Γκονσάλο Ιγκουαΐν στην Τσέλσι. Είναι πολύ πιθανό ο Αργεντινός να μην ξεκινήσει το ματς και στη θέση του να παίξει ο Κουτρόνε. Αν ο Ιγκουαΐν τελικά φύγει, πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον Πιάτεκ της Τζένοα. Για να χρηματοδοτηθεί η μεταγραφή του τελευταίου οι Ροσονέρι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τον Τσαλχάνογλου στη Λειψία η οποία προσφέρει 22 εκατ. ευρώ.