Εκείνο το… άγιο βράδυ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης κόντρα στη Μίλαν. Σε μια ιδέα που ο Πέδρο Μαρτίνς λες και την τελειοποίησε την κατάλληλη στιγμή. Ο Κώστας Φορτούνης λίγα βήματα ψηλότερα απ’ ό,τι συνήθως. Στην κορυφή της διάταξης σαν false 9. Και την ίδια στιγμή ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο λίγο πιο πίσω. Μετατοπίσεις τόσο όσο χρειάζεται για να χάσει η αντίπαλη άμυνα την ισορροπία της. Ενα τρικ που κάνει τα αντίπαλα στόπερ ενίοτε να υποφέρουν, και το αντίπαλο «κουτί» πολλές φορές αφύλαχτη διάβαση.

Ναι, τόσο αποτελεσματική κρίνεται στην εφαρμογή της αυτή η ιδέα του πορτογάλου προπονητή. Σε σημείο που η απόφαση μιας βραδιάς παγιώθηκε ως το βασικό επιθετικό σχέδιο του Ολυμπιακού. Θεωρητικά μπορεί να είναι εύκολο να το «διαβάσεις».

Στην πράξη

Πρακτικά όμως δεν είναι απλό να το αντιμετωπίσεις. Το ποδόσφαιρο δεν είναι σκάκι. Η κίνηση είναι διαρκής. Και οι ικανότητες του Φορτούνη με τον Γκερέρο μοιάζουν πραγματικά να δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον «πακέτο». Και όταν οι Ερυθρόλευκοι (συνήθως) έχουν την μπάλα αλλά και όταν παίζουν δίχως αυτή. Ο Γκερέρο με τη φοβερή εργατικότητα και τα πολλά μέτρα, ξεκινώντας πίσω από τον φορ, είναι ικανός να πιέσει παντού τις πρώτες αντίπαλες πάσες. Να βγει στις πτέρυγες για να ντουμπλάρει τα μαρκαρίσματα. Να ανέβει ώς τον Φορτούνη για να πιέσει τους στόπερ. Να φτάσει ώς τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και όταν η κατοχή είναι ερυθρόλευκη; Ο Φορτούνης είναι ικανός να βρεθεί εβδομήντα μέτρα πίσω για να ζητήσει να οργανώσει εκείνος μια επίθεση. Τι κάνεις λοιπόν αν είσαι ο στόπερ που έχεις αναλάβει να τον περιορίσεις; Ολα αυτά σε βασικές «εικόνες» αυτής της συνεργασίας που αλλάζει τις δυνατότητες του Ολυμπιακού στην επίθεση και που από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι (ξανά) κάτι σαν σήμα κατατεθέν. Γιατί ο Γκερέρο και ο αρχηγός ξεκίνησαν τη χρονιά ως επιθετικό ζευγάρι. Στην πορεία άλλαξε αυτό, με τη διάθεση του Μαρτίνς να δώσει μια ευκαιρία στον Χασάν (όταν ο Ολυμπιακός έμοιαζε πραγματικά πολύ άστοχος) και κατ’ επέκταση όταν ο Ισπανός τραυματίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου χάνοντας έναν μήνα δράσης. Την πρώτη φορά ο Φορτούνης ήταν ο «περιφερειακός». Σε αυτή που εξελίσσεται τώρα είναι ο Γκερέρο με αυτόν τον ρόλο. Και όπως και να το διαβάσει κανείς, επαναλαμβάνουμε πως είναι μια κατάσταση που δίνει τον καλύτερο επιθετικό Ολυμπιακό της σεζόν 2018-19. Οι δυο τους έχουν ξεκινήσει μαζί στην 11άδα φέτος σε 15 ματς. Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει στα 12 και έχει και 3 ισοπαλίες. Η πρώτη τον Αύγουστο στο Λάνκασαϊρ με την Μπέρνλι, που ήταν πρόκρισης. Οι άλλες δύο στην Ξάνθη. Στο ματς πρωταθλήματος (1-1) όπου ο Τζήλος αρνήθηκε μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο τρία πέναλτι στους Πειραιώτες. Και σε αυτό του Κυπέλλου (0-0) πριν από μερικές μέρες όταν ο Φορτούνης είχε δύο δοκάρια!

Σε αυτά τα 15 ματς ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει 33 φορές. Φορτούνης και Γκερέρο έχουν μαζί 13 τέρματα αλλά και 10 ασίστ. Ο Φορτούνης 6 γκολ και 7 ασίστ. Ο Γκερέρο 7 γκολ και 3 ασίστ. Αριθμοί που γίνονται ακόμη πιο κατανοητοί αν τους διαβάσει κανείς από την ανάποδη. Διότι ο Φορτούνης έχει παίξει φέτος σε 10 ματς δίχως τον Γκερέρο στην εντεκάδα και ο Ισπανός σε 6 χωρίς τον αρχηγό. Σε αυτά λοιπόν ο Φορτούνης έχει 2 γκολ και 1 ασίστ και ο Γκερέρο μόλις 1 γκολ! Σαν να είναι άλλοι παίκτες λοιπόν με διαφορετικούς παρτενέρ.

Εννοείται πως αυτό το δίδυμο πλέον γίνεται ξανά «αχώριστο». Στη Λιβαδειά μάλιστα σκόραραν και οι δύο σε αυτή την καταπληκτική εμφάνιση του Ολυμπιακού με τις 20 τελικές προσπάθειες. Μαζί θα είναι και στα Γιάννινα το Σάββατο. Μαζί θα περιμένουν και την εναρμόνιση του Φράνκο Σολδάνο. Του σέντερ φορ από την Αργεντινή που αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για τους Ερυθρόλευκους. Ενας ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει άλλο στυλ και άλλα χαρακτηριστικά στην επίθεση. Ενα ακόμη σπουδαίο κομμάτι στο παζλ που με τόση επιμέλεια φτιάχνουν οι Πειραιώτες με υπομονή από το καλοκαίρι.

Ο Ζιλ Ντίας και η Μονακό

Ο Ολυμπιακός είναι προσηλωμένος στον αγωνιστικό ανήφορο που έχει μπροστά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στην καρδιά του Ιανουαρίου. Στα μέσα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Και οι Ερυθρόλευκοι έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σε παίκτες που μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στη φετινή αγωνιστική εκδοχή και όχι μόνο. Μια εξ αυτών; Ο Ζιλ Ντίας. Ο 22χρονος αέρινος winger, που αγωνίζεται ως δανεικός στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο αριστεροπόδαρος Πορτογάλος που ξεκινώντας από το δεξί άκρο της επίθεσης είναι πραγματικά ένας πολύ ικανός δημιουργός. Ενας εξτρέμ με μπόι 1,86 μ. που η Μονακό τον αγόρασε σε ηλικία 18 ετών από την Μπράγκα (2015) αντί του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιβηρικής. Θα μπορούσε όντως ο Ζιλ εάν και εφόσον να είναι μια προσθήκη ιδανική στα «φτερά» του Ολυμπιακού. Να σταθεί απέναντι από τον Ποντένσε, να δώσει ύψος στη μεσοεπιθετική ζώνη. Να παίξει και αριστερά, αλλά να γίνει μια έξτρα λύση και στο «10».  Δεν είναι όμως μια εύκολη υπόθεση ο Πορτογάλος. Γιατί η Μονακό σκέφτεται πολύ σοβαρά τώρα που ο δανεισμός του Ντίας τερματίζεται από τη Φόρεστ, να τον πάρει πίσω στο Πριγκιπάτο. Η ομάδα του Τιερί Ανρί είναι στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος και απειλείται με υποβιβασμό. Προσπαθεί λοιπόν να ενισχύσει το ρόστερ της για το δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Ολυμπιακός είναι «εκεί» και η υπόθεση παρουσιάζει σίγουρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.