Οπου πετούν οι (δικέφαλοι) αετοί, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που προελαύνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου ακόμα έχουν μεγάλη διαφορά από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα μεταξύ τους παιχνίδια.

Απόψε οι δύο θέλουν να βάλουν ακόμα πιο γερές βάσεις για τα νοκάουτ παιχνίδια που ακολουθούν μετά την ολοκλήρωση των ομίλων σε τρεις αγωνιστικές.

Η κάτοχος του τίτλου ΑΕΚ έχει ήδη προκριθεί, αλλά ο στόχος εδώ και αρκετό καιρό είναι η πρώτη θέση την οποία κατέχει ακόμα (στην ισοβαθμία με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ), παρά τη δεύτερη – ευρωπαϊκή – ήττα της σεζόν την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία από την Μπάμπεργκ.

Απόψε (19.30 – Novasports 2) στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ φιλοξενεί τη γαλλική Ντιζόν σε ένα παιχνίδι που μοιάζει βατό, αλλά όπως υπενθυμίζει ο ιταλός τεχνικός της Ενωσης Λούκα Μπάνκι: «Η θέση της στη βαθμολογία δεν συμβαδίζει με το ταλέντο της ομάδας, καθώς έχασε για πολλά ματς τον Χόλστον, ο οποίος είναι ο παίκτης – κλειδί. Προέρχεται από δύο νίκες, με Νίμπουρκ και Φουενλαμπράδα, και από μια εντυπωσιακή εμφάνιση – νίκη, στο γαλλικό πρωτάθλημα απέναντι στη Στρασμπούρ. Βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και με την ψυχολογία στα ύψη, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή».

Δύο ώρες αργότερα (21.30 – Novasports 1) στη Γαλλία ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται κόντρα στη Ναντέρ και με νίκη ουσιαστικά σφραγίζει την πρόκριση στη φάση των πλέι οφ.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι, με μια ομάδα που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μεγάλη ευστοχία στα σουτ τριών πόντων, καλή δημιουργία και κυκλοφορία της μπάλας κι αυτά είναι δύο κομμάτια του παιχνιδιού τους, τα οποία πρέπει να ελέγξουμε και να περιορίσουμε» τόνισε ο τεχνικός του Δικεφάλου Ηλίας Παπαθεοδώρου, η ομάδα του οποίου είναι αυτή τη στιγμή στην 3η θέση της βαθμολογίας του ομίλου της (περνάνε οι πρώτες τέσσερις ομάδες) με 16 βαθμούς, ενώ η αποψινή αντίπαλός του βρίσκεται οριακά εκτός θέσεων πρόκρισης στην 5η θέση με 15 βαθμούς.

Και αυτό χάρη στην εκπληκτική νίκη (83-82) με ανατροπή της ελληνικής ομάδας στον αγώνα του πρώτου γύρου στην Πυλαία. Είναι κατανοητό ότι αν οι Γάλλοι νικήσουν έστω και με ένα καλάθι, ευνοούνται στην ισοβαθμία.

Εμεινε από δυνάμεις

Παρά το εξαιρετικό του ξεκίνημα (προηγήθηκε με 12 πόντους, 37-25 στο 15′), ο Προμηθέας Πάτρας έμεινε από δυνάμεις στη χειρότερη βραδιά τής – σύντομης – ευρωπαϊκής του ιστορίας.

Η βαριά ήττα τελικά στην Κωνσταντινούπολη από την Μπεσίκτας (96-74), που φυσικά υπερκάλυψε τη διαφορά των 8 πόντων με την οποία είχαν νικήσει στην έδρα τους οι Πατρινοί, ουσιαστικά μετατρέπει σε επιτακτική ανάγκη ο Προμηθέας (Παρκς 11 π., Κασελάκης και Κατσίβελης από 10 π.) να πάρει και τα δύο επόμενα παιχνίδια στην έδρα με Στρασμπούρ (22/1) και Νεπτούνας Κλαπέιντα (30/1).

Ειδάλλως θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η ίδια η πρόκριση!

Ο Προμηθέας δέχτηκε ένα σερί από τους Τούρκους (Πρέσεϊ 17, Μπούβα 14) 31-8 σε εννέα λεπτά, το σκορ πήγε 56-45 (24′) και οι Πατρινοί δέχτηκαν 71 πόντους στα τελευταία 25 λεπτά!