Πρώτη φορά το ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι. Δημοσίως. Για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Ομως ανώτατοι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στους «New York Times» πως στη διάρκεια του 2018, ο Τραμπ τούς ανέφερε αρκετές φορές σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι θα ήθελε να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο Τραμπ μπορεί να ξαναθέσει το ζήτημα καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών – μελών συνεχίζουν να υπολείπονται του στόχου που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι το καλοκαίρι, στη διάρκεια της θυελλώδους Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια πως δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχει η στρατιωτική αυτή συμμαχία, την οποία παρουσίασε ως έναν θεσμό που απομυζά οικονομικά τις ΗΠΑ. Τότε οι σύμβουλοί του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις που παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό και ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, έδωσαν μάχη για να διατηρήσουν την αμερικανική στρατηγική όπως ήταν χωρίς να γίνει καμία αναφορά που θα περιόριζε δραστικά την επιρροή της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times» τον τελευταίο καιρό ο Τραμπ επανειλημμένα εκφράζει την επιθυμία του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας καθώς από τη μία βλέπουν πως ο πρόεδρος προσπαθεί να κρατήσει μυστικές από εκείνους τις συνεννοήσεις για τις επόμενες συναντήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και από την άλλη είναι σε εξέλιξη η έρευνα του FBI για τις επαφές και τους πιθανούς δεσμούς της κυβέρνησης με τη Ρωσία.

Μια πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ «θα αποτελέσει ένα από τα πιο καταστροφικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ένας πρόεδρος για τα αμερικανικά συμφέροντα» παρατηρεί η Μισέλ Φλορνόι, υφυπουργός Αμυνας επί προεδρίας Ομπάμα. «Θα καταστρέψει μια συνεχή δουλειά 70 ετών πολλών κυβερνήσεων, Ρεπουμπλικανικών και Δημοκρατικών, για τη δημιουργία της πιο ισχυρής συμμαχίας στην Ιστορία. Θα είναι σαν να γίνεται πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων» χαρακτηρίζει μια πιθανή αμερικανική αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ. «Ακόμα και η συζήτηση για μια τέτοια ιδέα – πόσο μάλλον η αποχώρηση – θα είναι το δώρο του αιώνα για τον Πούτιν» προσθέτει ο ελληνικής καταγωγής αξιωματικός.

Οπως αφηγούνται οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα, με την απαίτηση της ανωνυμίας, την πρώτη φορά που ο Τραμπ ανέφερε την πιθανότητα αποχώρησης οι περισσότεροι δεν το πήραν σοβαρά. Ομως άρχισαν να ανησυχούν όταν τον είδαν να το επαναλαμβάνει αρκετές φορές. Αλλωστε η απέχθεια του Τραμπ για συμμαχίες στο εξωτερικό καθώς και για τις αμερικανικές δεσμεύσεις σε διεθνείς οργανισμούς είναι γνωστή. Ο Τραμπ έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από πολλές συνεργασίες – από τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα έως την εμπορική συμφωνία Ασίας – Ειρηνικού, έχει αμφισβητήσει τη στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία χωρίς προηγουμένως να το συζητήσει με τα μέλη της διεθνούς συμμαχίας, τα οποία μαζί με τις ΗΠΑ πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.