Η ήττα είχε προαναγγελθεί, το εύρος της όμως αιφνιδίασε. Η Τερίζα Μέι βίωσε χθες το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων τη βαρύτερη ήττα που έχει υποστεί ποτέ πρωθυπουργός της Βρετανίας: οι βουλευτές καταψήφισαν με 432-202 ψήφους τη συμφωνία για το Brexit στην οποία είχε καταλήξει με την ΕΕ τον Νοέμβριο. «Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει», δήλωσε κατόπιν αυτού η Μέι. «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αν έχουμε ακόμα την εμπιστοσύνη της Βουλής», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας κοινοβουλευτική συζήτηση, σήμερα, επί πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης δευτερόλεπτα πριν ανακοινώσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, την κατάθεσή της.

Θα ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο η βρετανίδα πρωθυπουργός; Και τι θα απογίνει με το Brexit όταν (αν) υποχωρήσει το χάος; Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν τη λύπη τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Λονδίνο καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το συντομότερο δυνατό τις προθέσεις της και προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit έχει ενισχυθεί. Με μήνυμά του στο Twitter, μάλιστα, ο Τουσκ φάνηκε να καλεί τη Βρετανία να σκεφτεί το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit: «Αν μία συμφωνία είναι αδύνατη, και κανείς δεν θέλει τη μη συμφωνία, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

Για τον Τζέρεμι Κόρμπιν όμως «η μόνη θετική λύση» είναι οι πρόωρες εκλογές. Και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με τον ίδιο στο τιμόνι. Το ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία, αποκαλώντας τη συμφωνία της Μέι «μια παράτολμη βουτιά στο σκοτάδι». «Καταστροφική» χαρακτήρισε κατόπιν την ήττα της κυβέρνησης, επιμένοντας πως η Μέι «δεν μπορεί να πετύχει μία καλή συμφωνία με την ΕΕ». Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε κάνει προ της ψήφου μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές πως ένα «όχι» στη συμφωνία της είναι μία ψήφος υπέρ της «αβεβαιότητας, του διχασμού και του πολύ πραγματικού κινδύνου να μην υπάρξει συμφωνία». Συνολικά 118 βουλευτές του κόμματός της, ωστόσο, καθώς και οι 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού DUP, στο οποίο βασίζεται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταψήφισαν τη συμφωνία – το DUP σκοπεύει πάντως να στηρίξει σήμερα τη Μέι. «Το αποτέλεσμα μας λέει τι δεν θέλουν οι βουλευτές, όχι τι θέλουν», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.  Νωρίτερα, οι βρετανοί βουλευτές είχαν κληθεί τελικά να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» μόνο στη μία από τις τέσσερις τροπολογίες που δέχθηκε να συζητηθούν ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου: την 11η ώρα, οι τρεις αποσύρθηκαν. Σε ψηφοφορία τέθηκε λοιπόν μόνο μία τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον συντηρητικό βουλευτή Τζον Μπάρον, και η οποία δήλωνε πως η Βρετανία πρέπει να έχει δικαίωμα να θέσει μονομερώς τέλος στο περιβόητο backstop, το δίχτυ ασφαλείας που έχει ως στόχο την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία: απορρίφθηκε με ψήφους 600-24, με την «Guardian» να αποδίδει το αποτέλεσμα στη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στους ανυπόμονους βουλευτές η επιμονή του Μπάρον να τεθεί σε ψηφοφορία. Αίσθηση πάντως προκάλεσε μία αποστροφή της Μέι, πως είναι πρόθυμη να αναζητήσει εναλλακτικές, «δημιουργικές λύσεις» σε αυτό το πρόβλημα.

Και τώρα; Βάσει τροπολογίας που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, και εφόσον υπερνικήσει σήμερα την πρόταση δυσπιστίας των Εργατικών, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχρεούται να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο εντός τριών εργάσιμων ημερών, μέχρι τη Δευτέρα δηλαδή, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις. Η ίδια προανήγγειλε συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα και νέες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες – που αποκλείουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών στην υπάρχουσα συμφωνία. Εκπρόσωπός της δήλωσε χθες πως η Μέι πιστεύει ακόμη ότι η συμφωνία της μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας με την ΕΕ και παραμένει αποφασισμένη να οδηγήσει (συντεταγμένα) τη Βρετανία έξω από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πολλοί θεωρούν πάντως πιθανότερη μια παράταση του άρθρου 50. Τα σενάρια πολλά, οι εικασίες επίσης. Μόνος κοινός παρονομαστής, η αβεβαιότητα.