Με πολλές ανοικτές πληγές στο παγκόσμιο εμπόριο, στην οικονομία και στην πολιτική που εκδηλώνονται με εντάσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα πραγματοποιηθεί φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Τη συμμετοχή τους στο WEF έχουν ήδη ανακοινώσει κορυφαίες προσωπικότητες που κινούν τα νήματα από όλον τον κόσμο, ενώ βασικό θέμα της φετινής συνάντησης θα είναι η παγκοσμιοποίηση και η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που αφορά κυρίως τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Στα δεκάδες πάνελ που θα διοργανωθούν βέβαια αναμένεται να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως λόγω της κόντρας στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η κατάσταση στην Ευρώπη και το Brexit.
Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 22 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας. Από τις ΗΠΑ αναμένεται να παρευρεθούν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος. Συνολικά αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στους παγωμένους δρόμους και στις αίθουσες του ελβετικού θερέτρου πάνω από 1.000 παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής από 100 διαφορετικές χώρες. Οι τελευταίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις επαφές που κάνουν στις συναντήσεις για να αποκτήσουν νέες επαφές και να κλείσουν ντιλ.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει επιλέξει να μείνει στη χώρα καθώς εκκρεμεί μεταξύ άλλων η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω διαφωνίας των πολιτικών κομμάτων για την κατασκευή αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Από πέρυσι, που ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε κινεζικά κυρίως προϊόντα, οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί. Η μείωση των εξαγωγών έχει πλήξει εξάλλου και τη Γερμανία που βλέπει τώρα τους ρυθμούς ανάπτυξης να μειώνονται.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 από 3,9% σε 3,7%. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος σε 2,9%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη μόλις 2%.
Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Τσαρλς Σουάμπ πιστεύει ότι οι αναταραχές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Εκανε επίσης λόγο για νέα μορφή που έχει πάρει η παγκοσμιοποίηση λόγω των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στο επίπεδο της οικονομίας.