Περίπου μία εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για να βρουν τους 151 βουλευτές που θα επικυρώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πλειοψηφία με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη εξασφάλισαν χθες την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει και τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Ομως, εκεί που τα κυβερνητικά στελέχη ψάρευαν τις ψήφους από μια δεξαμενή που εκτεινόταν από τους ΑΝΕΛ έως το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, η επιλογή Δανέλλη να αποσκιρτήσει από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα. Κι αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά την κεντροαριστερή στήριξη, στερώντας τις ψήφους που θα έδιναν στις Πρέσπες απόλυτη πλειοψηφία.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν ο Σπύρος Δανέλλης, η Κατερίνα Παπακώστα και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ελενα Κουντουρά – ο Παπαχριστόπουλος έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, ενώ η Κουντουρά, που έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το «κατά συνείδηση», αναμένεται κι αυτή να την υπερψηφίσει. Σύνολο θετικών ψήφων: 149. Από εκεί και πέρα, ξεκινά ο κεντροαριστερός γρίφος, καθώς τόσο στο Ποτάμι όσο και στη ΔΗΜΑΡ οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η αριθμητική δείχνει ότι οι Πρέσπες μπορεί να περάσουν από τη Βουλή ακόμη και με πλειοψηφία 154 ψήφων, αλλά και να υπολείπονται των 150 – αριθμός που δεν δημιουργεί μεν συνταγματικά ζητήματα για την κύρωσή της, αλλά δημιουργεί πολιτικά, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά κυβερνητικά στελέχη.
Κι αυτό γιατί το τελικό αποτέλεσμα, πέραν των 149 ψήφων, καθορίζουν:
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τη Σεβαστουπόλεως, που έχει εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας, κατανοώντας ωστόσο τις νέες συνθήκες και θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η ψήφος στις Πρέσπες δεν συνδέεται με την ψήφο εμπιστοσύνης. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο τάσεις. Η μια εκπροσωπείται από τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι προτίθενται να καταψηφίσουν. Η άλλη από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη που προτίθενται να υπερψηφίσουν, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις. Η εισήγηση που τις τελευταίες ημέρες συζητείται περισσότερο είναι αυτή της ψήφου ανοχής – της αποχής, δηλαδή, από την ψηφοφορία -, καθώς για την έγκριση των Πρεσπών απαιτείται μόνο ψηφοφορία των παρόντων. Ετσι το κόμμα θα δώσει μια ενιαία εικόνα μέσα στη Βουλή.
Ωστόσο, η θέση των τριών για υπερψήφιση της συμφωνίας ενδέχεται και να μην αλλάξει, ενώ και οι ευρωβουλευτές του κόμματος τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση πετυχαίνει την επικύρωση με 152 ψήφους και απόλυτη πλειοψηφία. Ενδέχεται, όμως, να είναι το κύκνειο άσμα τής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, καθώς ο Αμυράς χθες επεσήμανε πως «θα έχουμε θέμα μεγάλο αν ψηφίσουν οι κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης. Δεν μπορώ να μείνω σε ένα κόμμα που θα έχει δώσει το φιλί της ζωής στον Τσίπρα και θα έχει περάσει και τη συμφωνία των Πρεσπών, που εγώ την καταψηφίζω» (Αnt1). Αν ένας εκ των πέντε βουλευτών που έχουν απομείνει στο Ποτάμι αποχωρήσει, τότε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει πλέον ΚΟ. Το δίλημμα είναι μεγάλο και θα συζητηθεί στο σημερινό διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στη Σεβαστουπόλεως.
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Δίλημμα, όμως, υπάρχει και στη ΔΗΜΑΡ, η οποία θα λάβει τη δική της απόφαση την Κυριακή, με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν δύο ισχυρές τάσεις – μια που προκρίνει την καταψήφιση ή την αποχή και μια άλλη που, θέτοντας ως δεδομένη τη θέση της ανανεωτικής Αριστεράς για λύση στο Μακεδονικό, τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Η απόφαση που θα ληφθεί θεωρείται η μοναδική που δεσμεύει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μέσα στη Βουλή. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως αν μέσα στη συνεδρίαση επικρατήσει η δεύτερη, τότε ο Θεοχαρόπουλος θα υπερψηφίσει, ανάγοντας την πλειοψηφία σε 153 ή 150 βουλευτές (ανάλογα με τη στάση του Ποταμιού). Θα διαφοροποιηθεί, δε, από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της συμφωνίας. Στο Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει πάρει απόφαση για κομματική πειθαρχία, ωστόσο θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η απόφαση του Ποταμιού αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που θα καθορίσει τη στάση της ΔΗΜΑΡ.
Ο ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΚΟΚΚΑΛΗΣ. Υπό τον φόβο της σχετικής πλειοψηφίας για την επικύρωση της συμφωνίας, που της δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για ψήφο – μπαλαντέρ, αυτήν του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μπορεί μεν να έχει ταχθεί εναντίον της συμφωνίας, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς πλέον δεν αποτελεί μέλος των ΑΝΕΛ.
Ο ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ. Φήμες χθες το βράδυ έκαναν λόγο και για έναν βουλευτή από τη Συμπαράταξη, τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που ενδέχεται να κάνει την έκπληξη. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούσαν, ενώ σε επικοινωνία με «ΤΑ ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε τη θέση του, τονίζοντας πως «σέβεται την ιστορία του και δεν είναι γυρολόγος κανενός».