Πληθαίνουν οι προκλήσεις για την Huawei, καθώς πολλές χώρες της Δύσης κλείνουν ή εξετάζουν να κλείσουν την πόρτα τους σε εξοπλισμό της που χρησιμοποιείται σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενες φόβους για την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για πολιτικοποίηση της κούρσας που γίνεται αυτό το διάστημα στην Ευρώπη για να αναπτυχθούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τύπου 5G.
Ηδη οι ΗΠΑ και η Αυστραλία δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιείται σε δίκτυα νέας γενιάς 5G εξοπλισμός που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Τώρα και η Γερμανία εξετάζει τρόπους να απαγορεύσει τη χρήση τέτοιου εξοπλισμού στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες «Handelsblatt», «Wall Street Journal» και το πρακτορείο Reuters.
Η κυβέρνηση στο Βερολίνο εξετάζει να αλλάξει τους υπάρχοντες κανονισμούς ασφάλειας δικτύων στη Γερμανία ώστε η εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί να μην μπορούν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Ως επιπλέον λύση μπορεί να υιοθετηθούν αλλαγές στη νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία, όπως ανέφερε η «Handelsblatt». Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση αλλά όπως φαίνεται είναι όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι.
Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά σε ευρωπαϊκό έδαφος της κόντρας τους Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για το ποιος θα καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι στην ανάπτυξη και χρήση ευαίσθητων εθνικά τηλεπικοινωνιών. Το θερμόμετρο έχει εξάλλου ανέβει μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei πριν από μερικές εβδομάδες στον Καναδά. Η σύλληψη έγινε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.
Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία, η χώρα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης για την κινεζική εταιρεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα κεντρικά γραφεία της Huawei για την Ευρώπη βρίσκονται στο Ντύσελντορφ. Η Huawei κερδίζει το 27% των εσόδων της από τις δραστηριότητες στη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017. Ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε πρόπερσι σε σχεδόν 93 δισ. δολάρια.
Στη Γαλλία, ο πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Orange έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με την κινεζική εταιρεία για την ανάπτυξη στη χώρα του δικτύου τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς. Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει να προχωρήσει και αυτή σε αλλαγές στην πολιτική που αφορά τους προμηθευτές της.
Την ίδια στιγμή στην Πολωνία οι Αρχές συνέλαβαν στέλεχος της Huawei και ντόπιο αξιωματούχο, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.
Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του και στο πλαίσιο προσπάθειας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Ζενγκφέι ανέφερε ότι η εταιρεία του δεν έχει λάβει ποτέ αίτημα από την κυβέρνηση της Κίνας να παραχωρήσει οποιοδήποτε στοιχείο.