Χωρίς απόφαση, αλλά με ψήφο κατά συνείδηση έληξε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού. Μετά την αποχώρηση του Σπύρου Δανέλλη, το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε έναν ακόμα σκόπελο – αυτόν της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη χθεσινή συνεδρίαση καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει κοινή γραμμή στην ψηφοφορία, κυρίως από εκείνους που μιλούσαν για αποχή. Αυτό, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό. «Δεν θα λέμε σε όλα “όχι”, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά τη θετική προδιάθεση απέναντι στη Συμφωνία. Στην ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως έγινε λόγος για «υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης» και για αντιπολίτευση «με κάθε τρόπο» στην κυβέρνηση.
ΝΑΙ Ή ΑΠΟΧΗ. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, στο «ναι» κλίνει τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αν και ο δεύτερος ζήτησε περισσότερο χρόνο να το σκεφτεί. Μαζί τους ενδέχεται να προσμετρηθεί και ο Σπύρος Λυκούδης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, που δεν παρέστη χθες, έχει σήμερα συνεδρίαση με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές για να αποφασίσουν τη στάση τους. Ο Λυκούδης θα έχει δύο εισηγήσεις, τις οποίες θα θέσει υπό συζήτηση: είτε να ψηφίσει θετικά είτε να δώσει ψήφο ανοχής – απέχοντας μεν από την ψηφοφορία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό σκηνικό.
ΟΧΙ. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός είχαν τονίσει επανειλημμένα πως δεν θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης – και αυτή τη στάση επανέλαβαν. Και οι δύο, τις προηγούμενες μέρες εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησαν πως αν τελικά το Ποτάμι υπερψηφίσει τη Συμφωνία, ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κόμμα. «Αν το Ποτάμι αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση à la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα» ανέφερε χθες (Thema) ο Ψαριανός. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για ψήφο «κατά συνείδηση», το ενδεχόμενο αποχώρησης απομακρύνεται.