Στο σαλέ που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.110 στο χιονοδρομικό κέντρο του όρους Φαλακρού, αξίζει να έρθετε ακόμη και αν η σχέση σας με το σκι είναι στο επίπεδο της… εγκυκλοπαιδικής γνώσης. Η πανοραμική θέα – που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας, ακουμπάει στις δυτικές απολήξεις της Ροδόπης και φτάνει (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ώς το Αιγαίο, τη Θάσο, τον Αθω, τον Ολυμπο, την πεδιάδα της Δράμας, αλλά και την τεχνητή λίμνη του Νέστου στους Ποταμούς – θα σας ανταμείψει. Το χιονοδρομικό που έως το τέλος της σεζόν θα λειτουργεί Παρασκευές, Σαββατοκύριακα και αργίες διαθέτει 20 πίστες με βαθμούς δυσκολίας για όλους, 9 αναβατήρες και 3 σαλέ.

Στον Βώλακα, το χωριό που απέχει περίπου 10 χλμ. από το χιονοδρομικό και χαρακτηρίζεται ως η «Αράχοβα της Δράμας», θα βρείτε σύγχρονους ξενώνες αλλά και ταβέρνες με παραδοσιακές συνταγές. Πολυτελή ξενοδοχεία υπάρχουν και στον Γρανίτη. Από τα ωραιότερα χωριά της Δράμας είναι το Παγονέρι. Σε υψόμετρο 670, στα βόρεια του νομού, κηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός το 1983. Περπατώντας στα στενά καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής γρήγορα θα καταλήξετε στην πλατεία – μπαλκόνι με θέα το Φαλακρό. Αν επισκεφτείτε το γνωστό για τις χαμηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ Κάτω Νευροκόπι, τότε μη φύγετε χωρίς να προμηθευτείτε τις περίφημες πατάτες του.

Οι λάτρεις του οινοτουρισμού θα χαρούν το ταξίδι στη Δράμα και για άλλον έναν λόγο. Στην περιοχή όπου λατρεύτηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, η άμπελος καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Πολλά σύγχρονα οινοποιεία, με αμπελώνες που ξεπερνούν τα 4.000 στρέμματα, παράγουν λευκά, ροζέ ή ερυθρά κρασιά και έχουν ανοικτές τις πόρτες τους στους ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν τις ποικιλίες τους. Θα τα βρείτε, ενδεικτικά, στους οικισμούς Αγορά, Αδριανή, Μικροχώρι, Κοκκινόγεια και Αγιος Αθανάσιος Δοξάτου.