Για σχεδόν μισό αιώνα ήταν φίλοι. Εκείνη, μια αναγνωρισμένη σταρ του σινεμά, αφηνόταν στο ταλέντο του για να την ντύσει. Στις επιδείξεις του καθόταν στην πρώτη σειρά κέντρο, φορώντας δημιουργίες του. Ηταν μάλιστα και η πρώτη πελάτισσά του στο νέο Prêt-à-Porter κατάστημά του στην Ριβ Γκος του Παρισιού το 1967 και έμεινε η μούσα του μέχρι τον θάνατό του το 2008. Η τελευταία πράξη της σχέσης, ωστόσο, μεταξύ της Κατρίν Ντενέβ με τον Ιβ Σεν Λοράν περνά μέσα από μια δημοπρασία, καθώς η πρώτη βγάζει στο σφυρί ορισμένες από τις δημιουργίες που σχεδίασε για εκείνη ο στενός της φίλος.

Στις 24 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, ο οίκος Christie’s θα εκθέσει 130 σύνολα του Ιβ Σεν Λοράν. Ανάμεσά τους μια βραδινή τουαλέτα με βελούδινη δαντέλα που φόρεσε η Ντενέβ στα Οσκαρ το 2000, το σύνολο που φόρεσε τον Ιανουάριο του 1993 όταν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ινδοκίνα» κι ένα μπλε σιφόν φόρεμα που επέλεξε για το φεστιβάλ των Καννών το 1997. Παράλληλα, θα αλλάξουν χέρια κι επιπλέον 170 ρούχα και αξεσουάρ επίσης από την γκαρνταρόμπα της Ντενέβ, σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία που θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 30 Ιανουαρίου.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ. Ολα αυτά επειδή η 75χρονη ντίβα πουλάει το σπίτι της στη Νορμανδία, όπου φυλούσε μέχρι σήμερα τη μοναδική ιδιωτική της συλλογή με τις δημιουργίες του Ιβ Σεν Λοράν. Φρόντισε, ωστόσο, να παραχωρήσει για πώληση τα λεγόμενα «δεύτερης διαλογής» κομμάτια. «Ημουν μόνο 20 ετών και είχα το προνόμιο να μου δοθεί πρόσβαση σε αυτόν τον κόσμο της πολυτέλειας, να εκπαιδεύσω το μάτι και το γούστο μου δίπλα του. Με έντυσε αρκετές φορές σε ταινίες και πιστεύω ότι η “Ωραία της ημέρας” οφείλει πολλά σε αυτόν. Τώρα, φεύγω από το σπίτι μου στη Νορμανδία όπου κράτησα αυτήν την γκαρνταρόμπα – όχι χωρίς κάποια θλίψη. Αυτές είναι οι δημιουργίες ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου που σχεδίασε μόνο ρούχα για να ομορφύνει τις γυναίκες», σχολίασε η ίδια.

Η Ντενέβ γνωρίστηκε με τον σχεδιαστή το 1965 όταν ο τότε σύζυγός της, φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι, της πρότεινε να τον αναζητήσει λίγο πριν από τη συνάντησή της με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η 22χρονη ανερχόμενη ηθοποιός, επισκέφτηκε το ατελιέ του δημιουργού στο Παρίσι, κουβαλώντας μαζί της μια φωτογραφία από ένα σχέδιο της περασμένης κολεξιόν του. Εκείνος δέχτηκε να της ετοιμάσει, το μακρύ λευκό κρεμ φόρεμα με μια σειρά από κόκκινο φολκ κέντημα, σχέδιο που έμελλε να είναι η αφορμή για τη γέννηση μιας μεγάλης φιλίας. Μέχρι την τελευταία του επίδειξη μόδας το 2002.