Ο δανεισμός στο ποδόσφαιρο είναι θεσμοθετημένος. Δανείζεις έναν ποδοσφαιριστή σου σε μία άλλη ομάδα. Για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους. Στην πολιτική, κάτω από ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις ο Πάνος Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές, τον Ζουράρι και τον Παπαχριστόπουλο, από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του, προκειμένου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τον δανεισμό του κροάτη χαφ Γιόζιπ Μίσιτς από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αναλαμβάνει να πληρώσει το συμβόλαιό του μέχρι το τέλος της σεζόν και η οψιόν αγοράς ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια. Ολα στη φόρα. Λέγαμε χθες για την περίπτωση του Εκι Πόνσε στην ΑΕΚ. Και την οψιόν αγοράς από τη Ρόμα να ανέρχεται στα έξι ή επτά εκατομμύρια, ανάλογα το ποσοστό μεταπώλησης που θα κρατήσουν οι Ιταλοί.

……

Αριστερός

…..

Κατά περίπτωση, όλα γραμμένα και υπογεγραμμένα. Ακόμα κι αν η οψιόν αγοράς καταβληθεί cash ή σε δόσεις. Για τον Μπογέ η ΑΕΚ θα πληρώσει 650.000 ευρώ (το 50% το συμβολαίου του) ενώ το κόστος δανεισμού του Αλεφ είναι στις 150.000. Τέλος, στην ΑΕΚ φέρονται ότι έχουν αποφασίσει να δώσουν την οψιόν του ενός εκατομμυρίου στην Μπολόνια και να κάνουν δικό τους τον Μάριο Οικονόμου. Στην πολιτική, αντίθετα, δανεισμός βουλευτών προκειμένου να εξασφαλίζεται πλειοψηφία σε κρίσιμες ψηφοφορίες δεν προβλέπεται. Στην πολιτική, που υποτίθεται, υπάρχουν αρχές. Εξού και οι (υποκριτικές) κραυγές του Π. Καμμένου για αποστασία. Και η διαγραφή της Κουντουρά και του Κόκκαλη. Για Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι αντιθέτως, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Επειδή ο πρώτος δήθεν το είχε πει ευθύς εξ αρχής ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Κι επειδή ο δεύτερος δηλώνει δήθεν αριστερός και δεν μπορεί να συμβάλει στην πτώση μιας αριστερής κυβέρνησης.

……

Συναλλαγή

……

Γελοιότητες. Κουντουρά και Κόκκαλης, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαγράφονται. Για Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι που κάνουν ακριβώς το ίδιο, δεν τρέχει κάστανο. Πώς μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Με τον Πάνο Καμμένο, όλα είναι δυνατά. Τα επιχειρήματα, πάνε στην άκρη. Δεν χρειάζονται. Ο πολιτικός λόγος είναι περιττός. Οταν έχεις χτίσει καριέρα με τον ψευτοτσαμπουκά και στους θεατρινισμούς, θα το πας μέχρι τέλους. Δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο άλλωστε. Πήγε κοινώνησε, έριξε ένα στεφάνι πάνω από τα Ιμια, έβαλε τα κλάματα στην παράδοση του υπουργείου. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μπαίνει στην άκρη η ουσία του πράγματος. Η συναλλαγή. Το δούναι και λαβείν. Οι ΑΝΕΛ ως κόμμα (;) να μη δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Να δηλώνουν ότι επιθυμούν την πτώση της. Αλλά να δίνουν τη δυνατότητα σε δύο βουλευτές τους να τη στηρίξουν.

…….

Αντάλλαγμα

………

Χωρίς να τους διαγράφουν. Πέρα από το γελοίον του πράγματος, έχεις να κάνεις με το άκρον άωτον του αμοραλισμού. Για να φτάσουμε έτσι και στο διά ταύτα. Με ποιους όρους έγινε ο δανεισμός των δύο βουλευτών για να κάνει ο Αλέξης τη δουλειά του; Να διατηρηθεί για κάποιους μήνες ακόμα αυτή η κυβέρνηση-φάντασμα. Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν δεν πείθουν ούτε παιδιά του Δημοτικού. Τι έδωσε ο Πρωθυπουργός ως αντάλλαγμα; Τι στοίχισε ο δανεισμός των Παπαχριστόπουλου – Ζουράρι; Υπάρχει «οψιόν αγοράς» για να ενταχθεί ο πρώτος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Για να γλιτώσει τον πολιτικό θάνατο μετά τη βέβαιη εξαφάνιση των ΑΝΕΛ από τον πολιτικό χάρτη. Η συναλλαγή σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο είναι δεδομένη. Αν το κόστος του δανεισμού είναι επιπέδου Αλεφ ή Πόνσε δεν θα το μάθουμε ποτέ. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, οι δανεισμοί στην πολιτική γίνονται στη ζούλα.

………

……

Αν δεν υπήρχε ο Παπαχριστόπουλος κάποιος έπρεπε να τον ανακαλύψει.

– Ομπσέρβερ.