Ο άνθρωπος που φέρεται να έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου φέρνοντας σε δύσκολη θέση διάσημους αστέρες του αθλήματος, όπως ο Ρονάλντο, ο Μπέκαμ, ο Μουρίνιο, αλλά και ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μπενφίκα, βρίσκεται από την Τετάρτη το απόγευμα στα χέρια των Αρχών της Ουγγαρίας.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ουγγρική αστυνομία επιβεβαίωσε τη σύλληψη του βασικού υπόπτου που συνδέεται με τα Football Leaks.

Πρόκειται για τον Πορτογάλο Ρουί Πίντο, 30 ετών, που ζει τα τελευταία χρόνια στη Βουδαπέστη.

Οι Ούγγροι προέβησαν στη σύλληψη του Πίντο εκτελώντας ευρωπαϊκό ενταλμα σύλληψης, το οποίο είχαν ζητήσει να εκδοθεί οι πορτογαλικές Αρχές στις 15 Ιανουαρίου. Φυσικά οι Πορτογάλοι πιέζουν για την έκδοση του συλληφθέντος, ο οποίος ωστόσο θα αιτηθεί την παραμονή του στην ουγγρική πρωτεύουσα. Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση στην Πορτογαλία υποστηρίζουν πως ο Ρουί Πίντο είναι ύποπτος για απόπειρα εκβίασης.

Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Ρουί Πίντο, Γουίλιαμ Μπουρντόν και Φρανσίσκο Τεϊσέιρα ντα Μότα, υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «πρόκειται για έναν νέο Πορτογάλο που αγαπά το ποδόσφαιρο και λόγω της αηδίας που ένιωσε από τις πρακτικές που πληροφορούνταν αποφάσισε να αποκαλύψει στον κόσμο το μέγεθος αυτών των πρακτικών που δεν επηρεάζουν μόνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά βλάπτουν πολύ σοβαρά και την εικόνα του. Αυτές είναι οι αποκαλύψεις των Football Leaks, οι οποίες για πολλά χρόνια προσέφεραν κρίσιμες πληροφορίες στον Τύπο, ύστερα από πολλές έρευνες. Ο κ. Ρουί Πέντρο Γκονσάλβες Πίντο έγινε ένας μεγάλος ευρωπαίος καταγγέλλων μέσω των Football Leaks, υπενθυμίζοντας ότι πολλές αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων ανταλλαγής πληροφοριών οδήγησαν στη δημοσίευση ειδήσεων για αρκετά χρόνια, ανοίγοντας πολλές έρευνες στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πορτογαλικός Τύπος αναφέρει πως ο Ρουί Πίντο είναι αυτοδίδακτος στα ηλεκτρονικά μέσα και κατάγεται από τα περίχωρα του Πόρτο, τη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, αλλά ζει τα τελευταία χρόνια στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Το περιοδικό «Sabado» ήταν το πρώτο που αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως πίσω από τις αποκαλύψεις της υπόθεσης «Ρονάλντο – Μαγιόργκα» είναι ο Ρουί Πίντο και ότι τον αναζητά η αστυνομία.

Επειτα από εκείνο το δημοσίευμα, ένα post στη σελίδα του Facebook των Football Leaks ανέφερε: «Η PJ (σ.σ.: η δικαστική αστυνομία της Πορτογαλίας) με αναζητά; LOL #catchmeifyoucan». Και φυσικά τον έπιασαν.

Τον Δεκέμβριο του 2016 το «Der Spiegel» αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον άγνωστο Πορτογάλο λέγοντάς τον «Τζον». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό δήλωνε φίλος του ποδοσφαίρου, ενώ θεωρούσε τον εαυτό του κάτι σαν Ρομπέν των Δασών που θα έσωζε το δημοφιλές άθλημα από τη διαφθορά.

Σπούδαζε Ιστορία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Πόρτο και πήγε στη Βουδαπέστη με το πρόγραμμα Erasmous, όπου και συνέχισε να ζει.

Διάψευση

Τα Football Leaks ωστόσο διέψευσαν τότε πως ο Ρουί Πίντο είναι ο άνθρωπος που αποκαλύπτει τα άπλυτα του ποδοσφαίρου. Ο Πορτογάλος αργότερα συναντήθηκε με δημοσιογράφο από ουγγρικό site, στον οποίο επίσης αρνήθηκε πως είναι ο Mr Football Leaks.

Το 2016 κάποια από τα κορυφαία μίντια της Γηραιάς Ηπείρου αποφάσισαν να συνεργαστούν και χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» το υλικό που τους παρείχαν τα Football Leaks έβγαλαν στο φως της δημοσιότητας πολλά από τα άπλυτα του ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων αποκάλυψαν την τεράστια φοροδιαφυγή του Ρονάλντο όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για μια υπόθεση που αναμένεται να τελεσιδικήσει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα παραστεί στη δίκη ο CR7. Από τις αποκαλύψεις των Football Leaks ο Ρονάλντο αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον φόρο 18 εκατ. ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 23 μηνών με αναστολή.

Τα Football Leaks αποκάλυψαν επίσης το ένοχο μυστικό του Ρονάλντο με την Τεξανή Κάθριν Μαγιόργκα, στην οποία το 2009 έδωσε χρήματα για να εξαγοράσει τη σιωπή της και να μην τον κατηγορήσει για βιασμό. Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο και ο Ρονάλντο βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των αμερικανικών Αρχών.

Στρίμωξε τους μεγάλους

Υψηλόβαθμο στέλεχος της UEFA που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι δήλωσε πως η Μάντσεστερ Σίτι κινδυνεύει με την πιο βαριά τιμωρία, δηλαδή με αποβολή από το Τσάμπιονς Λιγκ. Η UEFA ερευνά τις αποκαλύψεις των Football Leaks για το οικονομικό μπαϊπάς του αγγλικού συλλόγου για να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Σε δύσκολη θέση για τον ίδιο λόγο βρίσκεται και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι πορτογαλικές Αρχές έχουν στοχοποιήσει τον Πίντο γιατί θεωρείται ο βασικός ύποπτος της διαρροής της εσωτερικής αλληλογραφίας της Μπενφίκα, την οποία χρησιμοποίησε η Πόρτο ώστε να κατηγορήσει τους Αετούς της Λισαβόνας για επηρεασμό των διαιτητών.

Τα ίδια e-mail αποτέλεσαν αφορμή για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του πρώην νομικού συμβούλου της Μπενφίκα με την κατηγορία πως είχε πρόσβαση σε απόρρητα νομικά έγγραφα.

Σε ανακοίνωσή της η Μπενφίκα τονίζει πως η σύλληψη του Ρουί Πίντο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αλήθεια αλλά και τα κίνητρα που πιθανόν κρύβονται πίσω από τις πράξεις του που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά στον σύλλογο. Η ομάδα της Λισαβόνας υπογραμμίζει επίσης πως αν ο χάκερ αποκαλύψει ποιοι τον πλήρωσαν, θα αποσύρει τη μήνυση εναντίον του.