«Keep calm and carry on» – «Παραμείνετε ψύχραιμοι και προχωρήστε»: είναι ένα σύνθημα που διαβάζει συχνά κανείς στις καρτ ποστάλ που διατίθενται προς πώληση στο Λονδίνο. Οταν όμως ο σερ Αντονι Σέλντον, γνωστός βρετανός ιστορικός, σχολιαστής και συγγραφέας, καλείται να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις του Brexit και να εικάσει τη συνέχεια, δεν κρύβει την απελπισία του. «Ποια είναι η λιγότερο κακή εναλλακτική λύση; Να πέσουμε όλοι στον Τάμεση!» δήλωσε στον ανταποκριτή της γαλλικής «Le Monde».
Δύο ημέρες μετά τη δεινή ήττα που υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων με την καταψήφιση της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με την ΕΕ για το Brexit, μία ημέρα έπειτα από την πύρρειο νίκη που κατήγαγε στον ίδιο χώρο, επιβιώνοντας από την πρόταση μομφής των Εργατικών, η Τερίζα Μέι ξεκίνησε χθες, όπως είχε δεσμευτεί, διακομματικές συνομιλίες με την ελπίδα άρσης του αδιεξόδου. Συνομιλίες με την ίδια και στελέχη της κυβέρνησης είχαν στελέχη του βορειοϊρλανδικού DUP, του ουαλικού Plaid, των Πρασίνων, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας καθώς και τρεις βουλευτές των Εργατικών – Χίλαρι Μπεν, Ιβέτ Κούπερ και Τζον Μαν. Ο ηγέτης των Εργατικών, ωστόσο, Τζέρεμι Κόρμπιν επέμεινε και χθες πως θα έχει συνομιλίες με τη βρετανίδα πρωθυπουργό μόνο αν «εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές» και «αποσύρει από το τραπέζι την αποχώρηση χωρίς συμφωνία». Απέστειλε μάλιστα στους βουλευτές του επιστολή, με την οποία τους ζητεί να μη συμμετέχουν ούτε εκείνοι, μέχρι τότε, στις διαβουλεύσεις. Ακολούθησε επιστολή της Μέι προς τον Κόρμπιν, στην οποία η βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφραζε την απογοήτευσή της για τη στάση του.
Εκπρόσωπος της Τερίζα Μέι, πάντως, χαρακτήρισε χθες τις συναντήσεις με αντιπολιτευόμενους βουλευτές «εποικοδομητικές». Επιβεβαίωσε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο, όπως την υποχρεώνει τροπολογία που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα προτεινόμενα επόμενα βήματά της και προανήγγειλε πως οι βρετανοί βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν για το πρωθυπουργικό «plan B» στις 29 Ιανουαρίου. Η Μέι δεν θα συμμετάσχει, ανακοίνωσε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί το διάστημα 21-25 Ιανουαρίου στο Νταβός, ώστε να επικεντρωθεί στο Brexit. Και «τις επόμενες ημέρες» αναμένεται να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, θεωρούν πλέον αναπόφευκτη μια καθυστέρηση του Brexit. Προς το παρόν, όμως, η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει θίξει στην ΕΕ» ούτε «υπονοήσει ότι επιθυμεί» παράταση της περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 50 για την αποχώρηση μιας χώρας.
Οσο για το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό έγγραφο που παρουσιάστηκε χθες σε βουλευτές – αποκάλυψε κυβερνητική πηγή στο Reuters -, η διοργάνωσή του θα απαιτούσε έναν χρόνο. Επιμένοντας στη χλιαρή του στάση, ο Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit «αν η κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη, αν αποκλειστεί η υποστήριξη στην εναλλακτική του Εργατικού Κόμματος… και η χώρα αντιμετωπίσει την πιθανή καταστροφή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».
Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αυτό το τελευταίο, απευκταίο σενάριο θεωρείται όλο και πιο πιθανό. Τόσο η ΕΕ όσο και μεμονωμένα κράτη, πρωτίστως η Γαλλία και η Γερμανία, εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Παράλληλα, βέβαια, κρατούν ανοιχτή την πόρτα. Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί τις επόμενες ημέρες «ώστε η Βρετανία να αποχωρήσει με, και όχι χωρίς, συμφωνία» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο μιας «πιο φιλόδοξης» συμφωνίας για το Brexit από εκείνη που απέρριψε το βρετανικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ. Η μπάλα βρίσκεται όμως εκ των πραγμάτων σήμερα στο γήπεδο της Βρετανίας. Και αυτή δεν λέει να αποφασίσει τι θέλει να την κάνει.