Ελληνες ποδοσφαιριστές θα συναντήσουμε στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στις ισχυρές και πλούσιες ευρωπαϊκές λίγκες στις οποίες κοντράρονται με σπουδαίους άσους, αλλά και σε λιγότερο δυνατά πρωταθλήματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ελάχιστοι είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στις ομάδες τους. Το θετικό για αυτούς είναι ότι αγωνίζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες και φορούν φανέλα σπουδαίων ομάδων. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι αγωνίζονται στην άμυνα!

Γενικά, οι έλληνες αμυντικοί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών ομάδων τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αυτοί που έχασαν τη θέση τους λόγω τραυματισμών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος, που παίζει για δεύτερη χρονιά στη Λεβερκούζεν. Οι υπεύθυνοι της ομάδας πιστεύουν στο ταλέντο του και στα περισσότερα παιχνίδια ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Ομως, ένας τραυματισμός στην προετοιμασία τον έφερε αρκετά πίσω και ακόμα δεν έχει επιστρέψει.

Πρωταγωνιστές

Αυτοί που πρωταγωνιστούν λοιπόν: Κατ’ αρχάς, ο Κώστας Μανωλάς. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός είναι βασικός και αναντικατάστατος στη Ρόμα και αποτελεί στόχο αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Το πιο πρόσφατο σενάριο αφορούσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αναζητά στόπερ και ο Μανωλάς είναι πρώτος στη λίστα της. Ο ίδιος πάντως έχει αναφέρει πως θα ήθελε να μείνει και αυτή τη χρονιά στη Ρώμη. Κορυφαία στιγμή για τον διεθνή αμυντικό το τρίτο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ και με το οποίο η Ρόμα προκρίθηκε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας της εθνικής ομάδας, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, άνοιξε το καλοκαίρι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Επειτα από πέντε χρόνια στη Βεστφαλία και την Ντόρτμουντ, ο 30χρονος στόπερ μετακόμισε στο Βόρειο Λονδίνο και την Αρσεναλ. Ηταν από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις στη μετά Αρσέν Βενγκέρ εποχή. Ο Ουνάι Εμερι από την πρώτη στιγμή τού έδωσε θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας και οι αγγλικός Τύπος αναφέρεται συχνά με κολακευτικά λόγια στις εμφανίσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Παπασταθόπουλος συνάντησε στην Αρσεναλ και τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο, ο οποίος είχε μετακομίσει στην Αγγλία από τον Ιανουάριο του 2018. Ο Αρσέν Βενγκέρ δεν θέλησε να τον δώσει δανεικό και ο Ουνάι Εμερι αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στην αξία του. Ωστόσο, ο νεαρός κεντρικός αμυντικός στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε και επέστρεψε στις προπονήσεις μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Οι έλληνες αμυντικοί ξεχωρίζουν και σε άλλες ευρωπαϊκές λίγκες. Ο Δημήτρης Σιόβας αγωνίζεται για τρίτη χρονιά στην ισπανική Λεγανές, έχοντας από την αρχή θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας. Είχε δύο γεμάτες χρονιές, ενώ και φέτος έχει έως τώρα 17 συμμετοχές και έχει πετύχει ένα γκολ.

Εμεινε στο Αμβούργο

Στη Γερμανία βγάζει το ψωμί του ένας ακόμα διεθνής αμυντικός, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο 27χρονος στόπερ αγωνίζεται στο γερμανικό πρωτάθλημα από το 2010, έχοντας περάσει από Σάλκε, Λεβερκούζεν, Λειψία και από πέρυσι είναι στο Αμβούργο. Η ομάδα υποβιβάστηκε, αλλά ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να παραμείνει, προκειμένου να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην Μπουντεσλίγκα. Ωστόσο για μία ακόμα φορά στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο στην προετοιμασία και δεν έχει αγωνιστεί έως τώρα.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος: Ο 24χρονος πορτιέρο, γεννημένος στη Στουτγάρδη, είχε ελάχιστη συμμετοχή στα τρία χρόνια που παρέμεινε στην ομάδα και τον Ιανουάριο του 2016 μετακόμισε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. Σύντομα στους Πράσινους κέρδισε τη θέση του βασικού και με τις εμφανίσεις του κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Η Μπενφίκα ήταν αυτή που επέμεινε περισσότερο και από τον περασμένο Μάιο έγινε κάτοικος Λισαβόνας.

Ο Βλαχοδήμος εντυπωσίασε τους υπεύθυνους της ομάδας στη διάρκεια της προετοιμασίας με αποτέλεσμα να πάρει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα, αφήνοντας στον πάγκο τον Μπρούνο Βαρέλα και τον Μίλε Σβίλαρ. Εως τώρα έχει αγωνιστεί και στα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, καθώς επίσης σε όλα τα ματς της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Χοσέ Χολέμπας αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Γουότφορντ από το καλοκαίρι του 2015. Η πρώτη χρονιά δεν ήταν τόσο ικανοποιητική, όμως η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Ο 34χρονος αμυντικός πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, σκοράρει, πασάρει και με γεμάτες σεζόν είναι από τους πρωταγωνιστές της πετυχημένης παρουσίας της Γουότφορντ.

Οι Νο 1 τα έχουν όλα και συμφέρουν

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός από αμυντικούς… εξάγει και τερματοφύλακες. Αναφερθήκαμε στην περίπτωση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, όμως σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα συναντήσουμε άλλους τρεις.

Ο πιο παλιός της παρέας είναι ο Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2013 αγωνίζεται σε ομάδες της Ευρώπης. Σημαντική καριέρα έκανε στην Ουντινέζε στην οποία ήταν βασικός για τρία χρόνια.

Ο 33χρονος πορτιέρο από το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στον ιταλικό Νότο για τη Νάπολι. Ο Κάρλο Αντσελότι έχει φροντίσει να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής των τριών τερματοφυλάκων. Στα 19 ματς του πρώτου γύρου έχει έξι συμμετοχές, ενώ σε άλλα εννέα ματς έχει αγωνιστεί ο Οσπίνα.

Μια δευτερη περίπτωση είναι ο Στέφανος Καπίνο. Μόνο που αυτός «χτυπήθηκε» από τραυματισμό, μόνο λίγες ημέρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με τη Βέρντερ Βρέμης! Το μυϊκό πρόβλημα τον κράτησε εκτός δράσης για 245 ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρο τον πρώτο γύρο στο γερμανικό πρωτάθλημα. Τώρα επιστρέφει με την ελπίδα να πάρει τις ευκαιρίες που του αναλογούν.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Κωνσταντίνος Λάμπρου. Ο 27χρονος τερματοφύλακας είναι στον Αγιαξ, ωστόσο μένει στον πάγκο λόγω της σταθερής κατάστασης του Αντρε Ονανά. Ο Λάμπρου περιορίζεται σε αγώνες του Κυπέλλου, ενώ στο πρωτάθλημα έχει μόλις μία συμμετοχή.

Ο 22χρονος Τάσος Δώνης παίρνει χρόνο συμμετοχής στη Στουτγάρδη. Το ουσιαστικό είναι πως η ομάδα του δείχνει να τον υπολογίζει. Η φετινή χρονιά άρχισε με γκολ, όμως στη συνέχεια τραυματίστηκε και έμεινε εκτός για δύο μήνες. Ο 22χρονος επιθετικός επέτρεψε την 1η Δεκεμβρίου και σκόραρε στο παιχνίδι με την Αουγκσμπουργκ. Στη Β’ Γερμανίας θα συναντήσουμε κι άλλον έναν έλληνα επιθετικό. Πρόκειται για το Δημήτρη Διαμαντάκο ο οποίος έχει πετύχει 4 γκολ σε 12 ματς με τη Σεντ Πάουλι.

Αυτοί που παλεύουν για την καθιέρωση

Η προσαρμογή ενός ποδοσφαιριστή σε μια νέα ομάδα είναι μερικές φορές δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να προέρχεται από εξαιρετικές σεζόν, όμως όταν αλλάζει περιβάλλον, κάτι δεν πάει καλά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού και η ικανότητά του στο σκοράρισμα έπεισαν τη Φούλαμ να τον φέρει στο Λονδίνο. Ομως, ελάχιστες φορές πάτησε το πόδι του στο χορτάρι του Κότατζ. Ο Πειραιάς ήταν το πρώτο αγαπημένο του λιμάνι, το δεύτερο έγινε η Λισαβόνα. Στο Ντα Λουζ ο 30χρονος επιθετικός ξαναβρήκε τον εαυτό του και είχε δύο εξαιρετικές σεζόν, σημειώνοντας 20 και 18 γκολ αντίστοιχα στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Στο τρίτο λιμάνι όμως, στη Μασσαλία, δεν στάθηκε τυχερός. Στη Μαρσέιγ πέτυχε 12 γκολ στην περσινή χρονιά, όμως φέτος τίποτα δεν πάει καλά. Εχει 13 συμμετοχές, μόλις σε έξι ήταν βασικός και έχει πετύχει τρία γκολ. Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει πως ο προπονητής της Μαρσέιγ, Ρούντι Γκαρσία, δεν τον υπολογίζει. Οι πιθανότητες να αλλάξει φανέλα έως το τέλος του μήνα είναι πολλές.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και στην Μπενφίκα ο πρώην συμπαίκτης του Μήτρογλου, Ανδρέας Σάμαρης. Ο διεθνής μέσος πήγε στη Λισαβόνα τον Αύγουστο του 2014 και η αρχική του παρουσία ήταν απόλυτα ικανοποιητική. Τελευταία έχει χάσει τη θέση του. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο αναμένεται να μετακομίσει στη Serie A για να φορέσει τη φανέλα της Φροζινόνε.

Ενας ακόμα ποδοσφαιριστής που αντιμετωπίζει προβλήματα και φαίνεται πως θα αλλάξει φανέλα ίσως και έως το τέλος του μήνα είναι ο Κώστας Σταφυλίδης. Ο 26χρονος αμυντικός από το 2015 αγωνίζεται στην Αουγκσμπουργκ. Ωστόσο, από την περσινή περίοδο ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε αρκετά και τελικά τον Ιανουάριο του 2018 παραχωρήθηκε δανεικός στη Στόουκ. Το καλοκαίρι επέστρεψε στην Αουγκσμπουργκ, αλλά δεν υπολογίζεται, καθώς έχει μόλις μία συμμετοχή. «Παίζει» και το σενάριο επιστροφής του στο ελληνικό πρωτάθλημα.