Χρειάστηκαν λίγα λεπτά άνευ ορίου ρίψης δακρυγόνων για να επικρατήσει χάος και πανικός (ο οποίος μάλλον από τύχη δεν εξελίχθηκε σε αιματηρό ποδοπάτημα): οι σημαίες που κυμάτιζαν μπροστά στο Κοινοβούλιο έγιναν μαντίλια σε τρομοκρατημένα πρόσωπα, ακόμα και μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, και τα ρυθμικά συνθήματα μετατράπηκαν σε φωνές αγωνίας και οργισμένες κραυγές. Κάποιοι γονάτιζαν επί τόπου σφίγγοντας τα ερεθισμένα μάτια τους, άλλοι παρακαλούσαν για ιατρική βοήθεια και άλλοι, ασφυκτιώντας, αναζητούσαν διέξοδο στα γύρω στενά. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα («σταματήστε να ρίχνετε χημικά, μαζέψτε τους 20 αλήτες, κύριε Τσίπρα, κυρία Παπακώστα, σταματήστε…»), ο «χημικός πόλεμος» εντεινόταν, «τελειώνοντας» οριστικά και προτού καλά καλά αρχίσει το πολυπληθές συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα που το ΕΚΑΒ προσπαθούσε να προσεγγίσει (με μηχανές) όσους έφεραν τραύματα ή εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωνε «ψυχραιμία, επαγγελματισμό και χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης», κάνοντας λόγο για οργανωμένες ομάδες ατόμων που επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Πάντως απόδοση ευθυνών για την αυταρχική αντίδραση με «εγκληματική χρήση» χημικών ουσιών ενάντια σε οικογένειες και ειρηνικούς διαδηλωτές «με την ανοχή και τη συγκάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που πρόκειται να καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά.

Αγριες συγκρούσεις

Ολα ξεκίνησαν όταν η διμοιρία των ΜΑΤ άνοιξε «πυρ» με δακρυγόνα, έπειτα από άνωθεν εντολή, στη θέα περίπου τριάντα ανεγκέφαλων κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να ανέβουν στη Βουλή από τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι άγριες συγκρούσεις και η χρήση των «ενδεδειγμένων μέσων» όμως, ανάμεσά τους και ληγμένα από το 2017 (!) δακρυγόνα από τη Βραζιλία, όπως κατήγγειλαν διαδηλωτές, συνεχίστηκαν για ώρες, τόσο στα πλαϊνά της Βουλής όσο και στον πεζόδρομο της Ερμού, φτάνοντας τελικά μέχρι το Μοναστηράκι. Και ενώ η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα ήταν αποπνικτική, στα Εξάρχεια άρχισαν να καταγράφονται ύποπτοι εμπρησμοί και μαχαιρώματα.

Αρχικά η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρπολημένο όχημα με κρατικές πινακίδες στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και λίγο μετά σήμανε συναγερμός από την αναφορά για μαχαιρωμένο 50χρονο και καμένη μοτοσικλέτα στην Ασκληπιού. Σύμφωνα με όσα είπε το θύμα στους αστυνομικούς, τον περικύκλωσε ομάδα 100 αντιεξουσιαστών επειδή τον πέρασε για αστυνομικό καθώς ήταν μαυροφορεμένος, με άσπρο κράνος και στα ρούχα του είχε καρφιτσωμένη μια μικρή ελληνική σημαία. Μαχαιρωμένος στον μηρό, ο άνδρας διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο φωτορεπόρτερ Κώστας Νταντάμης που δέχτηκε άγρια χτυπήματα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στην πάνω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Το ΔΣ της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας έκανε λόγο για «δολοφονική επίθεση “διαδηλωτών”», ενώ επίθεση δέχτηκε και το συνεργείο της ΕΡΤ. Συνολικά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία επτά θύματα, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 14 ετών, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στο 401 ΓΣΝ Αθηνών μεταφέρθηκαν 25 αστυνομικοί.

Μεταξύ των προσαχθέντων από τις Αρχές ήταν δύο Τούρκοι και μία Γερμανίδα – τελικά η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις Ελλήνων.

 

Ο λαός μίλησε

Αν και το συλλαλητήριο διακόπηκε αιφνιδιαστικά και βιαίως, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 300.000 διαδηλωτές, ωστόσο επισήμως η Αστυνομία αρχικά «μέτρησε» 100.000 συγκεντρωμένους και γρήγορα έριξε τον αριθμό σε 60.000. «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας», «Τώρα μιλάει ο ελληνικός λαός», «Μακεδονία, γη ελληνική» έγραφαν τα πανό ανθρώπων που ταξίδεψαν με εκατοντάδες πούλμαν από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Βορειοηπειρώτες και η Ομογένεια (ακόμα και από Σιγκαπούρη και Καναδά). «Δεν κάνουμε κάτι σπουδαίο, κάνουμε το χρέος μας. Γίνονται επικίνδυνα πράγματα και πρέπει να φωνάξουμε» είπε ο Γιώργος Σκούρδος που ζει στην Ελβετία (με καταγωγή από την Τρίπολη). «Θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες με κινητοποιήσεις. Οι αξίες, η καρδιά μας, ο νους μας δεν μπορεί να παραδοθούν» τόνισε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Ιωάννης Αθανασιάδης. Ανάμεσα σε όσους ανέβηκαν χθες στην κεντρική εξέδρα ήταν ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, εκπρόσωπος της ιεράς κοινότητας του Αγίου Ορους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κ.ά.