«Augustus mortuus est, habemus novum Augustum» (o Αύγουστος πέθανε, έχουμε έναν νέο Αύγουστο).
Ο νόμος της ζούγκλας. Για να γίνεις βασιλιάς πρέπει να νικήσεις τον βασιλιά. Στον αθλητισμό ο πρώτος δεν μπορεί να επιβιώσει με βοήθειες από «κουρελούδες», παρενδυτισμούς και kolotumbes. Είναι μόνος απέναντι στον διεκδικητή.
Η νίκη του Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ συνιστά τενιστική εκτροπή. Στα 37 του πλέον, ο θρύλος του τένις που μένει μόλις για δεύτερη φορά εκτός προημιτελικών στην Αυστραλία, δεν έχει πολλά περιθώρια για να επιστρέψει. Το χτύπημα από τον νεαρό Ελληνα ήταν δυνατό σαν το backhand με το ένα χέρι για το οποίο μιλά όλος ο κόσμος.
«Το κοινό στην Αρένα του Rod Laver μόλις είδε την αλλαγή φρουράς», το είπε με άλλα λόγια το κάποτε κακό παιδί του τένις, ο πολύς ΜάκΕνρο.
Ο Τσιτσιπάς εκθρόνισε το είδωλό του και κάτοχο του τίτλου και με εφαλτήριο την ιστορική νίκη του διεκδικεί τη θέση του πάνω στις ασπίδες των Πραιτοριανών του τένις, όπως οι εκλεκτοί των στρατιωτικών του Βυζαντίου όταν ανακήρυσσαν τους νέους αυτοκράτορες.
Το έκανε η μπασκετική Ελλάδα το 1987. Νίκησε Ιταλία και Σοβιετική Ενωση, τις δύο προηγούμενες πρωταθλήτριες Ευρώπης. Το έκανε η ποδοσφαιρική Ελλάδα το 2004. Νίκησε την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Γαλλία. Τώρα είναι σειρά της τενιστικής Ελλάδας. Της άγνωστης αυτής πλευράς του αθλητισμού της χώρας μας, που ξεπήδησε ξαφνικά μέσα από τα μακριά μαλλιά ενός νέου παλικαριού που θυμίζει αρχαίο Ελληνα.
Οταν νικάς τον Φέντερερ, τον μύθο των 20 γκραν σλαμ, ύστερα από μία τιτάνια μάχη που κράτησε 3 ώρες και 45 λεπτά, είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να νικήσεις οποιονδήποτε αντίπαλο. Η στιγμή που νιώθεις πως ήρθε η ώρα να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις προς την κορυφή. Να εκφράσεις τη βουλιμική σου διάθεση για τίτλους, για δόξα και αθανασία.
Εμπρός λοιπόν, εμπνευσμένε Στέφανε. Γράψε νέα κεφάλαια δόξας του ελληνικού αθλητισμού.