Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει, μέσω του Θανάση Θεοχαρόπουλου, τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα στη Βουλή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ξεκίνησε με τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς θεωρήθηκε πως η στάση του Θεοχαρόπουλου «να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Και τελείωσε με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για έκτακτο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που στόχο έχει την ομογενοποίηση του φορέα και σκοπό να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κόμμα.
ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΔΗΜΑΡ. Η απόφαση για διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ βρήκε το επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου μουδιασμένο, καθώς δεν περίμεναν την άμεση απάντηση από τη Γεννηματά. «Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα» ανέφερε το σχόλιο από την ηγεσία του κόμματος. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς το κόμμα εμφανίστηκε μοιρασμένο. Από τη μια ήταν η εισήγηση του Θεοχαρόπουλου για «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη μια μεγάλη ομάδα στελεχών (ανάμεσά τους ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο πρώην γραμματέας Γιώργος Μπουλμπασάκος) που πρόκρινε την αποχή, έτσι ώστε η απόφαση να μην εργαλειοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε υψηλούς τόνους, με τους μεν να μιλούν για ζήτημα αρχής και τους δε να λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο. «Δεν υπάρχει μέλλον για την ανανεωτική Αριστερά για την οποία παλέψαμε αν πούμε “ναι” στη Συμφωνία» σχολίαζαν. «Τρέμω την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα την επομένη της Συμφωνίας» τόνισε στη δευτερολογία του ο Μαργαρίτης.
ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Στο τέλος, ο Θεοχαρόπουλος έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ενώ αποκάλυψε πως του ζητήθηκε να ψηφίσει εναντίον της Συμφωνίας με αντάλλαγμα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οταν αρνήθηκε, του ζητήθηκε να παραδώσει την έδρα του. Από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούσαν επί του θέματος πως «στο Κίνημα Αλλαγής κάνουμε πάντα συνεργασίες με αρχές και όχι παζάρια». Η φημολογία περί ανταλλαγμάτων και συναλλαγών, πάντως, κυριαρχούσε εντός και εκτός της αίθουσας χθες στην Αγίου Κωνσταντίνου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τα στελέχη να καθιστούν σαφές με τις τοποθετήσεις τους πως δεν θα ακολουθήσουν σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υστερα από ερώτηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο Θεοχαρόπουλος δεσμεύθηκε πως δεν θα είναι υποψήφιος σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις επόμενες εκλογές, ενώ προς το τέλος επανέλαβε εκ νέου πως «θέμα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει». Η τελική απόφαση ήταν οριακή, με 29 στελέχη να ψηφίζουν υπέρ του «ναι», 22 υπέρ της αποχής και 2 λευκά.
ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σύμφωνα με συνομιλητές της, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε την προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο με εκλογή από τη βάση γιατί θεωρεί ότι ιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής «είναι οι άνθρωποι που ήρθαν και ψήφισαν στην εκλογή προέδρου και όχι τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν». Το καταστατικό του φορέα επιτρέπει στον επικεφαλής να προκηρύξει κάτι τέτοιο και, παράλληλα, δίνει την ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα «με δημοκρατικές διαδικασίες» – καθώς φάνηκε πως το ισχύον μοντέλο λειτουργίας «που έγινε με απαίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη» δεν φαίνεται να προχωράει. Η πολυκομματική μορφή ήταν, εξηγούν, «το μεταβατικό στάδιο» και πλέον, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς το ενιαίο κόμμα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία φωνή.
Το έκτακτο συνέδριο, που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου μαζί με την κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είναι ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜΑΡ, η οποία τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει τα όργανα για να αποφασίσει τις μετέπειτα κινήσεις της. Πηγές από το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου τονίζουν πως πολλοί, ακόμα και από εκείνους που συντάχθηκαν με τον Θεοχαρόπουλο, δεν θα συνταχθούν με απόφαση για ενδεχόμενη αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Η κίνηση για έκτακτο συνέδριο που θα ενοποιήσει τον φορέα διευκολύνει, άλλωστε, τα πράγματα για όσους δεν επιθυμούν ένα διαζύγιο – μεταξύ άλλων, και των 22 που συντάχθηκαν με την αποχή.