Πέρασε κάτω από τα ραντάρ σε ένα διήμερο με Τσιτσιπά, συλλαλητήριο και φουλ αγωνιστική δράση. Και όμως, στην κλίμακα της ειδησεογραφίας θα έπρεπε να είναι ψηλά. Πολύ ψηλά. Γιατί μέσα από μια σύντομη διάψευση της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA αναφορικά με την τιμωρία της ΑΕΚ και τα σχέδια της «Εξυγίανσης» για τη Σούπερ Λίγκα ήρθε – ξανά – στην επιφάνεια μια «μέθοδος» που έπαιξε τον ρόλο της σε αυτή την τριετία για την επιβολή ενός «καθεστώτος» που έχει φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε… ιστορικά χαμηλά για να το θέσουμε κομψά. Διότι κάποιος πιο αυστηρός ίσως να μιλούσε για εικόνα διάλυσης. Σε αξιοπιστία, θεσμούς, διαιτησία, εθνική ομάδα κ.λπ.

Fake news

Τη μέθοδο των fake news και της παγίωσής τους ως αλήθειας μέσα από ένα «σύστημα» ΜΜΕ το οποίο φυσικά έχει τους λόγους του να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Τι συμβαίνει όταν ψέματα «βαπτίζονται» αλήθειες; Πολλά και σίγουρα όχι – τόσο – αθώα όσο θα πίστευαν οι περισσότεροι. Γιατί μέσα από fake news δεν προκύπτει μόνο μια απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, αλλά ουσιαστικά δρομολογούνται και εξελίξεις. Πόσες φορές δεν ακούσαμε τα τελευταία χρόνια ότι συμβαίνει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή το θέλουν η FIFA και η UEFA; Πόσες φορές δεν χρησιμοποιήθηκαν οι διεθνείς συνομοσπονδίες ώστε «εγχώρια κέντρα» να επιβάλουν τα θέλω τους; Στην ΕΠΟ, στην ΚΕΔ, ακόμη και στην ίδια την αθλητική δικαιοσύνη; Σε όσα συμβαίνουν στο Πάρκο Γουδή του «δικός μας είναι» Βαγγέλη Γραμμένου, της κακοδιαχείρισης και των σκανδάλων. Ακατανόητες αποφάσεις που πολλές φορές έβρισκαν στήριγμα σε έγκυρα ρεπορτάζ τα οποία εμφάνιζαν τις εξελίξεις ως επιθυμίες της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Με τον ίδιο τρόπο θέλησε να σερβιριστεί την Παρασκευή και το άλμα που επιχειρείται στη Σούπερ Λίγκα. Την προσπάθεια να αλλάξει η προεδρία του Συνεταιρισμού και να περάσει στα χέρια του Μάκη Γκαγκάτση. Του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει το «χρίσμα». Ο γιος του μπαμπά Βασίλη, διευθύνοντος συμβούλου της Λίγκας. Ενός προσώπου που και μόνο η παρουσία του στον Συνεταιρισμό (ενώ διώκεται για μια σειρά από κακουργήματα) είναι – ένα ακόμη – σκάνδαλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ; Οι δύο Δικέφαλοι που είναι πια ξανά… κοντά, θέλουν μετά την ΕΠΟ να αλώσουν και τη Λίγκα. Ο Μάκης Γκαγκάτσης είναι το πρόσωπο αποδοχής. Πρόεδρος ο γιος, διευθύνων σύμβουλος ο πατέρας. Και η ίδια ακριβώς συνταγή που έφερε τα πάνω κάτω στην Ομοσπονδία.

Πώς όμως θα «πέσει» από το αξίωμά του ο εκλεγμένος Ευάγγελος Μπαταγιάννης; Πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα «αφήγημα» που να οδηγήσει σε μια τέτοια εξέλιξη; Η ανάγκη απάντησης αυτού του ερωτήματος έβαλε τη γνωστή μηχανή του κιμά στην πρίζα και έφερε στην επιφάνεια «ρεπορτάζ» τα οποία εμφανίζουν τη FIFA αποφασισμένη να επιβάλει αυτή την αλλαγή. Θέλουν οι «τοποτηρητές» της, λέει, να γίνει ο Γκαγκάτσης πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Γιατί; Αγνωστο. Οχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους ίδιους, όπως ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα το Σάββατο.

Η διάψευση της FIFA

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFΑ μέσω αυτού του δελτίου Τύπου επιθυμεί να εκφράσει την ανησυχία της για ορισμένα άρθρα που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης και να είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένες εκθέσεις στη FIFA και την UEFA, η Επιτροπή Παρακολούθησης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καθώς και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που έχει ορίσει η FIFA, έχουν επίσης το δικαίωμα να συναντούν τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς φορείς.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Παρακολούθησης επιθυμεί να διευκρινίσει ότι:

– ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει στήριξη σε υποψήφιο ή υποψηφίους για οποιαδήποτε θέση εντός των ελληνικών ποδοσφαιρικών φορέων, όπως στην περίπτωση που επικαλούνται πρόσφατα τα ελληνικά ΜΜΕ, για την προεδρία της ελληνικής Superleague.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης καλεί τους υπευθύνους για τις λανθασμένες διαρροές και τους ισχυρισμούς στα ελληνικά ΜΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους».

Με μια λέξη: άδειασμα. Και μάλιστα άδειασμα ολκής από τη FIFA. Οχι μόνο στα ΜΜΕ και στα ρεπορτάζ, αλλά και σε εκείνους που «διαρρέουν» τις συγκεκριμένες πληροφορίες θέλοντας προφανώς να κατασκευάσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αυτό το σχέδιο άλωσης (και) της Λίγκας, έπεσε στα… βράχια. Προφανώς καλά θα κάνουμε να μείνουμε στην αναμονή για το επόμενο. Αλλωστε με την στήριξη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Βασιλειάδη, αλλά και με τους «σχηματισμούς» υπό τους «χαλίφηδες» Βορρά και Νότου δεν θα αργήσει το επόμενο χτύπημα. Σάμπως υπάρχει για εκείνους κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός να τους σταματήσει;