«Παρακολουθούμε BBC και τρώμε ποπκόρν»: αυτή την απάντηση έδωσε στο Reuters, μισοαστεία μισοσοβαρά, ένας από τους διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το χάος που συνεχίζεται στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Οι «27», όπως και οι ίδιοι οι Βρετανοί, περιμένουν να ακούσουν σήμερα από την ίδια την Τερίζα Μέι ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της μετά το κατηγορηματικό «όχι» που είπε την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό Κοινοβούλιο στη συμφωνία που είχε συνάψει με την ΕΕ για το Brexit. Στο μεταξύ, η σεναριολογία δίνει και παίρνει.

«Εξαιρετικά ανησυχητικές» χαρακτήρισε χθες το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού τις συνωμοσίες που φέρεται να εξυφαίνουν βουλευτές προκειμένου να της αφαιρέσουν τον (όποιο) έλεγχο επί του Brexit, καταθέτοντας τροπολογίες ή προτάσεις νόμων που θα δεσμεύουν την κυβέρνηση, εφόσον υπερψηφιστούν στις 29 Ιανουαρίου, σε εναλλακτικούς δρόμους, από την παράταση της παραμονής στην ΕΕ μέχρι την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ένα ήπιο Brexit. «Το Κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να σφετεριστεί τη διαδικασία του Brexit διότι το Κοινοβούλιο είπε στον λαό αυτής της χώρας: “συνάπτουμε μαζί μας ένα συμβόλαιο, εσείς θα αποφασίσετε και εμείς θα τιμήσουμε την απόφασή σας”» προσυπέγραψε ο υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ.

Μετά την ήττα της στη Βουλή, αλλά και την αποτυχία των Εργατικών να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εις βάρος της κυβέρνησής της, η Μέι ξεκίνησε διακομματικές συνομιλίες με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο. Ο ηγέτης των Εργατικών, ωστόσο, Τζέρεμι Κόρμπιν, της διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες αν δεν βγάλει πρώτα οριστικά από το τραπέζι την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit – κάτι που η Μέι αρνείται να κάνει. Οι μοναδικές επιλογές της Βρετανίας είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ή η σύναψη μιας στενής οικονομικής σχέσης με την ΕΕ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάμερ – παρότι ο Κόρμπιν εμφανιζόταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα χλιαρός στην προοπτική ενός νέου δημοψηφίσματος.

Οι «Sunday Times» υποστήριξαν χθες πως η Μέι θα επιδιώξει μια διμερή συνθήκη με την Ιρλανδία που θα αφαιρέσει το αγκάθι του backstop, της ασφαλιστικής δικλίδας για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, από τη συμφωνία για το Brexit: δύο ιρλανδικές κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως ούτε η Ιρλανδία ούτε η Κομισιόν θα δέχονταν κάτι τέτοιο. Στο μεταξύ, μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρίς ευτυχώς θύματα, ήρθε να θυμίσει σε όλους πόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα άτακτο Brexit, και η εγκαθίδρυση σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι Αρχές, που συνέλαβαν ως ύποπτους δύο νεαρούς, υποψιάζονται πως πίσω από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από δικαστήριο, στο κέντρο της πόλης, μόλις 10 λεπτά έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα, βρίσκεται ο Νέος IRA, μία ένοπλη οργάνωση που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998.