Σε Νέμεση του προέδρου Τραμπ αναδεικνύεται η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Καθώς η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα της (ρεκόρ στην ιστορία της χώρας), η Δημοκρατική γερουσιαστής της Καλιφόρνιας αρνείται επίμονα τα 5,7 δισ. δολάρια που εκείνος ζητά για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Πριν από λίγες ημέρες η Πελόζι ουσιαστικά απέσυρε την πρόσκληση που είθισται να απευθύνει στον πρόεδρο για την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.
Το Σάββατο εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση με την οποία απέρριψε την πρόταση του Τραμπ για να σταματήσει το shutdown – και μάλιστα το έκανε πριν εκείνος προλάβει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. «Τη βρίσκει διαρκώς μπροστά του πολιτικά και αυτό τον εξοργίζει» παρατηρεί ο Μάικλ Κόρνφιλντ, καθηγητής Πολιτικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. «Είναι σαν να παίζει μαζί του. Εκείνη ειναι η ταυρομάχος και εκείνος ο ταύρος. Ο Τραμπ δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τόσο έμπειρους πολιτικούς όπως η Πελόζι». Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε να επεκτείνει τη στήριξη στη νομοθεσία που θα προστατεύει περίπου 700.000 μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά, τους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), καθώς και τους μετανάστες που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS). Συγκεκριμένα πρότεινε τριετή παράταση της προσωρινής άδειας παραμονής των Dreamers, του προγράμματος Daca που θέσπισε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα και κατάργησε ο Τραμπ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επίσης πρότεινε την τριετή επέκταση του TPS, που θα επιτρέψει σε περίπου 300.000 μετανάστες να εργαστούν μόνιμα, χωρίς άδεια παραμονής. Αυτό το δικαίωμα καταργήθηκε για υπηκόους αρκετών χωρών από την τωρινή κυβέρνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε επιπλέον χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια κατά μήκος των συνόρων και για τεχνολογία ανίχνευσης ναρκωτικών καθώς και τοποθέτηση περισσότερων δικαστών, αρμόδιους για τη μετανάστευση και την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου.
Στην ανακοίνωσή της η 78χρονη Πελόζι χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη», παρατηρώντας ότι «δεν αποτελεί καλόπιστη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η σιγουριά στις ζωές των πολιτών». Πρόσθεσε ότι η προσφορά του αμερικανού προέδρου είναι απίθανο να κερδίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εγκριθεί στη Βουλή ή στη Γερουσία. Σύμφωνα με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, αυτό που παρουσίασε ως προεδρική παραχώρηση ο Τραμπ αποτελεί απλά ένα «απάνθισμα πολυάριθμων προτάσεων που έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν».
Περίπου το 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έχει παραλύσει από τις 22 Δεκεμβρίου, καθώς έχει λήξει η χρηματοδότησή τους επειδή ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να ζητά τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά να εγκρίνει η Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν πάρει υποχρεωτική άδεια, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες, ενώ πολλοί εξ αυτών πήραν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μάικ Μαλβάνεϊ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να επιβάλει ο Τραμπ κατάσταση έκτασης ανάγκης ώστε να χρηματοδοτηθεί το τείχος από στρατιωτικά κονδύλια – κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου – είπε πως παραμένει ως επιλογή, όμως δεν είναι εκείνη που θα προτιμούσε ο πρόεδρος. Πάντως χθες και υπό την πίεση της άρνησης της Πελόζι ο Τραμπ σε tweet του ανέφερε – μάλλον χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει – ότι προτείνει «αμνηστία» για τους μετανάστες, γεγονός που ξεσήκωσε τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έσπευσαν να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις.
Σάλος για τους μαθητές με καπέλα του Τραμπ που χλεύαζαν Ινδιάνο
Οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει βίντεο στο οποίο εμφανίζονται μαθητές να έχουν περικυκλώσει έναν Ινδιάνο και να τον χλευάζουν, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά των αμβλώσεων στην Ουάσιγκτον. Ο Νέιθαν Φίλιπς, αυτόχθονας Αμερικανός της φυλής Ομάχα και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, έπαιζε κρουστά και τραγουδούσε παραδοσιακούς ινδιάνικους σκοπούς, όταν οι μαθητές τον περικύκλωσαν και άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά και χλευαστικά συνθήματα, ενώ ένας στάθηκε μπροστά του και τον κοιτούσε προκλητικά.
Αρκετοί από τους μαθητές του καθολικού σχολείου του Κόβινγκτον του Κεντάκι φορούσαν καπέλα με το σύνθημα «Make America Great Again», το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. Ο Φίλιπς είναι γνωστός ακτιβιστής, ένας από εκείνους που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις του 2016-2017 εναντίον της κατασκευής αγωγού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, σε περιοχές που θεωρούν ιερές οι αυτόχθονες Αμερικανοί. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις πολλών χρηστών, που έκαναν λόγο για «ντροπιαστική συμπεριφορά».
Ο διευθυντής του σχολείου του Κόβινγκτον με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τον Νέιθαν Φίλιπς. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη διαδήλωση των γυναικών, που έγινε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε εκατοντάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ.