Η άφιξή τους στη χώρα μας συνοδεύθηκε από υψηλές προσδοκίες για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ποιος δεν θυμάται τις διάφορες λίστες, που κατά καιρούς έγιναν σημαία με την ελπίδα ότι θα έφερναν χρήματα στο ταμείο του κράτους; Η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η λίστα με τα 65 CD του εξωτερικού, η λίστα των ομολόγων αποτέλεσαν κατά καιρούς σημείο αναφοράς. Χιλιάδες ΑΦΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο των εισαγγελικών και φορολογικών αρχών. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το κυνήγι ενός χαμένου θησαυρού.

Οι αρμόδιοι προσπάθησαν καταγράφοντας τις διαδρομές του χρήματος να συγκρίνουν τις υψηλές καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και να ξεσκονίσουν τα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μέσα σε αυτά κρύβονται αξιόποινες πράξεις, από φορολογικές παραβάσεις μέχρι δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι χιλιάδες έλεγχοι στις λίστες μεγαλοκαταθετών αλλά και εμβασμάτων του εξωτερικού συνεχίζονται σε υποθέσεις που δεν καλύπτονται από την παραγραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των ομολόγων έχει ακόμη ζωντανές αξιώσεις για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δημιουργήθηκε το 2014-2015 και το περιεχόμενό της ερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι των καταθέσεων της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, το όνομα της οποίας περιλαμβανόταν στη γνωστή λίστα Λαγκάρντ, ενώ υπάρχουν και πολλοί καταθέτες που έσπευσαν να κάνουν ρύθμιση για να αποφύγουν περαιτέρω ποινικές διαδικασίες.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει το 2018 ως βουλευτής του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς, έγινε γνωστό με έγγραφο της ΑΑΔΕ ότι από τη λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε έλεγχος σε 701 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 445 υποθέσεις, τα βεβαιωθέντα ποσά (ποσά αρχικής βεβαίωσης) ανήλθαν σε 323.060.126,23 ευρώ και τα εισπραχθέντα ποσά σε 44.622.731,89 ευρώ.

Από τη λίστα Μπόργιανς ξεκίνησε έλεγχος σε 333 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε για 135 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 115.318.651,96 ευρώ, εισπράχθηκαν 16.895.210,18 ευρώ.

Στο σκέλος του ελέγχου εμβασμάτων, ξεκίνησε έρευνα για 2.400 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε για 1.354 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 480.657.380,49 ευρώ και εισπράχθηκαν 45.788.234,18 ευρώ.

Συνολικά για τις δύο λίστες και τα εμβάσματα, ξεκίνησε έλεγχος σε 3.433 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε σε 1.934 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 919.036.158,68 ευρώ και εισπράχθηκαν 107.306.176,25 ευρώ.

Κατά κοινή ομολογία η ελλιπής στελέχωση των φορολογικών και εισαγγελικών αρχών στις οποίες έπεσε το βάρος για τον έλεγχο όλων των λιστών επηρέασε τις διαδικασίες για την αξιολόγησή τους. Το «ρολόι» εξάλλου για την αξιοποίησή τους σταματά μέχρι πέντε χρόνια πίσω, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως στις 31.12.2018 παραγράφηκαν οι όποιες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για ύποπτες καταθέσεις με ημερομηνία 2013.

Οπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιβεβαίωσε τις αποφάσεις τμημάτων του, αλλά και κατωτέρων δικαστηρίων τα οποία είχαν κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.

Η οριστική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ που περιγράφεται στην πολυσέλιδη υπ’ αριθμόν 1738/2017 απόφασή της «παραγράφει» ουσιαστικά δεκάδες φορολογικά πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί με βάση ελέγχους οι οποίοι στηρίζονται στις περίφημες λίστες καταθετών εξωτερικού, ενώ σημαίνει και το καμπανάκι «λήξης» για τους αναδρομικούς φοροελέγχους σε βάθος χρόνου.

Ουσιαστικά δε δίνει εντολή στις φορολογικές αρχές – επιβεβαιώνοντας την άποψη οικονομικών και δικαστικών παραγόντων – να εστιάσουν στην τρέχουσα φοροδιαφυγή, καθώς η παρελθούσα θεωρείται – εν πολλοίς – χαμένος χρόνος. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, στηλιτεύοντας τις συνεχείς παρατάσεις που δίδονταν από όλες τις κυβερνήσεις.