Εχουν τα δακρυγόνα ιδεολογικό πρόσημο; Στη συριζαϊκή προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν. Και έτσι να χρησιμοποιηθούν στην περίφημη σύγκρουση των δύο κόσμων, εκείνη μεταξύ αυτού που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και του άλλου με τον οποίο ταυτίζει το κυβερνών κόμμα τη ΝΔ. Απόδειξη ο νέος γύρος στον πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την αστυνομική βία στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Η κατεξοχήν αρμόδια για όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα υπουργός είχε σπεύσει από προχθές να δείξει πώς θα χειριστεί το θέμα η πρώτη φορά Αριστερά. Με τη γνωστή ρητορική περί ακροδεξιάς στροφής της κεντροδεξιάς παράταξης. Η Ολγα Γεροβασίλη είχε τουιτάρει το ερώτημα «θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;». Το ερώτημα, δηλαδή, με το οποίο θα απαντούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες της ΝΔ για την εκτεταμένη χρήση βίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης όσων διαφωνούν με τις Πρέσπες. Η νεοδημοκρατική απάντηση ήρθε χθες. Είχε κι αυτή τη μορφή ερωτημάτων, που αναδεικνύουν κατά την Πειραιώς τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οι γαλάζιοι λοιπόν ζητούν να μάθουν γιατί επετράπη «στη συγκεκριμένη ομάδα να φτάσει ως τον Αγνωστο Στρατιώτη, ενώ όλοι έβλεπαν επί ώρα τους κουκουλοφόρους να κυκλοφορούν ανενόχλητοι». Καθώς και για ποιον λόγο «ενώ υπήρχαν 2.000 αστυνομικοί στο συλλαλητήριο δεν προχώρησαν εγκαίρως σε προσαγωγές και συλλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων». Και τέλος, ποιος έδωσε την εντολή ρίψης χημικών. Η Πειραιώς μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κουκουλοφόρων «να περπατούν ανενόχλητοι πολύ πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους», επειδή, όπως υποστηρίζουν από το κόμμα, αποκαλύπτουν «ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ακόμα και την Αστυνομία για να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες». Η ΝΔ, ειρήσθω εν παρόδω, βάζει στο κάδρο των ευθυνών και την ηγεσία της Αστυνομίας.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο εμμένει στα επιχειρήματα περί ακροδεξιών και διά στόματος Νίκου Βούτση καταγγέλλει και απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο για να δικαιολογήσει την αστυνομική βία. Στο ίδιο μήκος κύματος και στελέχη της Κατεχάκη, που έλεγαν χθες: «Δείξαμε στάση αναμονής και δεν υπήρχε καμία εντολή για επίθεση εναντίον των διαδηλωτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο οι επιθέσεις που σημειώθηκαν από περίπου 200 οργανωμένους ακροδεξιούς εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη μάς οδήγησαν στη ρίψη χημικών».
ΕΡΩΤΗΜΑ. Η εν λόγω γραμμή υπεράσπισης ωστόσο εγείρει ένα ακόμη ερώτημα: Για ποιον λόγο δεν υπήρξε σχεδιασμός ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, αλλά πρόβλεψη δημιουργίας ζωνών ασφαλείας; Να σημειωθεί ότι στην εποχή των κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων», η Αστυνομία τοποθετούσε κιγκλιδώματα στην περίμετρο της Βουλής προκειμένου να αποφεύγονται «επιθέσεις» σαν την προχθεσινή, πυρπολήσεις των σκοπιών κ.λπ. Μέτρο που καταργήθηκε πλήρως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα εσφαλμένο χαρακτήρισε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας και ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Υπήρχε σύσκεψη με τους διοργανωτές; Πού θα κλείσουν, πού θα ξεκινάει; Εκεί είχαν κλείσει για να μην μπορεί να πλησιάσει ο κόσμος;». Για να συμπληρώσει: «Ο σχεδιασμός δεν είναι σωστός όταν έχεις τραυματίες. Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών ήταν σφοδρές, γι’ αυτό και είχαμε τόσους τραυματίες».