«Η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την οριακή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία οδήγησε στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ. Ταυτίζοντας, ουσιαστικά, τη διαγραφή του με απομάκρυνση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής, επεσήμανε ότι η απόφαση «έχει δρομολογηθεί μονομερώς» και πως αν θελήσουν ορισμένα μεμονωμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να συνεχίσουν στο Κίνημα Αλλαγής «είναι φανερό ότι θα πρόκειται για μια καθαρά προσωπική τους απόφαση». Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν παραδίδει την έδρα του γιατί αυτό αποτελεί «απομάκρυνση» της ΔΗΜΑΡ από τη Βουλή.
Από τη στιγμή που η αποχή δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση στη Συμφωνία και αυτή χρειάζεται μόνο πλειοψηφία επί των παρόντων για να επικυρωθεί, γιατί εισηγηθήκατε «ναι» στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ;
Αρχικά να τονίσω ότι η εισήγηση για «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος προς την Κεντρική Επιτροπή που λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (70%). Στη συνέχεια, το ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος απέρριψε με καθαρή πλειοψηφία τη λύση της αποχής, αποφασίζοντας το «ναι», τονίζοντας ότι η Ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Η αποχή δεν είναι πολιτική στάση. Ακριβώς ίδια ήταν η θέση μου και το 2015 όταν αμέσως μετά την εκλογή μου στη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκα το Ναι στο διχαστικό δημοψήφισμα του 2015. Η πλειοψηφία της κοινωνίας και τότε είχε άλλη άποψη, όπως και τώρα, αλλά όταν λαμβάνεις αποφάσεις χωρίς να χαϊδεύεις αφτιά, με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος, στο τέλος δικαιώνεσαι.
Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σας την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από την de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. Γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Δεν θεωρείτε ότι με την απόφαση αυτή στηρίζετε την κυβέρνηση;
Τασσόμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. Καταψήφισα στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το ίδιο ακριβώς έπραξα και τον Ιούνιο του 2018, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και πριν από έναν μήνα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, καθώς αυτή η κυβέρνηση ασκεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Δεν είναι δυνατόν όμως τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού. Οποιος δεν ψηφίσει τη Συμφωνία να θεωρείται ότι στηρίζει τη ΝΔ και όποιος ψηφίσει τη Συμφωνία να θεωρείται ότι στηρίζει την κυβέρνηση και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες. Επιτέλους, να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις στη ΔΗΜΑΡ; Υπάρχει περίπτωση τις επόμενες ημέρες τα όργανα να πάρουν απόφαση να μη συμμετάσχουν στο Κίνημα Αλλαγής και στο συνέδριό του;
Οταν διαγράφεις τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε έναν πολυκομματικό φορέα, εξαιτίας της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημαίνει ότι διαγράφεις τη ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης είναι του κόμματος και όχι προσωπική. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψήφιση στη Βουλή, αλλά μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Συνεπώς οι αποφάσεις ουσιαστικά έχουν ήδη δρομολογηθεί μονομερώς. Αν θελήσουν ορισμένα μεμονωμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να συνεχίσουν στο Κίνημα Αλλαγής, είναι φανερό ότι θα πρόκειται για μια καθαρά προσωπική τους απόφαση.
Εχετε επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση. Συνεπώς η μόνη επαφή είναι αυτή της πολιτικής κριτικής την οποία καθημερνά ασκούμε στην κυβέρνηση. Οσες φορές βέβαια και να διαψεύδουμε σενάρια και φήμες, τα ερωτήματα συνεχίζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα της εποχής είναι ζοφερό. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει κάθε συζήτηση. Επαφές για πολιτικές συνεργασίες από τον Σεπτέμβριο του 2015 που είμαστε στη Βουλή μέχρι και σήμερα έχουμε μόνο εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Από τη στιγμή που το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν έχει σταυρό, έχει βάση η απαίτηση που ακούστηκε από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να παραδώσετε την έδρα σας;
Οι εκλογές σε όλη την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν με λίστα και ήμουν υποψήφιος στο Επικρατείας, σε μια θέση όπου το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτή λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού του. Χάριν και της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τα ποσοστά ανέβηκαν και εκλέχθηκα.
Η παρουσία μου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά για διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη περάσαμε στην απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή. Και όλα αυτά επειδή η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών.