Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί το υπουργείο Πολιτισμού αναμενόταν να βάλει τάξη στο χάος που αφορά τη μεταβίβαση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Αφορμή υπήρξε η χθεσινή θύελλα που προκλήθηκε με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με την οποία το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών «να ανακαλέσει εν μέρει την με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ2018/19.06.2018 (2320Β) απόφασή του, με την οποία μεταβιβάστηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά το μέρος αυτής με το οποίο μεταβιβάστηκαν στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία τα 2.330 ακίνητα, τα οποία διαλαμβάνονται στον ως άνω, υπό στοιχείο 15, κατάλογο, τα οποία εξαιρούνται της μεταβίβασης σύμφωνα με το αρ. 196 του ν. 4839/2016 όπως ισχύει, και όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, καθώς και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης». Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ κάνει σαφέστατα λόγο για ανάκληση μεταβίβασης ακινήτων αντίθετα προς όλες τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί επανειλημμένως τόσο από την ηγεσία του ΥΠΠΟ όσο και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι «δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου μέχρι σήμερα» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος παρεξηγήσεων. Αν και πηγές του ΥΠΠΟ αρχικά έκαναν λόγο για άστοχη διατύπωση, εν συνεχεία παρέπεμπαν στο ΥΠΟΙΚ για διευκρινίσεις, ενώ αργότερα δήλωναν πως η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα θέσει το ζήτημα στη σωστή του βάση. Πιο σαφής ήταν η θέση του ΥΠΟΙΚ, κύκλοι του οποίου επεσήμαναν πως η απόφαση που θα προκύψει από την εξουσιοδότηση του ΚΥΣΟΙΠ θα ξεδιαλύνει τις όποιες σκιές μπορεί να υπήρχαν και θα διασφαλίσει επί της ουσίας τα εν λόγω ακίνητα λειτουργώντας ως μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας για την προστασία τους, κάτι που είχε ζητήσει εξαρχής και η ηγεσία του ΥΠΠΟ.
ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Στο μεταξύ η πρώτη «μάχη» που αφορά την υπαγωγή στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων δίνεται σήμερα ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει επτά Δήμοι. Αντίθετα, η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, καθώς και δύο Δήμων οδεύει προς αναβολή, προκειμένου να συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος.
Η πάρεδρος του ΣτΕ κ. Δήμητρα Μαυροπόδη, η οποία είναι εισηγήτρια στις αιτήσεις επτά Δήμων (Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου), όπως και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κατά τη σημερινή συζήτηση – σύμφωνα με πληροφορίες – θα προτείνει να εκδοθεί προδικαστική απόφαση. Με τη διαδικασία αυτή θα τάσσεται ρητή προθεσμία στους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης για να διαβιβάσουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τα αναγκαία εκείνα έγγραφα και στοιχεία σχετικά με την υπό κρίση υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στη διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ.