Επιχείρηση ανασύνταξης άρχισε ήδη από χθες για το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να ξεκινά μια εκστρατεία συσπείρωσης του χώρου, ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη συνεδρίαση, όπου εκτός των βουλευτών συμμετείχαν ο Γιώργος Καμίνης, ο Φίλιππος Σαχινίδης εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ και η Εύα Καϊλή, αποφασίστηκε ομόφωνα ο φορέας να προχωρήσει συντεταγμένα, καταψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, πήρε την έγκριση να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη μετατροπή του πολυκομματικού Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο κομματικό φορέα.
Εξηγώντας την απόφασή της για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η Γεννηματά επισήμανε πως δεν μπορεί «να υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν ότι δεν πρέπει να στηριχθεί μια αδύναμη κυβέρνηση που συνεργάζεται ευθέως με τα υπολείμματα της Ακροδεξιάς (…) Δεν αποδέχομαι στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση για αυτόνομη πορεία» – δείγμα πως στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν το «ναι» Θεοχαρόπουλου πράξη στήριξης και κλείσιμο του ματιού προς την κυβερνητική πλειοψηφία. «Εγώ δεν είμαι Τσίπρας, δεν κάνω παζάρια και αλισβερίσια» απάντησε δημόσια (Σκάι) η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στα λεγόμενα του Θεοχαρόπουλου περί τοποθέτησης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με αντάλλαγμα την αρνητική ψήφο στις Πρέσπες.
Δεν είναι μόνο ο Θεοχαρόπουλος που διαφοροποιείται ως προς τη συμφωνία. Οσον αφορά τη θετική στάση του Γιώργου Παπανδρέου στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Γεννηματά τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει διατυπώσει νωρίς τη θέση του επί του θέματος, επισημαίνοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σημεία που αφορούν εθνότητα και γλώσσα.
Με την προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο και εκλογή οργάνων από τη βάση, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής απευθύνεται στους ψηφοφόρους της εκλογής επικεφαλής και στους πολίτες που πιστεύουν στην πολιτική αυτονομία της Κεντροαριστεράς. Σκοπός είναι να σταματήσει και η σύγχυση που προκαλούσαν οι πολλές διαφορετικές απόψεις μέσα στον πολυκομματικό φορέα, που έγιναν πιο εμφανείς και πιο επικίνδυνες στη συζήτηση για το Μακεδονικό. Στόχος ωστόσο, πέραν της κεντροαριστερής ομογενοποίησης, είναι η ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου που δεν έχει αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ας καταλάβει ο Τσίπρας ότι θα συνεχίσουν να τον ακολουθούν το στίγμα της συνεργασίας με την Ακροδεξιά και η στυγνότητα με την οποία εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια» σχολίασε η επικεφαλής, καταλήγοντας πως «δεν θα καταφέρουν να μας διαλύσουν».
ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ. Η προσπάθεια του Θανάση Θεοχαρόπουλου να συνδέσει τη διαγραφή του με την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής βρίσκει σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτό γιατί, μετά την οριακή πλειοψηφία που συγκέντρωσε η εισήγηση για «Ναι» στη συμφωνία, τα στελέχη που στήριξαν την αποχή δεν εμφανίζονται διατεθειμένα να εγκαταλείψουν το Κίνημα Αλλαγής. «Η επιλογή για “Παρών” ή αποχή εξασφαλίζει την ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής. Οφείλουμε, παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών» ανέφερε σχετικά κατά την ομιλία του και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ένα από τα στελέχη που διαφώνησαν με την άποψη Θεοχαρόπουλου.
«Η προοπτική για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα συνιστά θετικό βήμα, όπως είχαμε ζητήσει» τόνισε σε δική του δήλωση ο πρώην γραμματέας του κόμματος Γιώργος Μπουλμπασάκος, επισημαίνοντας πως ανησυχεί για τον «πολιτικό προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ» εκτός του φορέα. Οι δυο τους δεν είναι μόνοι τους, αλλά εκπροσωπούν μια ισχυρή τάση που θα γίνει εμφανής και κατά τη συνεδρίαση των οργάνων τις επόμενες ημέρες και η οποία δεν επιθυμεί την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής -ειδικά μετά την απόφαση για ενιαίο κόμμα μέσω συνεδρίου, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κόμματος. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά απευθύνομαι και στη ΔΗΜΑΡ και στο ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος. Δεν διαγράφουμε κανέναν χώρο» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, «καθώς υπάρχει κόσμος που προσδοκά περισσότερα».