Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί. Ο Γιώργος Αμυράς, με μια λιτή ανακοίνωση, γνωστοποίησε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. «Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα» ανέφερε ο, ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής. Η ανακοίνωση αυτή διέλυσε ουσιαστικά την ΚΟ του Ποταμιού, που δεν αριθμούσε ούτε τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο Γρηγόρης Ψαριανός: «Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής» κατέληγε η ανάρτησή του, την οποία υπέγραφε ως ανεξάρτητος βουλευτής. Ετσι η άτυπη ομάδα με αναφορά στη Σεβαστουπόλεως έχει πια τρία μόνο μέλη: τον Σπύρο Λυκούδη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη – ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν μπορεί να παίρνει τον λόγο πια ως αρχηγός κόμματος, ενώ το κόμμα δεν μπορεί να έχει πια συντεταγμένη συμμετοχή σε επιτροπές.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΜΥΡΑ. Η αντίδραση μετά την απόφαση Αμυρά ήταν άμεση. Το Ποτάμι, με ένα αιχμηρό σχόλιο για τον βουλευτή που ακολουθεί «τον δρόμο του Δανέλλη», επισήμανε ότι ο Αμυράς είχε δεσμευθεί πολλές φορές πως δεν θα αποχωρούσε από το Ποτάμι. «Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης “ορκιζόταν” στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. “Εγώ δεν είμαι Δανέλλης” έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του» ανέφερε με νόημα η ανακοίνωση. Το σχόλιο όμως δεν έμεινε αναπάντητο από τον ίδιο τον Δανέλλη, ο οποίος, ανταπαντώντας, επισήμανε ότι «δεν αποχώρησα, εσείς με διαγράψατε» και ότι χωρίς τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «δεν θα υπήρχε συμφωνία προς κύρωση».

Για τη στάση του Ψαριανού το κόμμα έμεινε σιωπηλό. Λίγη ώρα όμως πριν από την εκδήλωση για τη λύση του Μακεδονικού, με μια προσωπική ανάρτηση ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «μας λάβωσαν, δεν μας σκότωσαν». «Το Ποτάμι είναι τα στελέχη του, που μόλις προχθές ομόφωνα – και μαζί με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές – είπαν ότι δεν θα παζαρέψουμε τις αρχές μας και η πατρίδα είναι πάνω από μικρά και μεγάλα συμφέροντα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η έντονη φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα θέλει τόσο τον Αμυρά όσο και τον Ψαριανό να «μετακομίζουν» λίγο πριν από τις εκλογές στη ΝΔ.

TO ΤΕΛΟΣ Ή MIA NEA ΑΡΧΗ; Για το Ποτάμι όμως είναι ξεκάθαρο πως πλέον βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή του από την εποχή της ίδρυσής του. Οι πιο απαισιόδοξοι λένε πως αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται το τέλος του, ενώ οι αισιόδοξοι μιλούν για μια νέα αρχή, «πιο καθαρή», καθώς στη Σεβαστουπόλεως αποφάσισαν να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και να πράξουν σύμφωνα με τις αρχές τους. Παρ’ όλα αυτά, η στάση των τριών εναπομεινάντων βουλευτών στη Συμφωνία των Πρεσπών θα προσμετρηθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η βραδιά της κύρωσης της συμφωνίας σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου και την αρχή μιας καινούργιας για τη Σεβαστουπόλεως -που αφενός πρέπει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από την άλλη να χαράξει μια νέα στρατηγική για την επόμενη μέρα. Κατά καιρούς, το Ποτάμι έμοιαζε να κλίνει πότε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε προς τη ΝΔ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ωστόσο έχει δηλώσει πως στόχος του είναι η αυτονομία του κόμματος, σύμφωνα και με την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου, ενώ πληροφορίες θέλουν να θεωρεί τις επόμενες ευρωεκλογές τη «μητέρα των μαχών» για το κόμμα.