Από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είχε χθες ως πρωταγωνιστή τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην Ολομέλεια. Στον απόηχο της διάλυσης της ΚΟ του Ποταμιού και ύστερα από πολύωρες διεργασίες και διαβουλεύσεις η σύνθεση της Επιτροπής συμπληρώθηκε διά κληρώσεως από τους ανεξάρτητους πλέον Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά (ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν κληρώθηκε), οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Ετσι η πλειοψηφία του «Ναι» στην Επιτροπή διαμορφώνεται σε 29 (οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συν Δανέλλης – Μαυρωτάς) έναντι 27 «Οχι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Δανέλλης, ως μέλος της Επιτροπής εκ μέρους του Ποταμιού, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παραμείνει σε αυτήν και μετά τη διαγραφή του ως ανεξάρτητος, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο Ψαριανός (είναι κατά της συμφωνίας), τον οποίο ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης σκόπευε να αντικαταστήσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση με τον Γιώργο Μαυρωτά που συντάχθηκε με τη «γραμμή» υπέρ της συμφωνίας. Προέκυψε ωστόσο η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά, η οποία ανέτρεψε τα πάντα. Μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού και την αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών (έφτασαν τους 16 και με τον διαγραφέντα από τη ΔΗΣΥ Θανάση Θεοχαρόπουλο) προέκυψε η ανάγκη κάλυψης δύο θέσεων στην Επιτροπή ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση.
Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι τρεις πρώην βουλευτές του Ποταμιού, ενώ η προηγούμενη απόφαση του Προέδρου της Βουλής να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δανέλλη να παραμείνει μέλος της Επιτροπής προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή». Ωστόσο, οι εξελίξεις οδήγησαν στη λύση της κλήρωσης, σύμφωνα με την ευρεία απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία διενεργήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ παρουσία των αντιπροέδρων.
Οργή Βούτση για Καμμένο. Στην έναρξη της συνεδρίασης και επί δίωρο τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης αμφισβήτησαν ευθέως την παραπάνω διαδικασία, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο πρώην υπουργός Αμυνας κατήγγειλε ως παράνομη την κλήρωση, ενώ αρκετές φορές συγκρούστηκε με το προεδρείο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Δεν μας πίεσαν οι ΗΠΑ, η πρόταση ήταν του Κοτζιά με την πίεση της Μέρκελ». Χαρακτήρισε δε τη μέρα της κύρωσής της από την ελληνική Βουλή «μέρα θρήνου για την Ελλάδα».
Ο Βούτσης δεν έκρυψε την οργή του για τη ρητορική Καμμένου λέγοντας ότι «δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις και ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων για δημιουργία εντυπώσεων», με τον πρώην εταίρο να σχολιάζει ότι «επιστρέψαμε στην εποχή των ομοιόμορφων ψηφοδελτίων», υπονοώντας προφανώς την ψηφοφορία για την εκλογή Σαρτζετάκη. ΝΔ (Δένδιας) και ΔΗΣΥ (Λοβέρδος) ζήτησαν εξαρχής να κατατεθούν στη συνεδρίαση το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της FYROM και των εφαρμοστικών νόμων, η ρηματική διακοίνωση, αλλά και η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, θα είναι παρών στην Ολομέλεια και «θα δώσει όλες τις απαντήσεις».
Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες της, ενώ η συμφωνία θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση σε δύο συνεδριάσεις (Τετάρτη και Πέμπτη).