Πιλότος για την τύχη των δώρων και επιδομάτων των συνταξιούχων – η κατάργηση των οποίων έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ – αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ανώτατου δικαστηρίου. Πάντως το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους είναι υψηλό και απαγορευτικό για τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να φθάσει και τα 30 δισ. ευρώ (ανάλογα με τη χρονική διάρκεια των επιστροφών).

Υστερα από αίτηση του Μεικτού Ενωτικού Ταξικού Συνταξιουχικού Κινήματος «Η Συσπείρωση» που εκπροσωπεί τον Οδυσσέα Τσολογιάννη, συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, που είχε δικαιωθεί με την 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣτΕ όρισε δικάσιμο την 23/1/2019 προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην περίπτωση του εν λόγω συνταξιούχου υπήρξε συμμόρφωση ή μη με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Ειδικότερα σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο καλούνται να απολογηθούν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ (επικουρικο) έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση». Οι δύο φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν. 4051/12 και 4093/12. Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των μαζικών προσφυγών πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα έχουν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν συντάξει στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι στην περίπτωση που κριθεί τελεσίδικα η επιστροφή αναδρομικών από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος θα αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό επιστροφών θα πλησιάσει τα 18 δισ. ευρώ, εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, έως και το τέλος του 2018.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων. Οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειρηνοδικείων, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013-2018.