Η κυβέρνηση συνεχίζει μέσω της οικονομικής της πολιτικής την ενσωμάτωση και επικοινωνιακών χαρακτηριστικών, τα οποία έχουν ως στόχο να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι δίνονται παροχές, διευκολύνσεις και ότι η οικονομία ομαλοποιείται.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών για τους μη μισθωτούς επαγγελματίες, και μάλιστα 120 δόσεων, που θα λειτουργεί στα πρότυπα εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Μάλιστα η ρύθμιση θα αφορά οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 85%.
Επίσης, μετά το λεγόμενο κούρεμα θα προκύπτουν δύο κατηγορίες οφειλών, μία για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ με 36 δόσεις και η μεγάλη κατηγορία άνω των 3.000 ευρώ με 120 δόσεις, την οποία πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση.
Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός της ανακοίνωσης της ρύθμισης και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν από την εφαρμογή της, καθώς ήδη η αγορά την αναμένει από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μετά, αφού συνάδει με την προεκλογική περίοδο.
Αυτό όμως που αγνοεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κερδίσει πόντους επικοινωνιακά μέσα από την αναβολή και συμψηφισμό παλαιών χρεών, είναι το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία.
Τόσο η θεωρία όσο και η πράξη των αγορών οδηγούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο να παίρνουν ορθολογικές αποφάσεις με βάση αναπροσαρμοζόμενες προσδοκίες.
Αυτό σημαίνει ότι μια ρύθμιση που προανακοινώνεται αυτόματα προκαλεί επίδραση στην αγορά με προεξόφληση της απόφασης, που σημαίνει πάγωμα όλων των πληρωμών και των οφειλών προς τα ταμεία, αλλά και δημιουργία νέων υπέρογκων χρεών, έτσι ώστε να ρυθμιστούν συνολικά και να ενταχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων.
Η κυβέρνηση λοιπόν κινδυνεύει να δει μέσα στο 2019, μέσα από τη δική της πολιτική, τη δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χρεοκοπία του ΕΦΚΑ, ακριβώς επειδή υπόσχεται μια γενναία ρύθμιση για 10 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζει ότι το Ασφαλιστικό τίθεται σε μεγάλο ρίσκο.
Σε γενικές γραμμές, αν ακολουθηθεί η ίδια λογική σε κάθε επιμέρους παροχή ή διευκόλυνση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κινδυνεύει πραγματικά η οικονομία να τιναχθεί στον αέρα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δημιουργώντας άσχημες προσδοκίες στους δανειστές και επενδυτές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Είναι καιρός λοιπόν να επανέλθει η σύνεση και η ορθολογική οικονομική σκέψη πριν να είναι πολύ αργά για τα εισοδήματα αλλά και τα χρέη των ελλήνων πολιτών.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός