Αμεση απόσυρση των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία δακρυγόνων από το «οπλοστάσιο» της Αστυνομίας ζητούν οι έλληνες χημικοί, φτάνοντας στο σημείο να απευθυνθούν για πρώτη φορά με επιστολή τους στο πρωθυπουργικό γραφείο. Με αφορμή τον πολύωρο «χημικό πόλεμο» με θύματα μεταξύ άλλων παιδιά και ηλικιωμένους στο πρόσφατο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, δύο πρώην πρόεδροι της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, ο Γιώργος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και ο Γιώργος Δημόπουλος, χαρακτηρίζουν «σχεδόν εγκληματική» τη χρήση της επικίνδυνης ουσίας CS, δηλαδή του βασικού χημικού συστατικού του δακρυγόνου.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Παράλληλα, καυτηριάζουν το γεγονός ότι η χώρα μας έχει υπογράψει το 1993 και έχει κυρώσει το 2002 διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν τη χρήση χημικών για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά επιτρέπουν τη χρήση τους για εσωτερική καταστολή εναντίον διαδηλωτών! «Η Αστυνομία οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα. Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως στις λεγόμενες “ευαίσθητες” ομάδες του πληθυσμού: παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα» λέει ο Γιώργος Δημόπουλος, ενώ ο Γιώργος Κατσαρός εξηγεί ότι η χημική ουσία CS εφευρέθηκε το 1928 από αμερικανούς χημικούς και έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, το 1961 από τους Αγγλους στην Κύπρο.
«Προφανώς για εμάς, ως επιστήμονες, θεωρείται αυτονόητο ότι ουσία που απαγορεύεται στον πόλεμο δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μέσα στον αστικό ιστό και εις βάρος των πολιτών» λέει ο Γιώργος Δημόπουλος στα «ΝΕΑ» προσθέτοντας ότι ακόμα και τα ληγμένα δακρυγόνα (όπως αυτά από τη Βραζιλία που χρησιμοποίησε η Αστυνομία στο συλλαλητήριο της Κυριακής) δεν πρέπει να θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα, «καθώς την ημερομηνία λήξης ακολουθεί η δημιουργία άλλων χημικών ενώσεων».
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Οσον αφορά τις επιπτώσεις, οι επιστήμονες εξηγούν ότι το CS «λογίζεται ως χημικό όπλο» και εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση, κάτω των πέντε μέτρων, «προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS – κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις – μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται περιστατικά θανάτων σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους».
Ο Γιώργος Κατσαρός από την πλευρά του επισημαίνει ότι «τα δακρυγόνα τύπου CS σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα (χημική πνευμονία), σοβαρές βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμες. Ανθρωποι που έχουν βρογχίτιδα, αλλεργικές παθήσεις, άσθμα είναι πιο ευάλωτοι. Υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν μακροχρόνια καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Δυστυχώς, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ερευνών στους ανωτέρω τομείς. Ατομα που εκτίθενται σε μεγάλες συγκεντρώσεις δακρυγόνων πρέπει να παρακολουθούνται για αρκετές ημέρες γιατί είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα καθυστερημένα». Και προσθέτει: «Λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, τα χημικά αυτά θα πρέπει να απαγορευθούν και να ισχύσει η Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, όπως προβλέπεται, αλλά χωρίς εξαιρέσεις ή περιορισμούς».
Η Ενωση Χημικών καλεί τον Αλέξη Τσίπρα, «σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», να αποφασίσει «την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει».