Η συζήτηση στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη στάση του κόμματος και την ψήφο του προέδρου της στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, πυροδότησε εξελίξεις εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Η απόφαση υπέρ του «ναι» πάρθηκε με μικρή πλειοψηφία. Ομως, η Δημοκρατική Αριστερά είχε υποστηρίξει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας με την προϋπόθεση ότι ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ουσιαστική απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό εθνικό θέμα, όπως πολιτεύεται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Με κομματικούς όρους, χωρίς συναινέσεις, χωρίς διάλογο με τα κόμματα σε επίπεδο αρχηγών, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη διχαστική της λογική. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Πρέσπες μετατράπηκαν σε εργαλείο για κομματικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση για αποχή από την ψηφοφορία, την οποία υποστήριξα μαζί με μεγάλο αριθμό μελών, ήταν η μόνη συνεπής στάση τόσο απέναντι στη θέση της ΔΗΜΑΡ για επικύρωση της Συνθήκης, όσο και στη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής.
Συνεπής γιατί στο αξιακό φορτίο των μελών της ΔΗΜΑΡ δεν βρίσκονται μόνο τα θέματα ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονές μας, η επίλυση των εθνικών θεμάτων σε πνεύμα αμοιβαίου συμβιβασμού αλλά και η επιδίωξη συναινέσεων, η καταδίκη του λαϊκισμού και των παρεμβάσεων στους θεσμούς, η αντίθεση στον διχαστικό λόγο, πρακτικές με τις οποίες κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών δεν γίνεται εν κενώ, ούτε σε ουδέτερο πολιτικό κλίμα.
Η Δημοκρατική Αριστερά από τον Σεπτέμβριο του 2015, έκανε μια στρατηγική επιλογή συμμετέχοντας στην ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις Πολιτών και άλλες συλλογικότητες και, κυρίως, χιλιάδες πολίτες δημιούργησαν το Κίνημα Αλλαγής.
Η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την κοινοβουλευτική ομάδα συνιστά μια αρνητική εξέλιξη και είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία. Η δημιουργία όμως του ενιαίου και όχι πολυκομματικού φορέα αποτελούσε από την αρχή, αίτημα της ΔΗΜΑΡ. Επομένως, η απόφαση για συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο για μετεξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο φορέα συνιστά θετική εξέλιξη και δίνει νέα ώθηση στη συλλογική μας προσπάθεια.
Παρά τις επιμέρους ενστάσεις και διαφωνίες, παρά τα προβλήματα, πρέπει να είμαστε παρόντες και παρούσες στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από το 2015. Για την ανασυγκρότηση μιας σύγχρονης, αυτόνομης και ισχυρής Κεντροαριστεράς, που θα είναι χρήσιμη στη χώρα.
Η Εφη Παγκάλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ