Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα και αύριο η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παίρνουν θέσεις μάχης. Η Συμφωνία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των δυο ανεξάρτητων βουλευτών, Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Μαυρωτά.
Η κυβέρνηση προσβλέπει στη νέα πλειοψηφία που διαμορφώνεται μετά και τις «μεταγραφές», διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών με αποκορύφωμα την διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, εξέλιξη η οποία απελευθέρωσε τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονταν στο εσωτερικό του και οι οποίες θα αποτυπωθούν στην ψηφοφορία που θα διενεργηθεί αύριο το βράδυ «κλειδώνοντας», κατά τα φαινόμενα, την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Και αυτό καθώς στα 145 «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν και τα «ναι» των Σπύρου Δανέλλη, Γιώργου Μαυρωτά, Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Λυκούδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Θανάση Παπαχριστόπουλου και εκτός απροόπτου της Ελενας Κουντουρά και της Κατερίνας Παπακώστα. Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξουν τυχόν εκπλήξεις, στην κυβέρνηση ελπίζουν σε μια πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας η οποία θα κινείται από 151 έως 153.
Κατρούγκαλος Vs Καμμένου. Την ίδια στιγμή, σε απρόβλεπτο παράγοντα εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος επέδειξε μια επιθετική στάση στην επιτροπή, την οποία δεν ανέμεναν, δίνοντας έτσι ένα σαφές δείγμα γραφής για τη στάση που θα τηρήσει και στην Ολομέλεια όπου αναμένεται να εγείρει μεταξύ των άλλων και ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι εάν υποβληθεί από τη ΝΔ πρόταση δυσπιστίας είναι έτοιμος να τη στηρίξει υπό τον όρο ότι θα αφορά μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση του προκάλεσε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κάποιοι εκ των οποίων μιλούσαν για «στημένο παιχνίδι».
«Εκπλήσσομαι όταν ακούω τους ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων – τάχα – αντιθέσεων. Είδατε τον κ. Καμμένο. Ηρθε τάχα στο πλαίσιο μιας σικέ διαμάχης;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη συζήτηση στην επιτροπή. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα «ντέρμπι» με τον πρώην υπουργό Αμυνας, ο οποίος αντέδρασε έντονα όταν άκουσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η χώρα μας με τη σύμβαση «δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό», αλλά «την ίδια ώρα δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ρητά ότι «οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική Ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά». «Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας Ιστορία και κουλτούρα», είπε συγκεκριμένα. Ο Καμμένος παρακολουθούσε εκείνη την ώρα τη συνεδρίαση της επιτροπής από το γραφείο και ακούγοντας τον Κατρούγκαλο να λέει ότι δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού έτρεξε στην αίθουσα και πήρε τον λόγο: «Ηρθα στην επιτροπή διότι άκουσα να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς, ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός». «Αν είναι δικαίωμά τους αυτό για ποιον λόγο γίνεται η Συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της Συμφωνίας», υποστήριξε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.