Χωρίς να έχει κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το πλήρες επίσημο κείμενο του νέου τροποποιημένου Συντάγματος της FYROM, το οποίο όφειλε να έχει αποσταλεί ή ζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού – κατατέθηκε ένα κείμενο στην αγγλική το οποίο εκτυπώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων -, εισάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ΝΔ έχει ζητήσει εξαρχής να κατατεθεί το πλήρες κείμενο ή άλλως να υπάρξει σαφής δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι τέτοιο συνολικό κείμενο ακόμα δεν υπάρχει. Το αίτημα επανέφερε χθες ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος στην Επιτροπή καθιστώντας σαφές ότι για τη ΝΔ αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συζήτηση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την υποψία τους ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να προσκομίσει το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να μην αποκαλυφθούν στοιχεία αλυτρωτισμού που περιέχονται σε αυτό.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το συνταγματικό κείμενο είναι χειρότερο από τη Συμφωνία των Πρεσπών και γι’ αυτό δεν το δίνουν» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στη Βουλή. Ο Κουμουτσάκος δήλωσε ευθέως ότι «είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, είναι αδιανόητο να συζητούμε σε ένα κενό», ενώ εξέφρασε τον φόβο πως ούτε στην Ολομέλεια θα υπάρχει, ωστόσο η ΝΔ θα επιμείνει διότι είναι απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εμφάνισε αντί του επίσημου συνολικού κειμένου ένα κείμενο που περιέχει το ισχύον Σύνταγμα και ως παράρτημά του τις τροποποιήσεις που επήλθαν, κάτι που αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική που επικρατεί στην FYROM δεν ενσωματώνονται οι τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά προσαρτώνται σε αυτό. «Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» είπε.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 36. Ωστόσο, η ΝΔ επιμένει και θα επιμείνει και στην Ολομέλεια καθώς, όπως τόνισε ο Κουμουτσάκος, «δεν μπορούμε να συζητούμε τη συμφωνία που προβλέπει αναθεώρηση Συντάγματος χωρίς το ίδιο το συνολικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων μετά την αναθεώρησή του». Απαντήσεις, κατά την αντιπολίτευση, δεν δόθηκαν ούτε για τους λόγους που δεν τροποποιήθηκε το άρθρο 36 του σκοπιανού Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους «του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους “μακεδονικούς” εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους», καθώς και «σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του “μακεδονικού λαού” και της “μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης». Από τη ΝΔ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο «υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό», ενώ κατά την κυβέρνηση πρόκειται για άρθρο «ιστορικού χαρακτήρα» και πως τα θέματα αλυτρωτισμού αντιμετωπίζονται με την τροποποίηση του άρθρου 49, το οποίο ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό Σύνταγμα. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παίρνοντας το αγγλικό κείμενο στα χέρια της, παρατήρησε πάντως ότι το άρθρο 49 αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων» και συγκεκριμένα αυτούς που βρίσκονται εντός της ΠΓΔΜ, εκείνους των γειτονικών χωρών και εκείνους του εξωτερικού, κάτι, που σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, επίσης υποκρύπτει αλυτρωτικά στοιχεία, γι’ αυτό και εμμένουν στην επίσημη μετάφραση του συνταγματικού κειμένου και των αλλαγών του.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε μέχρι τέλους ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ό,τι της ζητήθηκε διερωτώμενος γιατί επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάτι που δεν υπάρχει: «Από πού προκύπτει η πίεση αυτή; Είναι προφανές ότι στην πλευρά της ΝΔ προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων στο εσωτερικό της που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό» αποφάνθηκε ο ίδιος.
Η παραίτηση Κοτζιά. Σημειώνεται εξάλλου ότι η ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, έχουν ζητήσει και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, καθώς θεωρείται απαραίτητο να γνωρίζει η Βουλή τι αναφέρει σε αυτήν ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία με τα Σκόπια. «Θεωρούμε ότι στην επιστολή παραίτησης περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα και πολιτικές εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Κουμουτσάκος, αίτημα το οποίο θα επαναφέρει στην Ολομέλεια. Από την άποψη αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ για τον οποίο έχει πει ο Κατρούγκαλος ότι «θα είναι παρών στην Ολομέλεια και θα δώσει όλες τις απαντήσεις».