Τέσσερις συγκλονιστικές μαρτυρίες, τρία αναπάντητα ερωτήματα, ένα μαύρο φόντο και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν ξεχνώ». Ολα αυτά σε περίπου έξι λεπτά. Τόσο διαρκεί το βίντεο με «πρωταγωνιστές» κάποιους από τους επιζώντες της πύρινης κόλασης στην Ανατολική Αττική, σε ένα «σενάριο» που γράφτηκε δυστυχώς όχι με φαντασία, αλλά με τραγικό τρόπο πριν από ακριβώς έξι μήνες – το εφιαλτικό απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018.
Το ολιγόλεπτο βίντεο (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα στο Διαδίκτυο) είναι ουσιαστικά η απάντηση της νεολαίας από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά των 100 νεκρών στον κυνισμό, στις ειρωνείες και τις «κατηγορίες» (περί αυθαιρέτων, ανύπαρκτων δρόμων και αποκλεισμένων παραλιών) οι οποίες έχουν διατυπωθεί κατά διαστήματα, όπως λένε οι νέοι, από επίσημα κυβερνητικά χείλη. «Μισό χρόνο μετά την τραγωδία στον τόπο μας και ενώ ακόμα δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη σε κανέναν, εμείς θέλουμε απλά και μόνο να ακουστεί η αλήθεια» τονίζει στα «ΝΕΑ» η 23χρονη Βάσια Καρρά, εκ των επικεφαλής της νέας πρωτοβουλίας των νέων από το Μάτι.
Το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, βασισμένο στα λόγια των πληγέντων, σε πραγματογνωμοσύνες και στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τη δικογραφία, αναδεικνύει θέματα όπως η απουσία εντολής εκκένωσης των οικισμών, η λανθασμένη εκτίμηση της φωτιάς, οι οδηγίες διαφυγής που δόθηκαν στους κατοίκους και η διαχείριση όσων είχαν καταφέρει να βρουν καταφύγιο στη θάλασσα. «Το Μάτι κάηκε από τη φωτιά. Εμείς, επειδή ήμασταν μόνοι μας» ακούγεται χαρακτηριστικά, ενώ διατυπώνεται μια σειρά ερωτημάτων: «Χάσαμε 100 ανθρώπους ενώ όλα έγιναν όπως έπρεπε;», «Καήκαμε επειδή αψηφήσαμε τη φωτιά;», «Πενθούμε γιατί οι δρόμοι ήταν στενοί;».
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το πρώτο πλάνο, που δείχνει δύο πιτσιρίκια, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, σε μια εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά. «Αφού φταίμε…» λένε μεταξύ τους τα παιδιά! Το βίντεο ολοκληρώνεται με έναν πιο δραματικό μονόλογο: «Τόσο καιρό πίστευα ότι έφταιγα εγώ, αλλά τώρα ξύπνησα και η ματιά μου καθάρισε. Δεν έφταιγα εγώ. Δεν με ειδοποίησες, δεν με προστάτευσες, με άφησες έξι ώρες στη θάλασσα, πήδηξα από βράχους γιατί δεν ήσουν πουθενά, κάηκα ζωντανός…».
Ολοι όσοι εμφανίζονται στα πλάνα αναφέρουν τις λέξεις «Δεν ξεχνώ». «Τι σημαίνει αυτό; Δεν ξεχνάμε αυτούς που λείπουν πια. Δεν ξεχνάμε μέχρι να δικαιωθούμε. Απλά δεν ξεχνάμε» προσθέτει η νεαρή από το Μάτι. Η πρώτη μαρτυρία που κατέγραψαν οι νέοι της περιοχής είναι εκείνη του εγκαυματία Κωνσταντίνου Ζορμαλιά. Ο 37χρονος είχε σωθεί από θαύμα όταν πέρασε κυριολεκτικά μέσα από δύο πύρινες εστίες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία 70 ημερών και αρκετά χειρουργεία. Για τον ίδιο, τα δύσκολα δεν πέρασαν. Αντιθέτως, παλεύει να ξανασηκωθεί όρθιος ενώ ακολουθούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. «Δεν άξιζε η μητέρα μου μια εντολή εκκένωσης;» διερωτάται από την πλευρά του ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος έχασε στην πυρκαγιά τη μητέρα του Αγγελική. Η άτυχη ηλικιωμένη είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Μάτι.
Κάτοικος της περιοχής επί 30 χρόνια, ο Μανώλης Χατζηχρήστος μάταια καλούσε επί μία ώρα τις αρμόδιες Αρχές (την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία κ.λπ.) εκείνο το δραματικό απόγευμα. Τελικά οι φλόγες διέλυσαν το σπίτι του, ωστόσο ο ίδιος σώθηκε, σε αντίθεση με γείτονες και γνωστούς που στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν και εν μέσω σύγχυσης από τις αρμόδιες Αρχές κατευθύνθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο μέτωπο της φωτιάς. Τη δική της μαρτυρία καταθέτει και η Αθηνά Μουτάφη που έχασε στη θάλασσα τον 24χρονο γιο της Βίκτωρα. Εκείνες τις εφιαλτικές ώρες, σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον, η κόρη της την ρωτούσε επίμονα «θα πεθάνουμε;» και εκείνη απαντούσε αρνητικά. Οπως αναφέρει ωστόσο, δεν το πίστευε, «ήμουν σίγουρη ότι μέχρι εδώ ήταν η ζωή». Στο σήμερα, η Βάσια Καρρά και η 21χρονη Αφροδίτη Χατζηαναστασιάδη εμφανίζονται πιασμένες χέρι χέρι στον παραλιακό δρόμο του οικισμού και συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο του Αγίου Ανδρέα: «Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου και ενώ δεκάδες αυτοκίνητα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φωτιά, δυστυχώς άλλα τόσα κατευθύνονταν προς αυτή γιατί δεν γνώριζαν. Αν ένας άνθρωπος είχε σταθεί εδώ, σίγουρα δεν θα ήταν 100…».
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΩΞΕΩΝ. Στο μεταξύ η εισαγγελική διερεύνηση για τη φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και μέσα σε λίγη ώρα σάρωσε τους δύο οικισμούς της Ανατολικής Αττικής παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς βρίσκονται ήδη στο στάδιο αποτίμησης της έρευνάς τους και φέρεται ότι είναι πλέον θέμα μερικών ημερών η άσκηση δίωξης για όποια πρόσωπα προκύπτουν τελικά ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Σε κάθε περίπτωση οι πυρόπληκτοι, άνθρωποι που για μήνες παραμένουν «άστεγοι» φιλοξενούμενοι σε κατασκηνώσεις ή έχασαν συγγενείς τους στη φωτιά, εξακολουθούν να ανεβαίνουν (ο καθένας τον δικό του) γολγοθά. Ανάμεσά τους βέβαια και οι εγκαυματίες οι οποίοι έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο και διανύουν τον δύσκολο δρόμο της ανάρρωσης. Εδώ και έξι μήνες άλλωστε δίνει γενναία μάχη για τη ζωή της στο Θριάσιο Νοσοκομείο η 65χρονη Πόπη Κωνσταντάκη, η μοναδική πια από τους πυρόπληκτους οικισμούς που παραμένει διασωληνωμένη.