Αυλαία επιχείρησε να ρίξει χθες το υπουργείο Πολιτισμού μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικά με την ανάκληση των μεταβιβάσεων 2.330 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Κι ενώ η υπόκλιση στη δραματική αυτή παράσταση που διήρκεσε ένα εξάμηνο είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα με επίρριψη ευθυνών σε προηγούμενες κυβερνήσεις και επιθέσεις στην αντιπολίτευση, τα φώτα δεν φαίνεται πως θα σβήσουν ακόμη, καθώς, όπως παραδέχθηκε η ηγεσία του ΥΠΠΟ, άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο αντίστοιχου καταλόγου που συνέταξε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το 2011, ο οποίος παρά τις πέντε επίσημες αιτήσεις του ΥΠΠΟ από το 2016 δεν έχει φτάσει ακόμη στην οδό Μπουμπουλίνας. «Σίγουρα πρόκειται για έναν σκελετό στο ντουλάπι» υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. «Αν και είμαστε κατοχυρωμένοι θεσμικά, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενό της. Ισως και να υπάρχουν εκπλήξεις, περιμένω το οτιδήποτε» προσέθετε η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ενώ ο υφυπουργός Κώστας Στρατής στο περιθώριο της συζήτησης επεσήμανε ότι δεν βλέπει «γκρίζες ζώνες και η Ιστορία ώς τώρα έδειξε ότι δεν θα υπάρξουν».

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Για το χάος που δημιουργήθηκε πριν εξαιρεθούν οι 2.330 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία από τις 10.119 καταγραφές της λίστας του Υπερταμείου, σύμφωνα με τον υφυπουργό ευθύνεται η έλλειψη τόσο εθνικού όσο και αρχαιολογικού κτηματολογίου. Στο μεν πρώτο η περιοχή του Λευκού Πύργου επί παραδείγματι αναφέρεται ως ακάλυπτη έκταση κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο «δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει την κρίσιμη στιγμή» δήλωσε για το ημιτελές έργο. Κι  όμως 20 ημέρες, σύμφωνα με την κ. Βλαζάκη, ήταν αρκετές για να γίνει δουλειά από στελέχη του ΥΠΠΟ «σαν να είχαμε το αρχαιολογικό κτηματολόγιο», χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν παραλείψεις, όπως για παράδειγμα ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε υπόγειο πολυκατοικίας του Πειραιά, ο οποίος δεν είχε εντοπιστεί από το ΥΠΠΟ και προστέθηκε αργότερα από το ΥΠΟΙΚ.  Αν όμως 20 ημέρες αποδείχθηκαν αρκετές για να δημιουργηθεί η βάση του αρχαιολογικού κτηματολογίου εύλογα εγείρεται το ερώτημα για ποιον λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, τα θεμέλια του οποίου είχαν μπει προ δεκαετίας. «Το ΥΠΠΟ είναι αιχμάλωτο των συμβάσεων που έχουν ήδη γίνει και δεν μπορούμε να διακόψουμε βίαια το έργο» απαντά η Μυρσίνη Ζορμπά προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε και ευχόμαστε να το δούμε όλοι μας σύντομα», διατηρώντας ωστόσο αμφιβολίες για την έκβαση του εγχειρήματος.

ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση των εξελίξεων κατέστη σαφές ότι δεν τίθεται θέμα διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από το Υπερταμείο, ενώ για το θέμα της διατύπωσης της απόφασης περί «ανάκλησης της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο των 2.330 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» διευκρινίστηκε ότι δεν έχει γίνει μεταγραφή κι άρα δεν έχει γίνει μεταβίβαση και η χρήση του όρου έγινε καθαρά για νομικούς λόγους. Για τη μελλοντική θωράκιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και κτιρίων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που χρονολογούνται μετά το 1453 και ανήκουν στο Δημόσιο, θα περάσει ειδική τροπολογία το επόμενο δεκαπενθήμερο σε νομοσχέδιο σχετικό με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας, σύμφωνα με την οποία θα τίθενται εκτός συναλλαγής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αρχαιότητες.