Επισήμως το υπέρτατο κοινοβουλευτικό όπλο, μια πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι από τη ΝΔ πάντα πάνω στο τραπέζι. Ανεπισήμως; Οι απόψεις για την αποτελεσματικότητά του διίστανται στην κεντροδεξιά παράταξη. Εξού και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην έδρα του κόμματος από την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζεται. Οι γαλάζιοι φαίνεται να βρίσκονται σε ένα δίλημμα: Να καταθέσουν ή να μην καταθέσουν σήμερα; Για την ακρίβεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά διλήμματα, τα οποία ζυγίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει την τελική απόφασή του. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη πως στη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια το κόμμα του θα προσέλθει «συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα». Και «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας».
Τυπικά, έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, πάλι εξαιτίας του Μακεδονικού. Αρα, μπορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί και η συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών, ώστε να είναι όλα αίτημα όταν δοθεί το σχετικό σήμα.
ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Εως χθες το βράδυ, ωστόσο, τα διλήμματα δεν είχαν ξεπεραστεί. Σύμφωνα με μια μερίδα στελεχών που συντάσσονται με μια σκληρή γραμμή την οποία προκρίνει και ο Αντώνης Σαμαράς, το αίτημα στη νεοδημοκρατική βάση «να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει προκειμένου να αποφευχθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πιο έντονο από ποτέ». Το απέδειξε το συλλαλητήριο της Κυριακής. Οι πιο ψύχραιμες φωνές που συμφωνούν με την κατάθεση αναπτύσσουν τον εξής συλλογισμό: Αν η ΝΔ την υποβάλει θα φέρει σε δύσκολη θέση εκείνους που καταψηφίζουν τις Πρέσπες, αλλά στήριξαν τον Τσίπρα στην ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία», λένε. Κάποιοι αναρωτιούνται με νόημα και τι θα κάνει το ΚΚΕ. Το αντεπιχείρημα στη συγκεκριμένη προσέγγιση έρχεται διά στόματος εκείνων που ανήκουν στη φυλή των κεντρώων και μετριοπαθών της ΝΔ. Η εισήγηση έμπειρου και γνωστού στελέχους της προαναφερθείσας κατηγορίας ήταν να μη χρησιμοποιηθεί το όπλο τώρα, επειδή ίσως αποδειχθεί αναγκαίο στο άμεσο μέλλον. Παρεμπιπτόντως, την έντονη χθεσινή φημολογία περί άμεσης κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να σχολιάσει και το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε» δήλωσε δηκτικά, στο ΑΠΕ, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Στη συζήτηση αποπειράθηκε να συμμετέχει και ο Πάνος Καμμένος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ανέφερε πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα υπερψηφίσουν μια γαλάζια πρόταση μομφής. Εσπευσε, βέβαια, να τονίσει ότι θα τη στηρίξουν μόνο αν αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών – για την οποία είπε για πολλοστή φορά ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει». Παρ’ όλ’ αυτά, η καμμενική προσφορά δεν βοηθά τη ΝΔ να απαντήσει στα διλήμματά της, αφού οι πέντε βουλευτές του κόμματός του δεν αρκούν για να έχει τύχη η πρόταση.
Οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά πράγματα επισημαίνουν πως η ίδια κουβέντα, περί πρότασης μομφής, είχε γίνει και την Παρασκευή στην Πειραιώς μεταξύ των μελών της στενής προεδρικής ομάδας. Οσοι τάσσονταν υπέρ της κατάθεσής της χρησιμοποιούσαν ένα επικοινωνιακό επιχείρημα. Ελεγαν ότι αν την έκαναν την Παρασκευή, το Κοινοβούλιο θα τη συζητούσε, ενώ απ’ έξω θα διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την Κυριακή – έτσι η πρώτη φορά Αριστερά θα βρισκόταν στην άχαρη θέση που βρέθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν πέρασαν μέτρα με τα οποία διαφωνούσε η πλειονότητα της κοινής γνώμης. Οι εισηγήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγιναν δεκτές.