A star is born. Ο υπεύθυνος των social media στο Οπεν της Αυστραλίας φροντίζει να επιλέγει ό,τι καλύτερο για να αναγγείλει κάθε νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά.

Αστέρι λοιπόν ο 20χρονος πρωταθλητής, και μάλιστα πρώτου μεγέθους, μετά την πρόκρισή του στην ημιτελική φάση του Οπεν της Αυστραλίας. Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται συνεχώς σε αυτόν, ενώ ο χώρος του τένις τον έχει αγκαλιάσει καθώς αθλητές και αθλήτριες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητές του. Με πρώτο και καλύτερο τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος τον περιμένει αύριο στη Rod Laver Arena για τον μεγάλο ημιτελικό. «Ο Στέφανος μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε» είπε ο 32χρονος Ισπανός. Αλλά και η ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη έχει ξεσηκωθεί και έστησε ένα τρελό πάρτι στο Melbourne Park μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα.

Ο Τσιτσιπάς χρειάστηκε τρεις ώρες και 19 λεπτά για να νικήσει τον 30χρονο Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα – Αγούτ (7-5, 4-6, 6-4, 7-6) και να γίνει ο νεότερος σε ηλικία αθλητής που φτάνει σε ημιτελικό Γκραν Σλαμ μετά τον Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007 στο Αμερικανικό Οπεν. Οσον αφορά το Australian Open, είναι επίσης ο νεότερος, μετά τον Αντι Ρόντικ, το 2003.

Ο 20χρονος ζει πλέον το όνειρό του. «Νιώθω σαν να είναι ένα παραμύθι. Ζω το όνειρο. Αυτό για το οποίο δουλεύω τόσο σκληρά. Με ρώτησαν ποιοι είναι οι στόχοι μου και απάντησα ένα Γκραν Σλαμ. Μπορεί να νόμιζαν πως είμαι τρελός, κι όμως συμβαίνει» είπε στον πρώην άσο του τένις Τζιμ Κούριερ, ο οποίος εργάζεται για το Eurosport.

Μετά τον Φέντερερ, λοιπόν, ο Ναδάλ. Στην τρίτη τους αναμέτρηση τον τελευταίο χρόνο. Θυμίζουμε, είχαν προηγηθεί οι δύο τελικοί, στη Βαρκελώνη και στο Τορόντο, στους οποίους είχε επικρατήσει ο 32χρονος Ισπανός.

Η σύγκριση με την… 20χρονη Big 3

Το Press Association επιχείρησε μια σύγκριση των πεπραγμένων των τριών μεγάλων του τένις όταν ήταν στην ηλικία του Τσιτσιπά.

Ηδη, έχει γίνει μια σύγκριση με τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος το 2001, σε ηλικία 19 χρονών, νίκησε τον Πιτ Σάμπρας στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον. Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον 37χρονο Ελβετό, όμως έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Ο Φέντερερ αποκλείστηκε στη συνέχεια από τον Τιν Χένμαν, ενώ ο 20χρονος πρωταθλητής προκρίθηκε στα ημιτελικά. Ο Φέντερερ κατέκτησε το πρώτο του Γκραν Σλαμ (Γουίμπλεντον) δύο χρόνια αργότερα.

Ο Τσιτσιπάς παίζει στο κυρίως ταμπλό ενός Γκραν Σλαμ για έβδομη φορά, μία περισσότερη απ’ ό,τι χρειάστηκε ο Ράφα Ναδάλ για τον πρώτο του τίτλο το 2005 (Ρολάν Γκαρός) σε ηλικία επίσης 19 χρονών. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να χάσει στα χωμάτινα γήπεδα του Παρισιού.

Η πρόοδος του Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν πιο σταδιακή. Το 2007, σε ηλικία 20 χρόνων, έφτασε σε δύο ημιτελικούς (Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον) και στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν, ενώ ο πρώτος του τίτλος ήταν το 2008 στη Μελβούρνη.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, ο Τσιτσιπάς έχει νικήσει τον Τζόκοβιτς στο Τορόντο, τον Φέντερερ στη Μελβούρνη και έχει χάσει δύο φορές από τον Ναδάλ. Κι ακόμα, είναι ήδη στα ημιτελικά ενός Γκραν Σλαμ. Χωρίς αμφιβολία, τεράστια επιτεύγματα, αν αναλογιστούμε ότι μπαίνει στον τρίτο χρόνο της επαγγελματικής του καριέρας.

Ο 20χρονος πρωταθλητής εξήγησε πως το μεγαλύτερο θέμα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η διαχείριση της νίκης επί του Φέντερερ, 48 ώρες πριν από τον προημιτελικό με τον Μπαουτίστα – Αγούτ. «Ηξερα ότι η νίκη επί του Φέντερερ ήταν πολύ σημαντική και με αυτή το ενδιαφέρον όλων στράφηκε σε μένα. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως ήταν ο προημιτελικός, καθώς έπρεπε να αποδείξω πως όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Χρειάστηκε να το διαχειριστώ κατάλληλα και η πρώτη νύχτα ήταν δύσκολη».

Οι επιτυχίες στη Μελβούρνη έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό των εγγραφών στο κανάλι του στο YouTube. Μετά τον αγώνα, ο Τζιμ Κούριερ τον ρώτησε και για αυτό. «Μ’ αρέσει ο κινηματογράφος, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία. Χαλαρώνω με αυτόν τον τρόπο, ενώ παράλληλα με συνδέει με τους φίλους που με παρακολουθούν. Αν δεν έχετε εγγραφεί, να το κάνετε» είπε, και ο Αμερικανός απάντησε: «Δεν είσαι μόνο ένας σπουδαίος αθλητής, αλλά και ένας πολύ καλός… πωλητής». Μέχρι τον αγώνα με τον Φέντερερ, οι εγγραφές στο κανάλι του δεν ξεπερνούσαν τις 14.000. Μετά τη νίκη επί του Ελβετού σχεδόν διπλασιάστηκαν και τέσσερις ώρες μετά την πρόκριση στον ημιτελικό ξεπέρασαν τις 32.000.

Και ολίγη από Γιάννη

Η συζήτηση με τον Κούριερ είχε και… Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς αναφέρθηκε και στον άσο των Μιλγουόκι Μπακς. «Greek Freak» του φώναξε κάποιος από την εξέδρα και ο Τσιτσιπάς απάντησε: «Χρειαζόμαστε τον Αντετοκούνμπο εδώ», ενώ στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αισθάνεται τιμή που παίζει τένις την ίδια εποχή που αυτός παίζει μπάσκετ.

Στο μεταξύ, ο Τζον ΜάκΕνρο στην εκπομπή που παρουσιάζει μίλησε και πάλι με θαυμασμό για τον Τσιτσιπά, με αναφορές μάλιστα στην ελληνική μυθολογία. «Οι θεοί δεν χάνουν από τους ανθρώπους. Ομως, στη μυθολογία του τένις, ο θεός έχασε από έναν Ελληνα. Μπορεί αυτό να μην άρεσε στον Φέντερερ, όμως ο μικρός με το μακρύ μαλλί θα είναι η νέα μεγάλη δύναμη του τένις. Είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο. Παρουσιάζεται λίγο φιλοσοφημένος, άλλωστε προέρχεται από την Ελλάδα του Πλάτωνα και του Σωκράτη» είπε μεταξύ άλλων ο ΜάκΕνρο, στον οποίο άρεσαν ακόμα και όσα φάνηκε να λέει για τον διαιτητή σε προηγούμενο παιχνίδι του.