Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς το διατύπωσε κομψά: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε από τις Βρυξέλλες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από το Λονδίνο». Ο Μίκαελ Ροτ, ο γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ήταν όσο μπορούσε διπλωματικός: «Πού είναι το plan B;» αναρωτήθηκε μέσω Twitter μετά την προχθεσινή ομιλία της Τερίζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία η βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε απλώς να είναι πιο «ευέλικτη» και πιο «ανοιχτή» απέναντί του – και να ξανασυζητήσει με τους 27 το περιβόητο πια θέμα του backstop, της δικλίδας ασφαλείας που αποσκοπεί στην αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Ο βρετανικός Τύπος, πάλι, εμφανίστηκε αμείλικτος: μερίδα του παρομοίασε το «plan B», που υποτίθεται ότι παρουσίασε η Μέι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με την ΕΕ, με τη μέρα της μαρμότας. Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν εν θερμώ ευρωπαίοι διπλωμάτες στη «Monde», η στρατηγική της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι πλέον σαφής: η Μέι απλώς σπρώχνει τον χρόνο, ελπίζοντας πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit και όσο εντείνεται ο κίνδυνος μιας άτακτης, χωρίς συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας οι 27 θα πανικοβληθούν και θα υποχωρήσουν στο ζήτημα του backstop, δεχόμενοι να μπει σε αυτό ημερομηνία λήξης. Προς το παρόν, ωστόσο, οι 27 εμφανίζονται ενωμένοι. Μόνο ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς φάνηκε να εισηγείται προχθές έναν χρονικό περιορισμό του backstop στα πέντε έτη: Δουβλίνο, Βερολίνο και Παρίσι αμέσως το απέκλεισαν. Μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σημείωσε χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, θα σημάνει αυτόματα εγκαθίδρυση σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. Παράλληλα, η Κομισιόν επαναβεβαίωσε τη θέση της: το μοναδικό κομμάτι της συμφωνίας στο οποίο μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση είναι η 20σέλιδη πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Βρετανίας που συνοδεύει τη συνθήκη αποχώρησης.

Οπότε; Στο βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ένας χορός τροπολογιών, ενδεικτικός της πρόθεσης της αντιπολίτευσης στη Μέι να της αφαιρέσει τον έλεγχο επί του Brexit. Εξι τροπολογίες έχουν ήδη κατατεθεί, οι τέσσερις από τους Εργατικούς, ακόμα περισσότερες αναμένονται έως τις 29 Ιανουαρίου, οπότε και προγραμματίζονται οι σχετικές ψηφοφορίες. Η πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία των Εργατικών, με στόχο να αποκλειστεί «μια καταστροφική έξοδος χωρίς συμφωνία», υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει χρόνο στους βουλευτές ώστε να συζητήσουν και να ψηφίσουν πάνω σε εναλλακτικά σχέδια αντί της συμφωνίας της Μέι, ανάμεσά τους και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος: είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν σκέφτεται επισήμως το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση έχει κατατεθεί με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του.

Μια σειρά από «ενδεικτικές ψηφοφορίες» στο Κοινοβούλιο ζητεί και η τροπολογία που κατέθεσε ο Εργατικός βουλευτής Χίλαρι Μπεν – σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όμως όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Περισσότερες πιθανότητες ευόδωσης πάντως έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές, η τροπολογία που κατέθεσε μία άλλη βουλευτής των Εργατικών, η Ιβέτ Κούπερ, και η οποία μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο έως τις 26 Φεβρουαρίου.