Αύξηση της εποπτείας στις χώρες που έχουν προγράμματα χρυσής βίζας, και ιδιαίτερα σε όσες προσφέρουν στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών και υπηκοότητα, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μέσω των προγραμμάτων χρυσής βίζας μπορεί να συντελούνται παράνομες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε αυτές, μη ευρωπαίοι υπήκοοι μπορούν να πάρουν διαβατήριο της ΕΕ εάν πραγματοποιήσουν επενδύσεις που αρχίζουν από 800.000 ευρώ.
Πρόγραμμα χρυσής βίζας που προσφέρει μεταξύ άλλων άδειες παραμονής προσφέρουν σήμερα είκοσι χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για να λάβει κανείς πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Μετά, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν να παραταθεί η άδεια παραμονής εφόσον εξακολουθούν να έχουν την κατοχή τους το ή τα ακίνητα. Οποιος λάβει τέτοια άδεια παραμονής μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ θέλει, χωρίς βίζα. Μέχρι τώρα έχουν λάβει χρυσή βίζα συνολικά 9.756 επενδυτές και αγοραστές ακινήτων, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Οι πιο πολλοί προέρχονται από την Κίνα.
Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι πολλές φορές χώρες της ΕΕ δεν πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους στο ποιους δίνουν βίζες ή διαβατήρια. Ιδιαίτερη φαίνεται ότι είναι η ανησυχία των Βρυξελλών για τις πρακτικές αυτές σε Κύπρο και Μάλτα. Οι πρακτικές αυτές δημιουργούν «πιθανούς κινδύνους ασφάλειας όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, διαφθορά και πρόσβαση στο οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε η Κομισιόν για το θέμα. Για να πάρει κανείς χρυσή βίζα στην Κροατία θα πρέπει να επενδύσει 15.000 ευρώ, ενώ για να λάβει στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία θα πρέπει να επενδύσει 5 εκατ. ευρώ. Η Βουλγαρία, η οποία δεν ανήκει ακόμη στη ζώνη Σένγκεν, ανακοίνωσε προχθές ότι θα βάλει φρένο στο πρόγραμμα αυτό. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι φέρονται διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες αναφέροντας πως η Κύπρος δέχεται αναίτια κριτική και ότι εφαρμόζει τα πιο αυστηρά κριτήρια για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Η Μάλτα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέτρα για πολλές από τις ανησυχίες που εγείρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας που επικαλείται το Reuters, την τελευταία δεκαετία χώρες της ΕΕ είχαν έσοδα 25 δισ. ευρώ από απευθείας ξένες επενδύσεις, χορηγώντας πάνω από 6.000 διαβατήρια και 100.000 άδειες παραμονής.