Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία. Συνήθως εκδηλώνεται με γρήγορο και άρρυθμο σφυγμό με άνω των 150 σφύξεων το λεπτό. Το αίσθημα της καρδιάς που πάλλεται μέσα στο στήθος ανησυχεί ιδιαίτερα τον άρρωστο γιατί φοβάται ότι θα σταματήσει η καρδιά του. Ομως η καρδιά ποτέ δε σταματά να λειτουργεί λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί είναι ότι ο άρρωστος μπορεί να εμφανίσει δύσπνοια ή πνευμονικό οίδημα όταν συνυπάρχει σοβαρή βλάβη των βαλβίδων της καρδιάς ιδίως σε περιπτώσεις στένωσης της μιτροειδούς ή οξείας και σοβαρής ανεπάρκειας της μιτροειδούς.
Συνήθως η κολπική μαρμαρυγή με την εκδήλωσή της δεν έχει άλλο σύμπτωμα εκτός από την ταχυπαλμία. Η πλέον επικίνδυνη επιπλοκή είναι τα εμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα του σώματος με πλέον επικίνδυνο το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από θρόμβο που ξεκινά από την καρδιά. Για αυτό, όσοι πάθουν μαρμαρυγή πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά ούτως ώστε να μη δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στην καρδιά. Τα εμβολικά επεισόδια δημιουργούνται όταν η μαρμαρυγή χρονίσει και δεν αντιμετωπισθεί στα πρώτα 24ωρα.
Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα (Angoron) και, επί αποτυχίας της φαρμακευτικής θεραπείας, η εφαρμογή ηλεκτροσόκ συνήθως επαναφέρουν την καρδιά στον φυσιολογικό της ρυθμό. Εάν όμως δεν αντιμετωπισθεί η κολπική μαρμαρυγή στα πρώτα 24ωρα η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι περιορισμένη. Μετά τη φαρμακευτική ή ηλεκτρική ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής ο άρρωστος συνεχίζει να παίρνει αντιαρρυθμικά για ένα ορισμένο διάστημα. Γενικά η μαρμαρυγή δεν είναι επικίνδυνη όταν ο άρρωστος παρακολουθείται σωστά με 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος με Holter κυρίως για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ριπές κολπικής μαρμαρυγής τις οποίες ο ίδιος δεν αισθάνεται. Τέλος, εάν αποτύχουν όλα τα θεραπευτικά μέσα συνιστάται η θεραπεία με Ablation, δηλαδή η κατάλυση μέσα στην καρδιά των εστιών και των ηλεκτρικών δομών με ηλεκτρισμό ή άλλο μέσο. Το Ablation όμως απαιτεί καθετηριασμό της καρδιάς και δεν στερείται επιπλοκών έστω σε χαμηλό ποσοστό σε εξειδικευμένα κέντρα.
Παρ’ όλα αυτά εάν αποτύχει και το Ablation τι θα συμβεί; Ο άρρωστος θα ζήσει φυσιολογικά τη ζωή του παίρνοντας αντιπηκτικά φάρμακα (Syntrom ή NOACS) και πιθανόν β-αναστολείς προκειμένου να ζει με αρρυθμία μεν αλλά με συχνότητα 60-75 παλμών το λεπτό. Συμπερασματικά, η κολπική μαρμαρυγή δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τον άρρωστο όταν την αντιμετωπίζει σωστά.
Ο Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός είναι ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών