«Ολα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε» λέει μια παροιμία, της οποίας το νόημα συνειδητοποιεί και μάλιστα το… λούζεται ο Παναθηναϊκός!

Οντως το λούζεται διότι σαν μην του έφταναν οι οκτώ ήττες σε εννέα εκτός έδρας ματς, το αρνητικό ρεκόρ (8-11), η υποχώρησή του στη 12η θέση της κατάταξης, η δεδομένη εδώ και καιρό απουσία του Κιθ Λάνγκφορντ, το αδιαμφισβήτητο φορμάρισμα και η πύρινη έδρα της Μακάμπι την οποία αντιμετωπίζει απόψε (21.30), αίφνης του προέκυψε και ο σοβαρός τραυματισμός του Νίκου Παππά!

Στην τελευταία προπόνηση πριν από την πτήση προς το Τελ Αβίβ, ο 29χρονος γκαρντ υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό πόδι και θα χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά τον Μάιο του 2015, στον αγώνα των πλέι οφ με τον Κολοσσό στη Ρόδο.

«Πρόκειται για μια σημαντική απώλεια διότι ο Νίκος σουτάρει καλά και του εύχομαι να επιστρέψει γρήγορα και δυνατότερος στη δράση. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον Κιλπάτρικ, αλλά ενώ βελτιωνόμαστε στην άμυνα δεν βάζουμε τα ανοιχτά σουτ και δεν μπορεί να έρθει για να παίξει μαζί μας ο Στεφ Κάρι» σχολίασε με μπόλικη δόση αυτοσαρκασμού (σε ό,τι αφορά τον γκαρντ των Γουόριορς) ο Ρικ Πιτίνο.

Στην αντίπερα όχθη ο τέως προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν έχει στη διάθεσή του τον ΝτιΑντρε Κέιν, ποντάρει στο momentum της Μακάμπι (με τις τρεις απανωτές νίκες απέναντι στην Μπούντουτσνοστ, την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα και την Μπαρτσελόνα) και δεν εφείσθη εγκωμίων για τον αντίπαλό του τονίζοντας ότι «ο Πιτίνο είναι ένας δάσκαλος για όλους μας και ένας θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ».

Ο αποψινός αγώνας έχει οριακό χαρακτήρα για τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να επιδοθούν σε μια αποστολή αυτοκτονίας απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους ανακαλεί αλησμόνητες στιγμές στην ιστορία τους, όπως οι θρίαμβοι στους τελικούς του 2000 στην Πυλαία και του 2011 στη Βαρκελώνη, στον ημιτελικό του 2002 στην Μπολόνια και στη σειρά των πλέι οφ του 2012, ενώ στον αντίποδα υπάρχει η ήττα στον τελικό του 2001 στο Παρίσι.

Ο Ολυμπιακός

Δυο ώρες νωρίτερα (19.30) ο Ολυμπιακός (12-7) δοκιμάζεται στο άντρο της πρωτοπόρου Φενέρμπαχτσε (17-2), σημαδεύοντας την έκτη νίκη του στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στην περσινή σεζόν οι Πειραιώτες είχαν νικήσει εκτός έδρας με 90-83, απόντος του Βασίλη Σπανούλη και με ήρωα τον Μπράιαν Ρόμπερτς. Την ώρα που ο Κώστας Σλούκας δήλωνε σε συνέντευξή του σε ελληνόφωνη τηλεοπτική εκπομπή του TRT ότι «έφυγα από τον Ολυμπιακό διότι ήθελα να παίζω πρωταγωνιστικό ρόλο», ο Ντέιβιντ Μπλατ ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον κακό δαίμονά του (από τις αναμετρήσεις Μακάμπι – Παναθηναϊκός) Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπερασπιζόταν τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όπως το είχε πράξει και στην περίπτωση του Τσάβι Πασκουάλ. «Δεν είναι δυνατόν να έχουν απολυθεί επτά από τους 16 προπονητές. Αυτό το γεγονός με εξοργίζει και δεν το δέχομαι με τίποτε, διότι οι ομάδες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό».