Τρίτη ημέρα άκαρπων ερευνών στη Μάγχη για το χαμένο Piper Malibu στο οποίο επέβαιναν ο αργεντινός ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλα και ο βρετανός πιλότος Ντέιβιντ Ιμποτσον.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή με δυνατούς ανέμους και κύματα ύψους πέντε μέτρων, οι Βρετανοί δεν χάνουν τις ελπίδες τους πως οι δύο άνδρες μπορεί να βρεθούν ζωντανοί.

Τέσσερα είναι τα σενάρια που εξετάζουν: πρώτον, το εξαθέσιο μονοκινητήριο  να προσγειώθηκε κάπου αλλά δεν έχει επαφή.

Δεύτερον, να προσθαλασσώθηκε και να περισυνέλεξε τους δύο άνδρες πλοίο που βρισκόταν κοντά στην περιοχή αλλά δεν έχουν έρθει σε επαφή.

Τρίτον, να προσθαλασσώθηκε και οι δύο άνδρες να χρησιμοποίησαν σωστική λέμβο, η οποία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η αστυνομία, βρισκόταν στο αεροπλάνο.

Και τέταρτον, το αεροπλάνο να συνετρίβη στη θάλασσα.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν οι Βρετανοί είναι το τρίτο.

Ο λιμενάρχης της νήσου Γκέρνσι Ντέιβιντ Μπάρκερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι αποφασισμένος να βρει τους δύο άνδρες ζωντανούς: «Με τη θερμοκρασία του νερού και τον καιρό οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι πολύ λίγες. Ομως δεν αποκλείουμε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε αυτούς τους δύο άνδρες ζωντανούς».

Οι χθεσινές έρευνες στη Μάγχη διήρκεσαν εννέα ώρες. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται πως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του αεροπλάνου. Επίσης η αστυνομία του Γκέρνσι ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν οι έρευνες. Οσο περνούν οι ώρες τα κομμάτια του δράματος μπαίνουν στη θέση τους και αποκαλύπτουν τι συνέβη το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου.

Το μικρό αεροπλάνο δεν ανήκει στην Κάρντιφ αλλά είχε ναυλωθεί από τον Μαρκ ΜακΚέι που είναι μάνατζερ ποδοσφαιριστών και είχε ενεργό ρόλο στη μεταγραφή του Σάλα από τη Ναντ στην Κάρντιφ. Η τελευταία είχε προτείνει στον παίκτη να του βγάλει εισιτήρια με εμπορική πτήση για να επιστρέψει στη Γαλλία και να τακτοποιήσει τις λεπτομέρειες της αναχώρησής του. Το γεγονός ότι δεν είχε απευθείας πτήση από το Κάρντιφ στη Νάντη πιθανόν επηρέασε τον Σάλα που αποφάσισε να ταξιδέψει με το μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο.

Σε συμπαίκτες του στη Ναντ είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πτητική ικανότητα του Piper PA-46 Malibu μετά το ταξίδι του από το Κάρντιφ.

«Ετοιμο να διαλυθεί»

Σε ηχητικά μηνύματα του Αργεντινού στο WhatsApp ο Σάλα ακούγεται να λέει σε φίλους και συγγενείς ενόσω βρισκόταν στον αέρα: «Αδερφέ είμαι πτώμα, ήμουν στη Νάντη κάνοντας πολλά πράγματα χωρίς σταματημό. Βρίσκομαι εδώ σε ένα αεροπλάνο που μοιάζει έτοιμο να διαλυθεί και πηγαίνω στο Κάρντιφ, τρελό, αύριο ξεκινάμε και το απόγευμα κάνουμε προπόνηση». Αργότερα έστειλε άλλο μήνυμα λέγοντας: «Πώς είστε παιδιά, όλα καλά; Αν δεν έχετε άλλα νέα σε μιάμιση ώρα, δεν ξέρω, χρειάζεται να στείλετε κάποιον να με βρει… Φοβάμαι».

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ο Σάλα ακουγόταν ήρεμος και όχι ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Στο αεροδρόμιο τον πήγε ο αμυντικός της Ναντ Νικολά Παλουά, στον οποίον ο Σάλα εξέφρασε την ανησυχία του για την πτήση. Αργότερα σε μηνύματα που του έστειλε του έγραψε πως το αεροπλάνο προσπάθησε τρεις ή πέντε φορές να απογειωθεί μέχρι να τα καταφέρει.

Η πρώην σύντροφός του Μπερενίς Σκάιρ με μήνυμά της στα social media προτρέπει: «Ερευνήστε τη μαφία του ποδοσφαίρου γιατί δεν πιστεύω πως ήταν ατύχημα».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες κασκόλ και σημαίες έχουν αφήσει οι φίλοι της Κάρντιφ έξω από το γήπεδο της ομάδας τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σάλα. Σημαίες της Αργεντινής, φανέλες της Κάρντιφ, μέχρι και πίνακα του ποδοσφαιριστή να παίζει στην ομάδα τους. «Σάλα, η Σίτι σε αγαπά περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Προσευχόμαστε για σένα», έγραφε ένα από τα πολλά μηνύματα.