Ενας νέος δικαστικός κύκλος ανοίγει για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ύστερα από την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από την Alpha Bank, που αφορά την εταιρεία ELFE.

Με βάση την ποινική δίωξη, που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φέρεται, κατά τις Αρχές, ως ηθικός αυτουργός σε μια σειρά αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας διώκεται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις αξιόποινες πράξεις:

– απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου εις βάρος της Alpha Bank και του ελληνικού Δημοσίου,

– καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της τράπεζας και

– ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι συγκεκριμένων εταιρειών, οι οποίες ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα, κατά τα καταγγελλόμενα, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα Alpha.

Η εισαγγελική έρευνα άρχισε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank το 2016. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναφοράς, που αποτέλεσε και τη βάση της προκαταρκτικής εξέτασης, η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρεντιάδη θεωρήθηκε ότι δεν ήταν σύννομη. Από την πλευρά της, η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της επίμαχης μεταβίβασης ήταν η ELFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο, ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα, όμως, οι άλλες δύο εταιρείες συμφερόντων του Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, φέρεται ότι θα αποκόμιζαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρεών.

Η περαιτέρω δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος, αφού διενεργήσει τις αναγκαίες πράξεις, αναμένεται – εκτός απρόοπτου – να καλέσει σε απολογία τα ελεγχόμενα πρόσωπα.