Με τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως η κύρωσή της από την ελληνική πλευρά δεν είναι το τέλος της ιστορίας του ονοματολογικού. Σειρά τώρα έχει το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Παρότι στην αρχή είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι δύο ψηφοφορίες θα γίνονταν με διαφορά λίγων ημερών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση πλέον προσανατολίζεται να το φέρει στο Κοινοβούλιο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σκοπιανή πλευρά, καθώς περιμένει την υπερψήφισή του για να εφαρμόσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Ο Ζόραν Ζάεφ, που πριν από λίγες μέρες είχε και ο ίδιος προσδιορίσει την ψήφιση του πρωτοκόλλου στα μέσα Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ελπίδα πως η κύρωσή του θα γίνει με μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτήν με την οποία αναμένεται να «περάσουν» οι Πρέσπες.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως μόνο όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα στη γειτονική χώρα, το τελικό κυρωμένο κείμενο του πρωτοκόλλου θα μεταβιβαστεί από την Αθήνα στην Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να κυρωθεί και από τα υπόλοιπα 28 κράτη – μέλη της Συμμαχίας. Και εκεί, πάντως, η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς ορισμένα εξ αυτών πρέπει να περάσουν το πρωτόκολλο από τα Κοινοβούλιά τους.
ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τελειώνει μια διπλωματική φάση που ξεκίνησε το 2008 στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης μέρας, ο Καραμανλής τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας – μια θέση που στηρίχθηκε από αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Πέραν, όμως, της ίδιας της εισδοχής, αναμένεται και η αντίδραση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ρώσο υφυπουργό Αλεξάντρ Γκρουσκό, που έγινε στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Εμφανίζεται σθεναρά αντίθετη στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια.