Ο Ράφα Ναδάλ έβαλε τέλος στο καταπληκτικό ταξίδι του Στέφανου Τσιτσιπά στο Οπεν της Αυστραλίας στη Μελβούρνη. Η ήττα στον χτεσινό ημιτελικό δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στον 20χρονο πρωταθλητή, ικανοποίηση για τη σπουδαία πορεία του στη διοργάνωση, αλλά και απογοήτευση για τον αποκλεισμό του από τον τελικό.

«Είχε ένα σπουδαίο τουρνουά. Εφτασε για πρώτη φορά σε ημιτελικό. Είναι νέος και έχει τα πάντα για να γίνει ένας σπουδαίος πρωταθλητής. Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να είσαι πεσμένος με ένα τέτοιο ξεκίνημα στη χρονιά, έστω κι αν είναι φυσιολογικό μετά το ματς να είσαι στενοχωρημένος» είπε ο Ναδάλ προσπαθώντας να τον ενθαρρύνει. «Μπορεί να γίνει πρωταθλητής πολλών Γκραν Σλαμ. Εχει εξαιρετικά χτυπήματα στη μπέιζλαιν, ενώ είναι δυνατός και στο φιλέ. Για να φτάσει στον ημιτελικό πέτυχε σπουδαίες νίκες».

Ο 32χρονος Ισπανός είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι και δεν άφησε τον Στέφανο να πάρει ανάσα. Επικράτησε 6-2, 6-4, 6-0 σε μία ώρα και 46 λεπτά, έχοντας εξαιρετικό πρώτο σερβίς (85%!) και εκρηκτική άνοδο στο φιλέ (82%).

Μία ήττα που ασφαλώς δεν διαγράφει την πορεία του Τσιτσιπά στη διοργάνωση. Είχε πει πως ο στόχος του στη νέα χρονιά ήταν μία διάκριση σε Γκραν Σλαμ. Το πέτυχε στον πρώτο μήνα του 2019, φτάνοντας στον ημιτελικό, κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας έλληνας αθλητής και παράλληλα, από τη Δευτέρα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στο Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό που θα μείνει από το ταξίδι στη Μελβούρνη είναι η νίκη επί του Φέντερερ στον τέταρτο γύρο. Και ακόμα είμαστε στην αρχή της χρονιάς. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν αρκετά τουρνουά και φυσικά άλλα τρία Γκραν Σλαμ.

«Αισθάνομαι πολύ περίεργα. Ευχαριστημένος για την πορεία μου στο τουρνουά, αλλά παράλληλα και απογοητευμένος. Σχεδόν αισθάνθηκα πως δεν μπορούσα να παίξω καλύτερα. Πνευματικά δεν ήμουν στο παιχνίδι. Ενιωθα ότι ο χρόνος αντίδρασής μου ήταν αργός, ότι τίποτα δεν ήταν όπως συνήθως».

«Διαφορετική διάσταση»

Ο Τσιτσιπάς παραδέχτηκε πως ο Ναδάλ έπαιξε καταπληκτικά: «Αισθάνθηκα μία τελείως διαφορετική διάσταση. Παίζει εντελώς διαφορετικά απ’ όλους τους παίκτες. Σε αναγκάζει να παίζεις άσχημα. Αυτό μπορώ να το πω και ταλέντο. Προσπαθώ να καταλάβω πώς τον έχει νικήσει ο Φέντερερ. Παρόμοιο στυλ με το δικό μου. Δεν θέλω βέβαια να χάσω δέκα φορές μέχρι να το καταλάβω».

Ο απολογισμός της συμμετοχής του στο Οπεν της Αυστραλίας έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο στο τέλος τού βγήκε πάλι η απογοήτευση: «Σίγουρα το τουρνουά έδωσε μία άλλη διάσταση στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος που πέτυχα κάποιες καλές νίκη, ιδιαίτερα αυτή κόντρα στον Φέντερερ, αλλά αισθάνομαι απογοητευμένος από το τέλος. Ηθελα να δείξω ποιος είμαι, να μην τον αφήσω να κυριαρχήσει σε όλο το ματς. Δεν είναι ότι έφτασα κοντά, πήρε μόνο έξι γκέιμ».

Ο Ναδάλ δεν είχε παιχνίδια από τον ημιτελικό του αμερικάνικου Οπεν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποχώρησε με πρόβλημα στο γόνατο. Ακολούθησε μία επέμβαση στον αστράγαλο, ενώ οι ενοχλήσεις στον μηρό τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το τουρνουά του Μπρισμπέιν. Μάλιστα υπήρξε και ανησυχία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο Οπεν της Αυστραλίας. Οταν άρχισε όμως η διοργάνωση εμφανίστηκε ένας διαφορετικός Ναδάλ. Διαφορετικό σερβίς, ιδιαίτερα επιθετικό, που δημιουργούσε πρόβλημα στον αντίπαλο. «Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να τελειώνω γρηγορότερα τους πόντους από το πρώτο σερβίς. Πρέπει να προσαρμόσω το παιχνίδι μου στη νέα εποχή και την ηλικία μου. Αυτό είναι όλο. Κι για αυτό είμαι ακόμα εδώ και αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο» σχολίασε.

Ο Ναδάλ ρωτήθηκε και για τη νέα γενιά του τένις: «Δεν χρειάζονται κάποιο μήνυμα. Είναι πολύ καλοί παίκτες και βελτιώνονται συνεχώς. Είναι μεγάλη πρόκληση να είσαι αντίπαλός τους. Είναι ωραίο να μοιράζεται εμπειρίες με διαφορετικές γενιές. Πιστεύω ότι θα έχουν μία εξαιρετική καριέρα».

Συγχαρητήρια από όλους

Σε όλη αυτή τη διαδρομή ο Στέφανος Τσιτσιπάς δέχτηκε μηνύματα συμπαράστασης και συγχαρητήρια για την επιτυχία του σχεδόν από το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

«Συγχαρητήρια Στέφανε για το όμορφο ταξίδι, μας έκανες όλους υπερήφανους! Το μέλλον σού ανήκει!» ήταν το μήνυμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ ανάλογη τοποθέτηση μέσω social media είχε και η ΠΑΕ ΟΦΗ: «Πίστεψε στα όνειρά σου, το μέλλον είναι δικό σου». «Ο Στέφανος και η Μαρία έβαλαν το τένις σε όλα τα σπίτια της χώρας μας» σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σπύρος Ζαννιάς.

Οι πρόσφατες επιτυχίες του Τσιτσιπά δεν φέρνουν μόνο δόξα, αλλά αυξάνουν και τον τραπεζικό του λογαριασμό. Ετσι, από την πορεία του στη Μελβούρνη, αναμένεται να προσθέσει στο ταμείο του περισσότερα από 570.000 ευρώ.

ΤΟΝΙ ΝΑΔΑΛ

«Ο Στέφανος διαρκώς εξελίσσεται»

«Ο Στέφανος έχει μέλλον, εξαιρετική εικόνα και κυρίως σοβαρότητα. Είναι ένας παίκτης που διαρκώς εξελίσσεται». Αυτά έγραψε στο σχόλιό του στην εφημερίδα «El Pais» ο Τόνι Ναδάλ, θείος και μέχρι πριν από λίγους μήνες προπονητής του Ράφα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η παρουσία ενός νέου παίκτη όπως ο Τσιτσιπάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τένις, ενώ αναφερόμενος στο παιχνίδι του με τον Φέντερερ υποστήριξε: «Είναι αλήθεια ότι ο Ελβετός μπορεί να αισθάνεται άτυχος για το γεγονός ότι δεν κατάφερε το break σε 12 προσπάθειες, ωστόσο είδαμε και την πολύ καλή αντίδραση του Στέφανου σε όλες τις δύσκολες στιγμές».

Ο Ράφα Ναδάλ λοιπόν θα διεκδικήσει την Κυριακή τον δεύτερο τίτλο του στη Μελβούρνη (ο πρώτος ήταν το 2009) και μετά το τέλος του ματς δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Ο Ναδάλ θα μάθει τον αντίπαλό του από τον σημερινό ημιτελικό ανάμεσα στον Τζόκοβιτς και τον Γάλλο Πουίγ.

Οσον αφορά τον αυριανό τελικό των γυναικών, το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία (νικήτρια του Αμερικανικού Οπεν τον περασμένο Σεπτέμβριο) και η Πέτρα Κβίτοβα από την Τσεχία (κάτοχος δύο Γουίμπλεντον, 2011 και 2014).