Σίτου σπαρέντος κριθή έφυ (σιτάρι σπείραμε, κριθάρι φύτρωσε). Μιας και αρέσουν στον Στέφανο Τσιτσιπά τα αρχαία γνωμικά.

Η προσδοκία αποδείχθηκε βάρος ασήκωτο για τον νεαρό πρωταθλητή. Τα μάτια του πρόδωσαν την ήττα που ερχόταν. Ηττα βαριά που μπορεί να γίνει μάθημα, μπορεί και να καταδικάσει.

Αλλά όχι, ο Στέφανος έχει αποδείξει πως είναι άριστος μαθητής. Η Μελβούρνη δεν θα είναι μια παρένθεση, αλλά το σημείο εκκίνησης για τη μεγάλη πορεία.

Η σημερινή πίκρα θα γίνει φάρμακο για το μέλλον. Πάνω στα συντρίμμια θα χτιστούν πιο στέρεες βάσεις.

Απέναντί του ο Στέφανος είχε έναν πυρηνοκίνητο τενίστα με σωματότυπο δεκαθλητή και ακρίβεια νευροχειρουργού. Ο Ράφα Ναδάλ θα μπορούσε να παίζει όλη τη μέρα και να δείχνει φρέσκος και ξεκούραστος προκαλώντας πνευματική ανεμοζάλη στον νεαρό Στέφανο.

Εκστασιασμένος από την απόδοσή του ο Τζον ΜάκΕνρο τον ρώτησε: «Μπορείς να παίξεις ακόμα καλύτερα;». Και ο Ισπανός σαν να αιφνιδιάστηκε από την αμφιβολία του παλιού πρωταθλητή τού απάντησε: «Φυσικά και μπορώ».

Ο Στέφανος είχε χάσει πριν πατήσει το πόδι του στην εντυπωσιακή Αρένα Rod Laver.

Η κατάρρευσή του έγινε ορατή στο έβδομο γκέιμ του πρώτου σετ, όταν έκανε τέσσερα απανωτά λάθη στο σερβίς και ουσιαστικά παρέδωσε αμαχητί το σετ.

Η τελευταία ρανίδα των ψυχικών του αποθεμάτων παραδόθηκε στο ένατο γκέιμ του δεύτερου σετ, όταν υπέπεσε σε παιδικό λάθος πάνω στο φιλέ.

Ηταν το σημείο του «τετέλεσται» της επικής πορείας του 20χρονου νεαρού στη μακρινή Αυστραλία και συνάμα η αρχή της επόμενης στον Παλαιό Κόσμο. Στα χωμάτινα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός και στο χορτάρι του Γουίμπλεντον.

Προς το παρόν ο Στέφανος μπορεί να παρηγορηθεί γιατί το «αδίκημα» της συντριβής του δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς το άλλοθι, ο Ράφα Ναδάλ, είναι πολύ καλό.

ΥΓ: Οι ηττημένοι με ψηλά το κεφάλι δεν γίνονται ποτέ πρωταθλητές.