Ολο και πιο έντονες πιέσεις να ζητήσει επισήμως παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, άρα και του Brexit, δέχεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι. Ολο και πιο έντονες πιέσεις να ταχθεί επισήμως υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit δέχεται ο επικεφαλής της εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Προς το παρόν, ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν υποχωρεί. Και το συνεχιζόμενο χάος κάνει την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Εντερς, περί «εν δυνάμει πολύ επώδυνων για τη Βρετανία αποφάσεων» σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, να ακούγεται ακόμα πιο δραματική.

«Είναι ντροπή που, περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην μπορούν να προγραμματίσουν σωστά το μέλλον» δήλωσε ο Εντερς. «Σας παρακαλώ, μην ακούτε τις τρέλες των Brexiteers που λένε ότι “επειδή έχουμε τεράστια εργοστάσια εδώ δεν θα μετακινηθούμε και θα είμαστε πάντα εδώ”. Κάνουν λάθος. Υπάρχουν πολλές χώρες που θα ήθελαν να κατασκευάσουν τα φτερά για τα αεροπλάνα της Airbus» πρόσθεσε – ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός όμιλος απασχολεί 14.000 εργαζομένους στη Βρετανία όπου και κατασκευάζει, ακριβώς, τα πτερύγια των αεροσκαφών του. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, η Sony είχε επιβεβαιώσει ότι πρόκειται να μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ, ενώ την Τρίτη ένας άλλος τεχνολογικός όμιλος, ο Dyson, προανήγγειλε μεταφορά της παγκόσμιας έδρας του από την Αγγλία στη Σιγκαπούρη.

Υπέρ της παράτασης του άρθρου 50 τάχθηκαν οι ηγέτες και των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων της Βρετανίας, του Unite, του Unison και του GMB, που συναντήθηκαν χθες με την Τερίζα Μέι χαρακτηρίζοντας όλοι «καταστροφικό» το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. «Η ανησυχία για τα μέλη και τους εργοδότες μας εντείνεται καθημερινά, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και εντούτοις, η πρωθυπουργός αρνείται ακόμα να αποσύρει από το τραπέζι την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του GMB Τιμ Ρόατς.

Από την πλευρά της, η Μέι επιμένει πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit είναι η δική της συμφωνία. Και παραμένει επικεντρωμένη σε μια αναδιαπραγμάτευση του backstop, της δικλίδας ασφαλείας που έχει σκοπό την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, με την ελπίδα να ανακτήσει έτσι τη στήριξη των ανταρτών του κόμματός της. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ωστόσο, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε για νιοστή φορά χθες ότι δεν μπορεί να μπει χρονικός περιορισμός στο backstop, επισημαίνοντας πως η δέσμευση αυτή, που θεωρείται από το Δουβλίνο ως ουσιαστική εγγύηση για την ειρήνη στη νήσο, πρέπει να είναι αξιόπιστη.

Ζήτημα «υπαρξιακό» για την Ιρλανδία χαρακτήρισε χθες από το Νταβός το Brexit ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Την εκτίμηση πως οι πιθανότητες να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα είναι πλέον περισσότερες από 50% εξέφρασε από το ίδιο βήμα ο εργατικός πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Τόνι Μπλερ, από καιρό παθιασμένος υποστηρικτής αυτής της λύσης. Στο Λονδίνο, ωστόσο, μια διακομματική προσπάθεια Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών να καταθέσουν τροπολογία που θα ζητούσε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit κατέρρευσε, αφού δεν θα είχε ελπίδες ευόδωσης χωρίς την επίσημη στήριξη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος. Συνολικά 12 τροπολογίες στο plan B της Μέι έχουν ήδη κατατεθεί, πάντως, ενόψει μίας ακόμα κρίσιμης ημέρας ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Ιανουαρίου.