Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη έχει χτυπήσει καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φαίνεται ότι εξετάζει ακόμη και να αναβάλει την προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό του 2019 αύξηση των επιτοκίων. Η κόντρα στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Μετά το καμπανάκι που χτύπησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις προοπτικές της ευρωζώνης, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό. Μιλώντας και οι δύο από το Νταβός στο Bloomberg επεσήμαναν ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τα επιτόκια και πως οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος δανεισμού θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Οι παρεμβάσεις τους θεωρούνται σημαντικές καθώς και οι δύο είναι από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να διαδεχθούν τον Ντράγκι, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Οπως είπε ο 49χρονος Κερέ, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2019 καθώς η ΕΚΤ εξακολουθεί να εξετάζει τα αποτελέσματα του οικονομικού σοκ. Ηδη η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα των τελευταίων τριών ετών, ενώ η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Παρόμοιες ανησυχίες έχει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά να βάλει φρένο βραχυπρόθεσμα σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται για την παγκόσμια οικονομία και ότι εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Κίνα, τότε οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει υποχωρήσει στο 6,6% και θεωρείται χαμηλή για τα δεδομένα της χώρας.
Ολες αυτές οι ανησυχίες μεταφράζονται σε αστάθεια και στις αγορές. Οπως προειδοποίησε από το Νταβός ο νομπελίστας και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γέιλ Ρόμπερτ Σίλερ, εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πτωτική πορεία των τιμών.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι ηγέτες που κατέφτασαν φέτος στο θέρετρο ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές λόγω προβλημάτων στο εσωτερικό των χωρών τους. Οσοι βρέθηκαν στο Νταβός, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, περιορίστηκαν να υπερασπιστούν το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.